Haberler

Bakan Aksu'dan "Plakaya Ceza Yazma" Uyarısı

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu Yayınladığı Genelge ile Araçların Plakalarına Ceza Yazan Trafik Görevlilerini Dikkatli ve Özenli Olmaları Konusunda Uyardı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu yayınladığı genelge ile araçların plakalarına ceza yazan trafik görevlilerini dikkatli ve özenli olmaları konusunda uyardı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun imzasını taşıyan ''Araçların tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi'' ile ilgili genelge, Jandarma Genel Komutanlığı ile valiliklere gönderildi.

Son zamanlarda plakaya yazılan trafik idari para cezası karar tutanaklarının önemli bir bölümünün itiraz sonucu yetkili mahkemelerce iptal edildiği belirtildi.

Mahkemelerce verilen iptal kararlarında, ''aracın plaka, marka, model, cins ve renk gibi özelliklerinin tutanağa yanlış yazılmasının'', ''kural ihlalinde bulunan aracın itiraz eden adına kayıtlı olmamasının'', ''kısıtlama ve yasaklamaların uyarıcı levhalarla belirtilmemesinin'', ''hız ihlallerine ait tespitlerin yer aldığı radar cihazı görüntü kasetinin ibraz edilememesinin'' ve ''tebligatın Kabahatler Kanunu ve Tebligat Kanununda belirtilen esas ve usullere uygun yapılmamasının'' gerekçe olarak gösterildiği kaydedildi.

-''CEZA YAZARKEN ÖZEN GÖSTERİN''-

''Bazı basın-yayın organlarında çıkan haberlerde ve vatandaşların çok sayıdaki müracaatlarında yanlış, şüpheli ve çelişkili olarak tanzim edilen tutanakların mağduriyetlere ve yakınmalara neden olduğu görülmektedir'' denilen genelgede, şunlar kaydedildi:

''Tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi gerektiğinde, iptal kararları gerekçeleri ve vatandaşlarımızın haklı yakınmaları göz önünde bulundurulacak ve haksız, eksik, hatalı, şüpheli ve çelişkiye neden olabilecek şekilde tutanak tanziminden kesinlikle kaçınılacak, şüpheden sanık/itiraz eden yararlanır ilkesi doğrultusunda hareket edilecektir.

Ayrıca, bu emre rağmen belirtilen şekilde vatandaşlarımızın haklı yakınmalarına neden olacak şekilde tanzim edilen ve mahkemelerce iptal edilen tutanakları tanzim eden görevliler hakkında gerekli yasal işlemler yapılmakla birlikte, bu konuda rücu edebilecek muhakeme ve diğer masraflar, ilgili görevlilerden tahsil edilecektir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title