Haberler

Askeri Bilirkişi: Gerçek Dökümanların Arasına Sahte Bilgiler Yerleştirilmiş Olabilir

Balyoz soruşturması kapsamında itiraz üzerine soruşturma dosyasındaki askeri bilirkişi raporları ve TüBİTAK raporları avukatlara verildi.

Balyoz soruşturması kapsamında itiraz üzerine soruşturma dosyasındaki askeri bilirkişi raporları ve TüBİTAK raporları avukatlara verildi. Avukatların itirazını değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı yerinde bulurak söz konusu 2 askeri bilirkişi raporu ve TüBİTAK raporunun avukatlara verilmesini karara bağladı.

Söz konusu kararda yer alan askeri bilirkişi raporunda daha önce bilirkişi olarak bu konuda görüşü alınan Yüzbaşı Birol çelik’in ifadeleri yer aldı.

Askeri Savcılık tarafından görüşüne başvurulan Yüzbaşı çelik, talimat gereği karargahta 2003 yılı Mart ayında ve öncesinde seminer faaliyetleri kapsamında tanzim edilmiş bilgi ve belgelerin araştırıldığını belirtti. Araştırmalarda 1998 yılına kadar gidildiğini ifade eden çelik, araştırmalarda birçok dosyaya ulaştıklarını ancak söz konusu seminer faaliyetlerine ilişkin bilgilere ulaşamadıklarını söyledi.

Bilirkişi Yüzbaşı çelik, ifadesinde TüBİTAK’ın kendisine gönderilen soruşturma konusu CD’lerin orjinal CD’ler olduğunu belirtmediğini sadece dökümanların ve diğer birligilerin birbirleri ile uyumlu olduklarına beyan etti. Yüzbaşı çelik ifadesine şöyle devam etti; "Tübitak raporunda yer alan inceleme konusu kriterlere ilişkin olarak son on kullanıcı, dökümanın oluşturulduğu tarip ve saat bilgisi, döküman üzerinde işlem yapan son yazan bilgisi, en son kaydedilme zamanı, dökümanın yazarı, dökümanın oluşturulduğu kurum ile ilgili bilgiler ve dökümanın başlıklı kısımlarda kötü niyetli olarak değişiklik yapma ihtimali mevcuttur. Dolayısıyla dökümanın başlıklı kısımlarda kötü niyetli olarak değişiklik yapma ihtimali mevcuttur. Dolayısıyla Tübitak’ın raporunda belirtilen program ve CD’ler kullanılarak bir CD oluşturulması mümkündür. TüBİTAK araştırması sadece uyum gözetmiş orijinal olup olmadığı ile ilgili bir sonuca varamamıştır. Bu kapsamda bir inceleme yapıldığı hususunda bir açıklama yoktur."

11 nolu CD’de yaptığı inceleme neticesinde yer alan planların teknik ve askeri yazım usulüne uymadığı yönünde tespitler yaptığını belirten Yüzbaşı çelik, "Sadece CD ve dosya bilgilerine bakaras söz konusu dökümanların gerçek olduğunun anlaşılması mümkün değildir. Her zaman için istenilen tarihler ve kullanıcı bilgilerine ait döküman oluşturulup söz konusu tarihlere ait program ve CD’ler kullanılarak CD oluşturulması mümkündür. Keza soruşturma konusu dökümanların büyük çoğunluğunun normal askeri faaliyetlere ilişkin olduğu ve gerçek olduğu hususunda kanaate varıldığı nazara alındığında büyük orandaki gerçek olan dökümanların arasına söz konusu dökümanların kullanıcı ve tarih bilgilerine bakılarak keza diğer yazılı belgelerden ve diğer askeri bilgilerden yararlanılarak hazırlanmış dökümanların ve CD’lerin gerçek belgelerin arasına serpiştirilmesi ya da var olan belgelerin değiştirilmesi suretiyle yanıltıcı döküman ile CD elde edilmesi ve bu yönde kanaat oluşturulması imkan dahilindedir." diye ifade verdi.

Balyoz soruşturması kapsamında askeri bilirkişi ve TüBİTAK raporları üzerindeki kısıtlamanın 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılması üzerine avukatlar 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca görevlendirilen asker bilirkişi Albay Yavuz Fildiş tarafından hazırlanan rapora ulaştı. Bilirkişi Albay Yavuz Fildiş tarafından hazırlanan ve soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcılarına gönderilen 6 sayfalık raporda çarşaf, Suga, Oraj ve Sakal planlarının gerçek olmadığı yönünde kuvvetli deliller bulunduğu belirtildi.

Askeri bilirkişi Albay Yavuz Fildiş, TüBİTAK tarafından incelemesi yapılan 3 DVD ve 1 CD’deki elektronik belgelerin hiçbirinin digital imza ile imzalanmış olması ve 1. Ordu Komutanlığı bilgisayar ve sistemlerinde yapılan incelemede karşılıklarının bulunamamış olması nedeniyle bu belgelerin bilimsel olarak gerçekliğinin kanıtlanmasının mümkün olmadığını belirtti.

11 ve 17 no’lu CD’lerin diğer tüm Cdlerden farklı olarak gece yarısına doğru birer gün ara ile hemen hemen aynı saatlerde oluşturulmasının şüphe çekici olduğunu belirten Yüzbaşı Fildiş, bu CD’lerin oluşturulmasında bilgisayarın sistem tarihi ile oynanmış ve sahtecilik yapmış olma ihtimali yüksek olduğu görüşüne yer verdi.

Maddeler halinde raporunu sıralayan askeri bilirkişi Yüzbaşı Yavuz Fildiş, raporunun sonuç bölümende ise,öYapılan inceleme neticesinde, TüBİTAK raporunda 11 ve 17 nolu CD'lerin içinde yer aldığı iddia edilen Balyoz, Suga, Oraj, çarşaf ve Sakal planlarının gerçek olmadığı yönünde, gerek teknik ve gerekse askeri yazım usül ve yöntemleri açısından kuvvetli deliller bulunduğu kanaatine varılmıştır." dedi

Selahattin GüNDAY/ İSTANBUL, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title