Haberler

Bakan Çelik: Tuzla Kapatılmalıdır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sık Sık Kazalar ve İşçi Ölümlerinin Yaşandığı Tuzla Tersaneler Bölgesinin Kapatılması Gerektiğini Belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sık sık kazalar ve işçi ölümlerinin yaşandığı Tuzla Tersaneler bölgesi ile ilgili en kısa sürede radikal kararlar alacaklarını belirterek, "Tuzla mutlaka tahliye edilmelidir. Tuzla'da belli sayıda tersaneler kapatılmalıdır veya Tuzla kapatılmalıdır" dedi.

Bakan Çelik, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde yaptığı açıklamada, "2007'de bakan olduğunda seçim bölgesine gitmeden Tuzla'ya geldiğini, bu dönemde de yine bir olay yaşandığını söyledi. Bakanlık olarak öteden beri kesintisiz devam eden Tuzla teftişlerinde kapatmalar dahil her türlü cezai müeyyideler uygulandığını ve eğitim faaliyetlerinde bulunulmasına karşın kazaların son bulmadığını kaydeden Çelik, "Tuzla daki sorunun temelinde iş sağlığı ve güvenliğinin çok ötesinde alan darlığı gibi yapısal sorunlar, insan odaklı çalışma sisteminin yerleşmemiş olması yatmaktadır. Bu son olay ise olup bitenlerden ders almayan aymazlığın ihmalkarlığın bir neticesidir. Bu olayı sıradan iş kazası diye geçiştirmek ölen işçilerimize ve ailelerine yapılacak olan en büyük haksızlıktır diye düşünüyorum böyle bir iş kazası olamaz ve bu kabul edilemez bir durumdur" dedi.

-OLAYIN YAŞANDIĞI FİRMA DAHA ÖNCE DE CEZA ALMIŞ-

Olayın yaşanmasından bir saat sonra Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin Tuzla'ya gittiğini belirten Çelik, olaya Cumhuriyet Savcılığı'nın da el koyduğunu, soruşturmaların da devem ettiğini bildirdi. Teknik rapor sonrası sorumluların tespit edileceğini ve gerekli cezaların uygulanacağını kaydeden Çelik. "Bu üzücü kazanın meydana geldiği işyeri 2007 yılından bu yana 7 defa bakanlığımız müfettişleri tarafından denetlenmiştir. Bu işyerine 13 Mart 2008 tarihinde 16 günlük kısmi bir durdurma cezası uygulanmıştır. Son olarak da yine idari para cezaları uygulanmıştır. Yani Bakanlığımızı ilgilendiren yasaların bize vermiş olduğu tüm yetkileri, Bakan olduğum günden bu yana aksatmadan ve Tuzla'dan çıkmadan kullanmaktayım" açıklamasında bulundu. Bakan Çelik. Tuzla'nın artık "yükü" çekemediğini söyleyerek, tersanelerde hala işçi güvenliği açısından eksikliklerin bulunduğunu ifade etti. 23 bin işçinin 10 bininin eğitimden geçtiğini anlatan Çelik, 28 Ağustos'a kadar da diğer işçilerin eğitimden geçeceğini bildirdi.

-"TUZLA KAPATILMALIDIR"-

Bakan Çelik, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından tersaneler ile ilgili bir yönetmelik yayınlandığını hatırlatarak yönetmeliğe göre A tipi tersanelerin 300 dönüm, B tipi tersanelerin 100 dönüm, C tipi tersanelerin ise 50 dönümün altına alanı bulunmaması gerektiğini kaydetti. Çelik, "Tuzla tersanelerine baktığımız zaman tuzla tersanesinin tamamı bin 300 dönüm. Bunu 44 tersaneye böldüğümüz zaman 28 dönüm bir alan üzerinde ortalama imalat yapılıyor. Yani C tipi tersaneler düzeyinde imalat alanı. İmalat yapılan gemiler ise A tipi. Burada net ve açık ifade ediyorum Çalışma Bakanlığı olarak bizim üzerimize düşen ne varsa bunların tamamını yaptık ve devam edeceğiz. Ama bu Tuzla'daki acıları dindirmeye yetmez. Tuzla mutlaka tahliye edilmelidir. Tuzla'da belli sayıda tersaneler kapatılmalıdır veya Tuzla kapatılmalıdır. Başka çıkışı olmadığını bu 11 aylık bakanlık tecrübemde, geceli gündüzlü Tuzla'da yaptığımız teftişlerde, idari para cezalarında kısmi kapatmalarda ve sürekli kapatmalar neticesinde elde ettiğimiz tecrübelerle gördük" dedi.

-"ÇÖZÜM NEŞTERİN VURULMASIDIR"-

Çelik bölgeye helikopterle geldiğini kaydederek, hangi geminin hangi tersaneye ait olduğunun bile belli olmadığına işaret etti. Çelik, "Bunun için çözümü cezai müeyyideler değil, kısmi kapatmalar değil sürekli kapatmalar değil. Çözümü köklü bir şekilde buraya neşterin vurulmasıdır" dedi. Çalışma Bakanlığı olarak işçilerin eğitimlerinin de verildiğini söyleyen Çelik, "Bu alanın tahliyesi konusunda alınan kararların da bir an önce devreye girmesi konusunda da gerekli girişimler ve gerekli görüşmeleri bakan arkadaşlarımız ve Başbakanımızla yapacağız" dedi.

Söz konusu kazanın sıradan üretime yönelik olmadığını söyleyen Çelik, filikanın testi konusunda meydana gelen kazanın üretilen bir mamulün testi esnasında yaşandığına işaret etti. Mühendisli unsurlarını içeren bir hata olduğunu kaydeden Çelik, "Burada koordinasyon ve organizasyon eksikliği olduğu açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bugünkü teknolojik imkanlara bakarsak 2 işçi ile bu işin görülmesi mümkün iken buraya 19 işçinin hangi akıl ve mantıkla oturtulduğunu gerçekten hiçbir teknik arkadaşımız izah edemedi" dedi. Filika testinin uzmanlarca yapılması gerektiğini de söyleyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm edinilen bilgiler ve müfettişlerimizi çalışmaları organizasyon koordinasyon eksikliği ile ilgili nihai teknik rapor yargı tarafından değerlendirilecek ve karar bağlanacaktır. Umuyorum ki bu ve benzeri kazalar yaşamayız. Ama bunları derken, her defasından yeni olaylarla karşılaştığımız da ifade ediyorum. Bunun kesin çözümü mutlaka Tuzla'ya neşter atılmalıdır. Burada para kazanacağız, imkan elde edeceğiz, ülke gelir elde edecek diye insanımızın bu şekilde ucuz bir şekilde hayatını kaybetmesine rıza gösteremeyiz. Yarından tezi yok Tuzla'da alınması gereken radikal önlemler, kimlere alınması gerekiyorsa o kurumlar tarafından mutlaka el atılmalıdır. Bakanlığımız öteden beri bizim üzerine bizim üzerimize düşen görevleri yerine getirmiştir."(ANKA)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title