Haberler

Avrupa Komisyonu 'Sesini Yükselt' Panelinde Türkiye'deki Basın ve İfade Özgürlüğünü Masaya Yatırdı

Avrupa Komisyonu tarafından Balkanlar ve Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü konularını masaya yatıran ve çok sayıda gazetecinin konuşmacı ve dinleyici olarak katıldığı 'Sesini Yükselt' konferansında konuşan AB Genişleme Komiseri Stefan Füle,...

Avrupa Komisyonu tarafından Balkanlar ve Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü konularını masaya yatıran ve çok sayıda gazetecinin konuşmacı ve dinleyici olarak katıldığı 'Sesini Yükselt' konferansında konuşan AB Genişleme Komiseri Stefan Füle, Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü konularında yasal mevzuat anlamında değişiklikler yapıldığını ancak konuya uygulamalar veya tutuklu gazeteci istatistikleri açısından bakıldığında farklı görüntünün ortaya çıktığını ifade etti.

Füle, Türkiye'nin durumunun diğer aday ve müzakere eden ülkelerden farklı olduğunu da belirterek şöyle konuştu:

"En önemli fasıllarını bloke ettiğiniz bir ülkeye ne diyebilirsiniz ki? İşte bu cevaplaması çok zor bir soru. Eğer yapılan reformlarda kriterlerin Avrupa kriterleri olmasını istiyorsanız önce konuya 'biz' diyerek başlamak gerekiyor. Diğer bazı ülkelerle ilişkilerin tıkanma gösterdiği yerlerde yapısal ve üst düzey diyaloglar kurarak ve istikrar ve ortaklık anlaşmaları yaparak ilerlemeler sağlayabiliyoruz ancak Türkiye konusunda var olan müzakere süreci bu denli tıkandığında ne yapabileceğimiz sorusuna çok net cevaplarım yok."

26 Haziran'da Türkiye'nin açılmasını beklediği ve hiçbir teknik engeli kalmayan 22. fasıl ile ilgili olarak ise Füle şunları söyledi:

"Üye ülkeler konuyu görüşmeye devam ediyorlar. Başbakan Erdoğan İstanbul'daki konferansta bu işin siyasi boyuta kaymaması gerektiği çağrısını yapmıştı ve ben de bu çağrıya katılıyorum. Ancak ben o konferansta aynı zamanda orada görüştüğüm yetkililere 'bu faslın teknik kalması için gerekli koşulları oluşturun' da demiştim."

Gezi parkı olayları sonrası AB ile Türkiye arasında bir 'söylem savaşı' başladığı yönündeki yorumlara ise Füle, kendisinin asla 'söylem savaşı' adı altında başladığı iddia edilen herhangi bir şeyin parçası olmadığını ve olmayacağını söyleyerek açıklık getirdi ve ekledi:

"Bana Türkiye'nin AB ilişkilerini kesip kesmeyeceğini soruyorsunuz ancak ben hiçbir zaman Türk yetkililerin akıllarını okuyamam ama gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmelerden ve toplantılardan benim gördüğüm onların da en az bizler kadar bu süreçte istekli ve azimli olduğudur. Bu aralar çok sık duymaya başladığım şeylerden birisi de kimin kime daha çok ihtiyacı olduğu konusu. İnanın tek bildiğim küreselleşen bir dünyada her geçen gün iki tarafın da birbirine olan ihtiyacının arttığıdır."

Füle son günlerde gündeme gelen twitleriyle ilgili olarak, çok sayıda eleştiriyi ve özellikle kişisel içerikli sert eleştirileri sosyal medya üzerinden de alıyor olduğunu ve bunun her zaman kendisi hoşnut etmese de bundan ötürü pişmanlık duymadığını ifade etti.

Bu konuların dışında bir soru üzerine Türkiye vize serbestliği meselesini de değerlendiren Komiser Füle, her iki tarafın da birbirinden beklentileri olduğunu hatırlatarak ve Komisyon'un Türkiye'ye sunduğu vize serbestliği yol haritasını kast ederek son günlerde bu beklentiler konusunda olumlu gelişmeler yaşandığı ipucunu vermekle yetindi.

Aynı konferansta Adalet Bakanı yerine gelerek konuşma yapan Bakanlığın Müsteşar Yardımcısı Kenan Özdemir ise Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü alanlarında yapılan yasal mevzuat değişikliklerin 3. ve 4. yargı reform paketlerine değinerek şunları söyledi:

"Devrim niteliğindeki 2010 Anayasa reformu sonrası biz ifade özgürlüklerin probleminin hem uygulamaya hem de mevzuata bakan kısımlarını çözmeye kararlı olduğumuzu söyledik. AİHM kararlarını baz alan çalışmalar yaptık ve eylem planları oluşturduk. Türkiye'deki basın özgürlüğü mevzuatı genel olarak Avrupa ile uyumludur. Esas mesele uygulamaya geliyor. Yapılan değişikliklerin hakim ve savcılar tarafından doğru yorumlanması bu noktada çok önemli ve biz de bunun için gerekli eğitimleri düzenlemeye devam ediyoruz."

Kendisine sosyal medya ile ilgili düzenlemeye ilişkin soru sorulan Özdemir, "Buraya gelmeden önce bu sorunun sorulacağını biliyordum ve Sayın Bakan'a da sordum. O konuya bakış şu şekilde ki bir suç çeşitli şekillerde işlenebilir. Sözle de işlenebilir basın yoluyla da sosyal medya yoluyla da işlenebilir. Eğer sosyal medya yolu ile işleniyorsa biz sadece bu suçu işleyenin kimliğini tespit etmek noktasında sıkıntı yaşıyoruz ve buna imkan tanıyacak yollar bulmak için çalışıyoruz hepsi bu" şeklinde konuştu.

Özdemir'in konuşması sırasında yirmiden fazla kişi ayağa kalkarak 'duran adam' protestosunda bulundu. - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Stefan Füle Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title