Haberler

Başkan Demir: "Tarihi Eserlere Ayrılan Bütçenin Arttırılması Gerek"

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Uluslararası Tarihi Yarımada Sempozyumu'nda konuştu."

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Uluslararası Tarihi Yarımada Sempozyumu'nda konuştu. Başkan Demir, yasa yerine eserlere ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini söyledi.

Fatih Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi İstanbul Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTYAM) işbirliğiyle "Uluslararası Tarihi Yarımada Sempozyumu" düzenlendi. Yedikule'deki Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Kocatürk ve akademisyenler katıldı.

Sempozyum hakkında bilgiler veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, sempozyumun alan yönetim planı 2023- 2071 projeksiyonu doğrultusunda yapılacak çalışmaların altlığını oluşturacağını söyledi.

"DEĞİŞİK MODEL ARAMAYA GEREK YOK"

"Yarımadanın kurtulması için değişik bir model aramaya gerek yok" diyen Başkan Demir, "En büyük sorunun eski Eminönü bölgesinde olduğunu düşünüyorum. 4 buçuk yıl önce zaten Eminönü Fatih'le bütünleşti. 4-5 yıldır yapmış olduğumuz çalışmalarla Eminönü'ne, Sultanahmet'e geleneksel ticaretin yapıldığı Sultanahmet, Tahtakale, Mahmutpaşa, Kapalıçarşı, Laleli .. bununla ilgili yapılan çalışmalar gözlemlenirse o zaman bu bütünleşmenin Eminönü'ne rahatlıkla geri döndüğünü görebiliyoruz. Çözümün gerçekleştirildiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Tarihi eserlerin korunması yasası yerine bütçenin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Demir, "Son 9 yıl içerisinde 168 tane orta ölçekli tarihi eserlerin restorasyonlarını yaptık ve yaklaşık 150 milyon TL para harcadık. Bu da il özel idaresinin ve Fatih Belediyesi'nin kaynaklarından gerçekleştirildi" diye konuştu.

UNESCO tarafından belirlenen dünya miras alanları içerisinde Topkapı Sarayı, Zeyrek, Süleymaniye Camisi ve Karasuları ve çevresi olduğunu dile getiren Başkan Demir, Surların gece ve gündüz yaşanılabilir yerler haline getirilmesi gerektiğini düşündüklerini bunun içinde çeşitli çalışmalarının olduğunu söyledi.

İstanbul şehrinin çok büyük karar alma aşamasında olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul'da gerçekleştirilen bir çok projenin Osmanlı padişahlarının da hayali olduğunu belirtti.

"TARİHİ YARIMADA ÖZEL BİR YASA İLE YÖNETİLMELİ"

"Bizim için tarihi yarımada çok önemli" diyen Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, "Yarımadada ki tarihi eserlerimizi koruyarak yaşatmamız lazım. Yaşatırken de yönetim ve sosyolojik boyut açısından iki farklı sorun olduğunu görüyorum. İki boyutun birlikte ele alırsak sorunların çözüleceğine inanıyorum" dedi.

Mevcut sorunların olduğunun altını çizen Bilgili, "Sorunları birlikte çözmeme tarihi yarımada özel bir yasayla yönetilmelidir. Bunun için ayrı bir şekilde çalıştay yapılmasına ihtiyaç var. Başka türlü zor görünüyor. Örneğin Siyavuşpaşa'da medresenin üzerine demirlerle kat atılmış. Bunların önüne geçmemiz lazım. Bu ve buna benzer sempozyumlarında devam etmesini istiyorum" diye konuştu.

Sempozyum 5 Ekim 2013 tarihine kadar devam edecek. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title