Haberler

BDP'li Tan Açıklaması

"(Poyrazköy davasıyla ilgili TÜBİTAK raporu) Doğruysa, bu davalarla ilgili bütün bilgi ve belgeler soru işaretiyle karşılanır"

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen TÜBİTAK raporuyla ilgili, "Doğruysa, bu davalarla ilgili bütün bilgi ve belgeler soru işaretiyle karşılanır" dedi.

Tan, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Cenevre 2 toplantısında izlediği politikanın belirsiz olduğunu savundu.

Bu konuda Meclis ve kamuoyuna yeterli açıklıkta bilgilendirme yapılmadığını belirten Tan,  "Türkiye nasıl bir Suriye tasarlıyor, neye destek veriyor, neye vermiyor? Kürtlerin statüsünü bozmak mı istiyor, bunlar açıklanmalı" dedi.

Suriye konusunda izlenen politikalarla ilgili karar alma süreçlerine ilişkin eleştirilerde bulunan Tan, şunları söyledi:

"Bazı Kürt politikacılara söylüyorum: Bütün yumurtalarınızı Tayyip Erdoğan'ın sepetine koyarsanız o sepet topyekün gitmek üzere. Hala bugün Suriye'deki Kürtlerin kazandığı otonomiyi yok etmeye çalışıyor, hala Türkiye'de demokratik adımlar atmıyor. Demokratik Türkiye'nin geleceği kapalı kapılar arkasında belli bakanlarla, Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Hakan Fidan ile çay kahve muhabbeti değil; açık, şeffaf, demokratik bir yol, proje, yasal ve anayasal düzenlemelerle olmalıdır. Bu zatların da kahvesi bana nasip olmadı."

Tan, Kuzey Irak'tan gelen petrol ile ilgili belirsizliklerin de ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

-Sorular

Tan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in HSYK ile ilgili Anayasa değişikliği için uzlaşma komisyonu kurulması çağrısına ilişkin partisinin düşüncelerinin sorulması üzerine, "Yüz sefer bu sözler verildi, bir şey yok ortada. Birinci Meşrutiyetten beri doğru düzgün bir anayasa bekliyoruz. Cemil bey de her seferinde gürlüyor ama yağmıyor. 'Çağrı yaptım ama gelmediler...' Ne yapalım? Yeni bir anayasa, demokratik bir Türkiye, uluslararası kriterler demekten dilimizde tüy bitti" diye konuştu.

MHP'nin Esenyurt seçim bürosuna yapılan saldırıya ilişkin bir soru üzerine Tan, vefat eden kişiye Allah'tan rahmet dileyerek, seçim döneminde her türlü provokasyonun mümkün olduğunu, bunlardan kaçınmak gerektiğini kaydetti.

Bu olayların ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Tan, "Barış içinde bir seçim geçirmek istiyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "suikast düzenlenecek" açıklamalarına ilişkin soruya da Tan, "Melih Gökçek'e hiçbir şey olmaz, rahat olsun. Türkiye'de bir mermiyi boşa harcayacak adam yok. Rahat yatsın" karşılığını verdi.

Bazı davalarda TÜBİTAK'ın yeni delil tartışmasıyla ilgili Tan, "Türkiye artık yönetilemez hale geldi. İtfaiye müdürlüğünden Adli Tıp Kurumu'na, TÜBİTAK'a kadar bütün kurum ve kuruluşlar bugün maalesef darmadağınıklık içerisinde. Bu doğruysa o zaman bu davalarla ilgili bütün bilgi ve belgeler soru işaretiyle karşılanır. Bu, KCK davalarında, 28 şubat mahkumiyetlerinde de böyle, istiklal mahkemelerinde de böyle. Onun için acilen şeffaflaşmaya, uzlaşmaya, acilen sükunete, iç ve dış barışa, acilen yeni bir anayasaya ihtiyaç var" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Poyrazköy Altan Tan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title