Haberler

Bakan Soylu Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uzman çavuş yapılan güvenlik korucusu sayısının 5 bine çıkarılacağını belirterek, "5 bin güvenlik korucumuzun, uzman çavuş olduktan sonra subay olma hakkı olacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uzman çavuş yapılan güvenlik korucusu sayısının 5 bine çıkarılacağını belirterek, "5 bin güvenlik korucumuzun, uzman çavuş olduktan sonra subay olma hakkı olacak. Yani bir güvenlik korucusu eğer sistemini iyi korursa albay da olacak general de olacak." dedi.

Soylu, konuk olduğu AA Editör Masası'nda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da üzerinde durduğu, "çarşı-mahalle bekçileri" uygulamasının bulunduğunu aktaran Soylu, bu kapsamda bin kişiyi Ankara'da göreve başlatacaklarını kaydetti.

Bazı bekçilere özel harekat eğitimi dahi verildiğini anlatan Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın polislere verdiği iftar yemeğinde bir bekçiye İstanbul'da durumun nasıl olduğunu sorması üzerine, "Bize üç ay daha müsaade edin, üç ayda iflahlarını keseriz. Acayip hırsız yakalıyoruz." dediğini ifade etti.

Soylu, çarşı-mahalle bekçilerinin vatandaşın evinde huzurla uyuması, asayişin sağlanması, hırsızlıkla mücadele açısından çok önemli olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu uygulamayı çok önemsediğini vurguladı.

Uyuşturucuyla mücadele çalışmalarının şu an ne aşamada olduğuna yönelik soru üzerine Soylu, bu konuda işin hem kriminal, önleyici-engelliyici boyutuna hem de rehabilitasyon, tedavi boyutuna baktıklarını söyledi.

"Uyuşturucudan tutuklu sayısı 9 bin 484 kişi"

Bakanlığın görev alanında daha ziyade önleyici çalışmaların bulunduğunu aktaran Soylu, "2016'da uyuşturucudan tutuklu sayısı 7 bin 601. 3 Haziran 2018 itibarıyla uyuşturucudan tutuklu sayısı 9 bin 484 kişi. Yani yılbaşından itibaren biz 9 bin 484 uyuşturucu satıcısını kodese tıkmışız. Bu kadar basit." açıklamasında bulundu.

Bakan Soylu, Adalet Bakanlığıyla gerçekten iyi çalıştıklarını ve bu konuda müteşekkir olduklarını vurgulayarak, yapılan kanunsal değişikliklerin de uyuşturucuyla mücadele çalışmalarına çok fayda sağladığını dile getirdi.

"Gizli soruşturmacı" şeklindeki yöntemlerin uyuşturucu baronlarını, çetelerini çözdüğünü anlatan Soylu, "2016'dan 2017'ye eroinde yüzde 167 yakalama yaptık. Yakalanan eroin miktarını artırdık yani. 2016'da toplam yakalanan eroin miktarı 5 bin 599 kilogramdı. Oysa 3 Haziran 2018 tarihi itibarıyla 7 bin 373 kilogram. Yani yılın yarısını tamamlamamıza rağmen 2016 rakamlarını geçmişiz. Tutuklu, gözaltı rakamlarını, captagon ve ecstasy rakamlarını hepsini aşmışız." dedi.

Uyuşturucuyla mücadelenin çok ciddi şekilde devam ettiğinin altını çizen Soylu, 81 ilde narkotik şubelerinin ayrı bir şube olarak kurulduğunu ve bu şubelerin de uzmanlaşıp ihtisaslaşacağını ifade etti.

Bakan Soylu, esrarın ekimini engellemeye yönelik özellikle Güneydoğu'da ciddi bir atak yaptıklarını ve şu anda esrar tarlalarında buğday ekildiğini belirterek, terör örgütü PKK'nın uyuşturucudan yılda 1,5 milyar dolar para kazandığına dikkati çekti.

İnternet üzerinden işlenen uyuşturucu suçlarına yönelik yürütülen çalışmaların bakan olarak en çok içine sinen işlerden biri olduğunu, siber alanında muhteşem işler yapıldığını dile getiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda bölücü faaliyet gösteren, haraket eden bilmem ne varsa Allah selamet versin, bizimkiler beş dakikada buluyorlar. BTK ile de iyi bir uyum içindeler. Bu dönemin en büyük başarısı bütün kurumlar iyi uyum içindeler. Herkes kendi işini yapıyor, yapmak için gayret sarf ediyor, yapamadığı zaman üzülüyor, yapmak için birbirine destek veriyor. Yani kurumlar arasında bir muhafazakarlık söz konusu değil."

Kurumların birbirine gereken yardımı ve desteği gösterdiğini belirten Soylu, pasaportlarla ilgili olarak da, "Şu anda bir müjdemiz var, İstanbul'da bugün müracaat ediyorsunuz, yarın randevunuzu veriyorlar, dört gün sonra da pasaportunuz geliyor. Acil bir işiniz var, iki günde pasaport almak isteyene iki günde, bir günde almak isteyene bir günde pasaport veriyoruz. Bu altı ay sonra çok daha rahat bir hale gelecek çünkü çok başarılı bir sistem kurmuş olduk." diye konuştu.

"Türkiye'deki uyuşturucu meselesini bitireceğiz"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şehir güvenliği açısından organize suç çeteleriyle mücadelenin de çok önemli olduğunu söyleyerek, "2016'da organize suç çetelerine yönelik tutuklu sayısı 543, 2017'de bin 196. Sadece bu yıl, 1 Haziran 2018 itibarıyla 861." dedi.

Operasyon sayısının ise 129'dan 249'a çıktığına işaret eden Soylu, "Şu anda İçişleri Bakanı olarak şunu söyleyebilirim; Türkiye'de öyle bilindik organize çeteleri, çok ufak tefeklerin dışında organize suç örgütü hakim olan saha yok. Bu büyük bir temizliktir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki bütün özel güvenliklerini de polisle, eğer jandarma bölgesiyse entegrasyonu sağlayabilmeleri amacıyla eğittiklerini anımsatan Soylu, şunları kaydetti:

"Huzur uygulamaları yapıyoruz. Uyuşturucuları okulların etrafından aldık, bunlar akıllı tabii parklara gittiler bu sefer, randevuyu parklarda veriyorlar. Onu takip ettik, bunu da vatandaş söyledi. Parklara gece 22.00-24.00 veya 22.00-02.00 saatleri arasında sürekli operasyonlar yapıyoruz, projeli operasyonlar. Oradan bu sefer toplamaya çalışıyoruz. Şimdi mahalle aralarına kaçıyorlar, oralardan da bunları alacağız ve Türkiye'deki uyuşturucu meselesini bitireceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın."

İçişleri Bakanı Soylu, diğer taraftan "günübirlik kiralık evler" ile ilgili olarak da Maliye Bakanlığı ile çalışma yaptıklarını, bir taraftan kaçak varsa kaçağa müdahale edip ceza kestiklerini, diğer taraftan da buraların "hücre evi" olarak kullanılmasını engellediklerini söyledi.

Daha önce terör örgütü DHKP-C üyelerinin bu evlerde hücrelendiğini, PKK'nın şehirde bir eylem yapacağı zaman üç gün bu tip evlerde kalabildiğini ve kimin nerede kaldığının tespit edilemediğini ifade eden Soylu, buralara artık ciddi bir müdahelenin söz konusu olduğunu vurguladı.

Soylu, şehirlerin bütünleşik bir güvenlik yöntemiyle korunduğunu, Hakkari'den Edirne'ye kadar yolların, yol kontrol noktalarıyla kontrol altında tutulmaya çalışıldığını ve bunu vatandaşın özgürlüğüne, hayatın olağan akışına müdahale etmeden sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

10 bin yeni mahalle-çarşı bekçisi alınacak

Bakan Soylu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında bugüne kadar düzenlenen operasyon, gözaltı ve tutuklu sayılarının ne olduğu, örgüt ile mücadelenin ne zaman tamamlanacağı ve FETÖ'nün ilk girişimleri arasında yer alan 17-25 Aralık'tan sonra emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarına ne kadar eleman alımı yapıldığına ilişkin soruya karşılık, şunları söyledi:

"2016'dan bu yana 47 bin 650 polis aldık. Şimdi 10 bin alımımız, 13 bin de eğitimimiz devam ediyor. Geçen gün 2 bin 500'e yakın polisimizi görevlendirdik, 13 bin polisimizi de temmuz başında inşallah kendi görev alanlarına dağıtacağız. Burada bir şey daha yaptık, son 2 bin 500 polisten 750'sini trafiğe verdik çünkü trafiği de önemsiyoruz. Şimdi bir 2 bin 250 daha buradan trafiğe vereceğiz."

Şehirler arası yollarda, otobüs kazalarını engellemek için yürüttükleri çalışmalara işaret eden Soylu, "Yıl sonuna kadar 16 bin 500 polis daha alacağız. 2021'e kadar jandarmamızı profesyonel hale getiriyoruz, 2016'dan bugüne kadar 42 bin 174 uzman jandarma aldık, toplam sayımız 195 bine ulaştı. Her yıl 25 bin jandarma alacağız ve profesyonelliği tamamlayacağız. Sahil güvenlikte de geçen yıl yaklaşık 647 personel alımı yaptık. Çarşı mahalle bekçisi, toplam sayı 2016'da eskiden kalanlarla 3 bin 520 idi. 2018'de alım işlemleri devam edenlerle 18 bin 500'e çıkardık. Şimdi 7 bin ilana çıktık, 10 bin yeni kadro daha alacağız." dedi.

"Güvenlik korucusu eğer sistemini iyi korursa albay da general de olacak"

Bakan Soylu, güvenlik korucularıyla ilgili yürütülen çalışmalara yönelik de şu bilgileri paylaştı:

"Şu anda 5 bin güvenlik korucusu daha alıyoruz. Biliyorsunuz, 21 bin güvenlik korucusunu emekli etmiştik, yerlerine kendi akrabalarını, çocuklarını, yeğenlerini almıştık. Şimdi 5 bin. Bir müjde daha vereyim; şu ana kadar bin 750 korucuyu uzman çavuş yaptık, bu sayıyı 5 bine çıkaracağız. Bunlar Doğu ve Güneydoğu'da kendi bulundukları bölgelerde çakılı görev yapacaklar. Aynı zamanda da 5 bin güvenlik korucumuz sınavları kazanırlarsa da subay olacaklar."

Güvenlik korucularına çok önemli imkanların getirildiğini ve onların da gerçekten iyi işler yaptığını söyleyen Soylu, "5 bin güvenlik korucumuzun, uzman çavuş olduktan sonra subay olma hakkı olacak. Yani bir güvenlik korucusu eğer sistemini iyi korursa albay da olacak general de olacak." diye konuştu.

"15 Temmuz'dan bugüne kadar 34 bin 127 kişi tutuklu"

Bakan Soylu, FETÖ ile mücadeleye yönelik de şunları kaydetti:

"15 Temmuz'dan bugüne kadar 34 bin 127 kişi tutuklu hala. İçişleri Bakanlığında görevden uzaklaştırılanlar, açıkta olanlar 14 bin 975 kişi. İhraç edilenler 31 bin 429 kişi. Göreve iade edilenler de 9 bin 360 kişi. Yani aslen bizim açığa aldığımız, bazen ihraç ettiklerimizi de durumlarını tespit ettikten sonra, eğer FETÖ ile ilişkileri olmadığını tespit ediyorsak bunları da göreve dahil ettik.

Ülke genelinde kamu personeli açıkta 27 bin 923, ihraç edilenler 114 bin 396, göreve iade edilenler ise 40 bin. Yani neredeyse 40 bin kişi de aynı şekilde görevlerine iade edilmiş durumda."

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Güvenlik Korucusu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title