Haberler

Başbakan Erdoğan, ABD'de

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, değişen bir bölge ve değişen bir dünyanın taşıdığı zorlukların ABD ve Türkiye çıkarlarını bu denli kuvvetli biçimde bir araya getirdiği bir zamanın daha önce görüldüğünden emin olmadığını ifade ederek, "Aynı"...

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, değişen bir bölge ve değişen bir dünyanın taşıdığı zorlukların ABD ve Türkiye çıkarlarını bu denli kuvvetli biçimde bir araya getirdiği bir zamanın daha önce görüldüğünden emin olmadığını ifade ederek, "Aynı hedeflere sahibiz, bunların gerçekleşmesi için mümkün olduğunca yakın çalışmamız gerekiyor. ABD ve Türkiye omuz omuza durduğunda hiçbir zorluk bizim için fazlasıyla büyük değil" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan onuruna Dışişleri Bakanlığı'nda öğle yemeği verdi.

Biden, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'yi son ziyaretinde, Başbakan Erdoğan'ın hasta yatağındayken kendisini evine davet etme ve ailesiyle birlikte ağırlama nezaketi gösterdiğini hatırlattı.

"Amerikalı dostlarıma şunu söylüyorum; bir Türk ailesi tarafından evlerinde ağırlanana kadar, misafirperverliğin gerçek anlamını bilemezsiniz" diyen Biden, şimdi de Erdoğan'ı ailesi ile ABD'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Biden, Erdoğan'ın çocuklarının ABD'de okumasından duydukları memnuniyeti de dile getirerek, "Torunlarınızdan birinin burada doğduğunu öğrendim. Bu aile bağı, bizleri daha da yakın hale getiriyor" diye konuştu.

Joe Biden, "Sayın Başbakan, sizinle ilk tanıştığımızda da söylediğim gibi, liderliğinize büyük bir inanç besliyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin büyük ve yükselen bir güç olduğunu ifade eden Biden, Başbakan Erdoğan'ın bu ziyaretinin, ABD'nin en önemli ilişkiye sahip olduğu ülkelerden biri olan Türkiye ile ilişkilerinde, kritik bir zamanda düzenlendiğine dikkati çekti. Biden, Türkiye ve ABD'nin, 60 yılı aşkın süredir NATO müttefiki olduğuna işaret ederek, "Değişen bir bölge ve değişen bir dünyanın taşıdığı zorlukların çıkarlarımızı bu denli kuvvetli biçimde bir araya getirdiği bir zamanın daha önce görüldüğünden emin değilim. Zorluklar, sadece Beşşar Esed'in iktidardan gidişini hızlandırmak değil, aynı zamanda ondan sonra istikrarlı, güvenli ve demokratik bir Suriye'ye zemin hazırlamak. Çünkü bu, Suriye halkının acılarını dindirmenin gerçekten tek yolu" dedi.

-"Mümkün olduğunca yakın çalışmamız gerekiyor"-

Bunun yanında, hem İsrail hem Filistin tarafının yapıcı bir şekilde ilerleme sağlamasına yardımcı olabilmek için Ortadoğu barış sürecinde pencereyi açık tutabilme ve Afganistan'daki savaşı sona erdirme gibi konuları da iki ülkenin birlikte çalıştığı diğer zorluklar arasında gösteren Biden, şöyle devam etti:

"Aynı hedeflere sahibiz, bunların gerçekleşmesi için mümkün olduğunca yakın çalışmamız gerekiyor. Başkan Obama'nın yönetime ilk geldiğinde belirtiği gibi Türkiye'nin büyüklüğü işlerin merkezinde olabilme yeteneğinizde yatıyor. Eminim bazen bir şeylerin daha az merkezinde olmayı istiyorsunuzdur ama Sayın Başbakan, hepimizin bildiği gibi bu durum, bu mükemmel olmayan dünyada, liderlik için ödenen bedeldir. İyi haber ise ABD ve Türkiye omuz omuza durduğunda hiçbir zorluk bizim için fazlasıyla büyük değil. Başkan Obama'nın dediği, aynı zamanda Kabine Odası'ndaki uzun görüşmemizde ortaya koyduğu gibi, bu ortaklığı tamamen benimsiyoruz. Türkiye'nin bizimle birlikte çalışarak ekonomik, siyasi ve stratejik etkisinin daha artmasını ve daha da genişletmesini tamamen benimsiyoruz".

ABD-Türkiye ilişkilerinin son 60 yılda iki tarafa da olağanüstü faydalar sağladığını söyleyen Biden, "Şundan kesinlikle eminim ki önümüzdeki 60 yıl her iki ülkeye de daha büyük yararlar getirecek. Dolayısıyla Sayın Başbakan, bölge ve dünya için, ülkelerimiz için, bu anı en iyi şekilde değerlendirelim, çünkü birlikte dost ve müttefikler olarak birçok yeri şu andakinden daha iyi hale getirebiliriz" şeklinde konuştu. - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan John Kerry Joe Biden Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title