Haberler

Baradey K. Kore Ziyaretini Yarıda Kesiyor

BM Uluslararası Atom Enerji Kurumu (Uaek) Başkanı Muhammed El Baradey'in, Kuzey Koreli Başmüzakereci Kim Kye-gwan ile Yapmayı Planladığı Görüşmeyi Gerçekleştirememesi Üzerine Ziyaretini Yarıda Keseceği Bildirildi.

BM Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed el Baradey'in, Kuzey Koreli başmüzakereci Kim Kye-Gwan ile yapmayı planladığı görüşmeyi gerçekleştirememesi üzerine ziyaretini yarıda keseceği bildirildi.

Japon Kyodo Haber Ajansı, UAEK sözcüsü Melissa Fleming'in açıklamalarına dayanarak yayınladığı haberde, Kuzey Koreli başmüzakerecinin çalışma yoğunluğu nedeniyle Baradey ile görüşme talebini geri çevirdiğini yazdı.

Baradey'in Kye-Gwan yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Kmi Hyong-Jun ile görüştüğü ve akşam saatlerinde Pekin'e hareket edeceği ifade edildi.

Bu arada ABD'nin Kuzey Kore'nin nükleer silah programını durdurmayı amaçlayan altılı görüşmelerdeki temsilcisi Christopher Hill, Baradey'in ziyaretini olumlu bir adım olarak niteledi. Hill, Kye-Gwan'ın görüşme talebini geri çevirmesinin ise önemli olmadığını ifade etti. Hill, "bunun kötüye işaret" olup olmadığı şeklinde bir soruya, "Hayır sanmıyorum" diye cevap verdi.

Baradey, dün Pyongyang'a varışının ardından yaptığı açıklamada, "Altılı görüşmelerde varılan anlaşmaları nasıl uygulayabileceğimizi müzakere edeceğiz. Sonucun olumlu olacağını umuyorum" demişti.

Kuzey Kore, 50 bin ton yakıt ya da eş değerde ekonomik yardım karşılığı nükleer silah arayışından vazgeçmişti. Çin'in başkenti Pekin'de 13 Şubat'ta varılan anlaşma, Kuzey Kore'nin Yongbyon'daki en büyük nükleer reaktörünü 60 gün içinde kapatmasını öngörüyor.

(AFP-İB-İB-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title