Haberler

Atina: Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin Yunanistan Ziyareti

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin ardından çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Yunanistan'da, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile biraraya geldi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin ardından çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Yunanistan'da, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile biraraya geldi.

İlk olarak Başbakan Kostas Karamanlis ile görüşen Zebari, TSİ 11.00'da Dışişleri Bakanı Bakoyanni ile ikili görüşmede bulundu. Dışişleri Bakanları daha sonra görüşmeye iki ülke temsilcileri eşliğinde devam etti. Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından iki Dışişleri Bakanı basına açıklamada bulundu. Basın toplantısında iki ülke ilişkilerinin ele alındığın ifade eden Bakoyanni ve Zebari, Irak'ta koalisyon güçlerinin varlığı ve önüne bir türlü iki ülke ilişkilerinin ele alındığın ifade eden Bakoyanni ve Zebari, Irak'ta koalisyon güçlerinin varlığı ve önüne bir türlü geçilemeyen şiddet olayları konularına değindiklerini de belirtti. Basın açıklamasında, Irak ile Yunanistan arasında köklü bağlar olduğunu belirten Bakoyanni, "Yunanistan olarak, Irak devletine kendi topraklarında bağımsızlığını elde edebilmesi için gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. Demokratik koşullarda seçilen yeni Irak Hükümeti'nin, ülke sınırları içinde barış ve güvenliği sağlamasını temenni ediyorum. Ancak komşu ve diğer ülkeler Irak'ın iç sorunlarına müdahale etmemeli ve Irak sınırlarına saygı duymalı. Yunanistan'a ilk defa resmi ziyarette bulunan sayın Zebari'nin iki ülke arasında önümüzdeki süreçte yeni temaslara vesile olmasını diliyorum" dedi. Konuşmasına Bakoyanni'ye davetinden dolayı teşekkür ederek başlayan Irak Dışişleri Bakanı Zebari de, "Yunanistan'a, Irak devletine sağlamış olduğu insani ve politik destekten dolayı teşekkür ediyorum. Gerek Başbakan Karamanlis gerekse sayın Bakoyanni ile temaslarımda elimden geldiği kadar tarafsız olarak Irak'ın iç ve dış sorunlarını dile getirdim. Halk tarafından seçilen yeni Irak Hükümeti, eski hükümete göre daha farklı ve Irak'ın barış ve güvenini sağlayabilmek için elinden geleni yapacaktır. İlerleyen zamanda Yunanistan ve Irak arasındaki diplomatik bağların daha güçlenmesini temenni ediyorum. İki ülke arasında ticaret ve turizm dengeleri de şekillenebilir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, Türkiye'nin 'Kürt gerillalarla' mücadele etmek adına Irak sınırlarına girip girmediğini sorması üzerine Zebari, "Türkiye ile de diplomatik temaslarda bulundum. Türk devletinin temsilcileriyle görüşerek Türkiye Başbakanı sayın Erdoğan'a gerekli mesajı ilettim. Irak devleti olarak bugüne kadar, Türkiye ve diğer ülkelerle bağlarımızı sıkı tuttuk. Bir ülkenin sorunlarına başka bir ülkenin müdahale etmesi doğru değil. Irak iç sorunlarından dolayı bir kriz yaşıyor, ancak şu ana kadar Türk devleti, Irak sınırlarına izinsiz müdahale etmedi. Önümüzdeki süreç içerisinde böyle bir durumun gündeme gelirse, Irak devletinin duruşu değişir. Türkiye ve diğer ülkelerin Irak devletinin iç sorunlarına ve sınırlarına müdahale etmemesini temenni ediyorum" yanıtını verdi.

Basın açıklamasının ardından Bakoyanni ile öğle yemeği yiyen Zebari, Yunanistan'daki temaslarını tamamlamasının ardından çeşitli temaslarda bulunmak üzere Tahran'a gidecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title