Haberler

Baykal'dan AKP'ye Suçlama: "Terör Örgütünün Palazlanmasını Seyrediyorlar"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Irak'taki Devlet Oluşumunun Türkiye'nin Parçalanmasına Yönelik Etkileri Olacağı Uyarısında Bulunurken, Bütün Bu Gelişmeler Karşısında Hükümeti Kararlı Politika İzlememekle Suçladı. Baykal, "Türkiye'yi Yönetenler, Terör Örgütünün Sırtını Sıvazlayarak Palazlanmasını Seyrediyor" Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Irak'taki devlet oluşumunun Türkiye'nin parçalanmasına yönelik etkileri olacağı uyarısında bulunurken, bütün bu gelişmeler karşısında hükümeti kararlı politika izlememekle suçladı. Baykal, "Türkiye'yi yönetenler, terör örgütünün sırtını sıvazlayarak palazlanmasını seyrediyor" dedi.

Deniz Baykal, Kanal B'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Kıbrıs'ta iki ayrı devlet çözümü önerisini yineleyen Baykal, Güney Kıbrıs'ın petrol arama girişimlerine tepki göstererek, şunları kaydetti:

"Rum yönetimi Kıbrıs'ı ben temsil ediyorum diyorsa Kuzey Kıbrıs'a karadan girme hakkı vardır ancak bu yetkiyi kullanmıyor. İlk kez kendini rahat hissetmiş olmalı ki petrol konusunda uluslararası anlaşmalar yapmaya başladı. Kıbrıs sorunu yeni bir aşamaya geldi, dönüm noktası. Mısır anlaşmayı imzaladı, Türkiye önleyemedi. Rumlara 'petrolden bize de pay ver' demek, 'hak sahibi sensin' demektir. Bunu dersek kaybetmişiz demektir. Şartlar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin izlediği politika, Türkiye'ye 'iki ayrı devlet var' dışında hiçbir şey deme şansı bırakmıyor. Geldiğimiz noktada bu mecburiyettir. Kıbrıs'ta tek çatı altında toplumu bir araya getirme çabalarının geçerliliği kalmamıştır."

TÜRKİYE İLE KKTC PETROL ANLAŞMASI YAPMALI

Türkiye ile KKTC'nin petrol anlaşması yapması gerektiğini belirten Baykal, "Kuzey Kıbrıs'ın kara sularını, kıta sahanlığını tespit etmek daha sonra Türkiye ile KKTC'nin bu çerçevede anlaşma yapması gerek. Petrol aranacaksa TPAO devreye sokulmalı. KKTC'nin Meclisi hükümete yetkiyi vermeli. TPAO petrol aramalı" dedi.

UYDURUK BAYRAM YAPTILAR

AB sürecine de değinen Baykal, hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirdi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı 17 Aralık AB zirvesinden sonra "Ankara'da uyduruk bayram yapmakla" suçladı. Aralık 2004'te Türkiye'ye "ikinci sınıf üyelik" teklif edildiğini söyleyen Baykal, AB'yi "ikiyüzlülükle" suçladı. Baykal, Türkiye'nin alternatif dış ticaret anlaşmalarına yönelmesi gerektiğini ifade ederken, "AB bugün müthiş bir çekim merkezi değil. Sıradanlaşmış, yaşlılık problemleri olan ekonomik rekabetini Çin, Hindistan karşısında kaybetmiş durumda. 20 yıl sonra ne olacak belli değil. Bu nedenle Türkiye olmayacak şeye bedel ödememeli. Masallardaki gibi yerin yedi kat altına gir. Padişah kızı verecek mi? Vermeyecek. Bir de referandum yapalım denecek. Türkiye, Azerbaycan'la, Çin'le, çevresindeki ülkelerle kalkınmasına destek verecek dış ticaret işbirliklerini yapabilmeli. Çin, Hindistan, Japonya geliyor. Ben bunlara niye sırtımı döneyim kardeşim" dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ PALAZLANIYOR, HÜKÜMET SEYREDİYOR

Irak'ın parçalanması ve Kuzey Irak'taki oluşumun Türkiye'nin parçalanmasına yönelik etkileri olabileceği uyarısında bulunan Baykal, Irak'ın toprak bütünlüğünün savunulması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Kuzey Irak, 'Türkiye'de ülkeyi bölmeye çalışanlar benim kardeşimdir' diyor. Kuzey Irak Anayasası'nda, Fırat'ın doğusunu sınır kabul eden Sevr Anlaşması hükümlerine atıf yapılıyor. Türkiye'deki terör hareketi oradan besleniyor. Terör örgütünün İmralı dışındaki yöneticileri Kuzey Irak'ta. Eskiden gizleyerek götürüyorlardı giderek meydan okuyucu üslupla Başbakan'ı ciddiye almıyoruz diyerek götürüyorlar. Türkiye'yi yönetenler bu gelişmelere karşı kararlı tutum sergileyemediler. Terör örgütüne yaranarak, onların sırtını sıvazlayarak, gözüne girmeye çalışarak, palazlanmasını seyrediyorlar."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Nevruz'a Barzani ve Talabani'yi çağırmasına ve DTP Diyarbakır İl Başkanı İhsan Aydoğdu'nun "Kerkük'e yapılan saldırıları Diyarbakır'a yapılmış sayarız" sözlerine tepki gösteren Baykal, "İçişleri Bakanı, Başbakanlık var mı belli değil" dedi.

ULUSAL MÜCADELE ÇAĞRISI

Türkiye'nin varlık-yokluk kavgasından geçtiğini söyleyen Baykal, kendisini demokrat, dindar, muhafazakar ya da başka şekilde tanımlayan herkesin "Ben Türkiye'yi cumhuriyet olarak Atatürk cumhuriyeti olarak tutmak istiyorum" kararlılığı sergilemesi ve ulusal mücadele hareketi başlatması gerektiğini belirtti. Baykal, partisinin bu harekete tüm gücünü vermeye hazır olduğunu da kaydetti. Türkiye'nin genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi süreci yaşayacağını belirten Baykal, "1920'den sonra bağımsız Türkiye cumhuriyetinin şekillenmesi mucizedir. Şimdi de aynı durum söz konusu. Paranoya değil" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title