Haberler

ATO Başkanı Aygün, Mortgage'nin Konut Fiyatlarını Balon Gibi Şişireceğini Öne Sürdü

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Mortgage Yasası ile İşçinin, Memurun, Dar ve Sabit Gelirlinin Konut Edinmesinin Mümkün Olmayacağını Öne Sürerek, "Hükümetin Konut Arzını Artıracak Yeni Önlemler Almadan Çıkardığı Bu Yasa, Konut Fiyatlarını Balon Gişi Şişirmekten Başka Hiçbir İşe Yaramayacak" Dedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Mortgage Yasası ile işçinin, memurun, dar ve sabit gelirlinin konut edinmesinin mümkün olmayacağını öne sürerek, "Hükümetin konut arzını artıracak yeni önlemler almadan çıkardığı bu yasa, konut fiyatlarını balon gişi şişirmekten başka hiçbir işe yaramayacak" dedi.

ATO Başkanı Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Mortgage sisteminin yeterli konut arzı yaratılmadan başlatılmasının konut fiyatlarını çok hızlı bir şekilde artıracağını ileri sürdü. Yasanın gündeme gelmesinin bile konut fiyatlarını yapay bir şekilde yükseltmeye yettiğini kaydeden Aygün, hükümetin bu sistemden önce devam eden konut yatırımlarının tamamlanmasını ve yeni konut projelerinin başlatılmasını teşvik etmesi gerektiğini ifade etti. Aygün, konut ihtiyacını karşılamaya ve mevcut inşaatları hızlandırmaya yönelik adımların bir an önce atılması gerektiğini bildirdi. Yasanın uygulamayı vergiyle teşvik etmemesi nedeniyle baştan ölü doğduğunu savunan Aygün, ilk konutunu alanlara kullandıkları kredinin faizinin gelir vergisi matrahından indirilmesine ilişkin maddenin yasadan çıkarılmasının, sabit gelirli önemli bir kesimin baştan itibaren sistem dışına itilmesine yol açtığını vurguladı. Aygün, bu yüzden sistemden yararlanabileceklerin sayısının yüzde 10 az olacağının tahmin edildiğini de kaydetti. Makro ekonomik istikrar kalıcı olarak sağlanamadığı ve faiz oranları yüzde 10'un altına inmediği sürece sistemin beklentileri karşılamayacağını belirten Aygün, aylık yüzde 1.5-1.8 oranları arasındaki mevcut faiz oranlarıyla 20-30 yıl vadeli borçlanmanın doğru bir tercih olmadığını dile getirdi. Aygün, değişken faizle borçlanmanın ise henüz makro ekonomik istikrar sağlanmadığı için büyük bir risk içerdiği uyarısını yaptı. Bu faiz oranlarından ve mortgage beklentisiyle şişirilmiş konut fiyatlarıyla konut kredisi kullanarak konut alanların ev sahibi olmak yerine 'mortgagezede' olabileceklerini ileri süren Aygün, şunları kaydetti:

"Vatandaşta 'kira öder gibi ev sahibi' olma beklentisi yaratıldı. Oysa yüksek faiz oranları yüzünden kredinin geri ödemeleri çok yüksek rakamlar tutuyor. Dolayısıyla sistemden yararlanarak ev almak isteyenler 'üç hatta dört kira ödemek' zorunda kalacaklar. Aylık taksitlerin rahat karşılanabilmesi için faiz oranlarının daha düşük olması gerekir. Ancak faiz oranları düşse bile bu düşüşe paralel olarak konut fiyatları artacağı için sabit gelirlilerin konut sahibi olması yine güçleşecek".

Aygün, getirilen sisteminin hiçbir sosyal yanının bulunmadığını konut bedelinin en az yüzde 25'ini karşılayacak kadar birikimi olmayanların sistemden yararlanamayacaklarını bildirdi. Mortgage kapsamında kullandırılan kredilerin teminat gösterilerek çıkarılacak tahvillerin vergilendirilmesinin de, bu kağıtların piyasasının gelişmesini engelleyerek bir finansman sorunu yaşanmasına yol açabileceğine işaret eden ATO Başkanı Aygün, "Türkiye'deki tapu harçlarının yüksekliği nedeniyle gayrimenkul alım satımlarında gerçek bedel beyan edilmediğini devlet dahil herkes biliyor. Yeni sisteme geçişle birlikte tapu harçlarının düşürülmemesi büyük bir eksikliktir" dedi.

(ZÇ-DA-MAY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title