Haberler

Asker Türbanı MGK'ya Taşıyor

Askerler, Üniversitelerde Türban Takılmasına Olanak Sağlayan Anayasa Değişikliği ile İlgili Kaygılarını Bu Hafta İçinde Yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda Hükümete İletecek.

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) bu ay yapılacak toplantısına, bir süredir Türkiye'nin gündeminin ana maddesi haline gelen "türban" damgasını vuracak. Askerler, hafta ortasında yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, türbanın 'siyasal İslam'ın üniforması olduğunu, uygulamaya geçilmesi halinde bunun bölünmelere ve çatışmalara yol açabileceği uyarısını yaparak "malumu ilan" edecekler.

MGK'nın olağan toplantısı 21 Şubat Perşembe günü Çankaya Köşkü'nde yapılacak. ANKA'nın ediğndiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılacak toplantı öncesinde komutanlar Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda bir ön toplantı yaparak, kurulda dile getirecekleri konulara ve uyarılarına son şekli verecekler.

Üniversitelerde türbana izin veren Anayasa değişiklik paketinin TBMM'de yasalaşmasından bu yana 'sessizliğini' koruyan askerler, MGK'da bu konudaki görüşlerini açık ve net bir şekilde dile getirerek, sorunu hem hükümetin, hem de anayasa değişikliğini o güne kadar imzalamaz ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dikkatine sunacaklar.

-DEVRİM YASALARINA AYKIRI-

Askerler, oy kaygısı uğruna sosyal İslamcıları koruyup kollayanların laik – demokratik sisteme büyük zarar verdiklerini dile getirecekleri toplantıda, Anayasa Mahkemesi'nin 1989 yılında aldığı karara da vurgu yapacaklar. O dönemde yapılan değişikliğin Anayasa Mahkemesi'nden döndüğüne işaret edecek olan askerler, Yüksek Mahkeme'nin kararının şu bölümüne özellikle vurgu yapacaklar:

".... Birlikte çalışmalar yapan kardeşlikleri, arkadaşlıkları, dayanışmaları yarınları için bile gerekli iken, onları dinsel gereklerle ayırmak, kimin hangi inançtan olduğunu bir işaretle belli etmek, onların yakınlaşmalarını, birlikte çalışıp karşılıklı yardımlarını ve işbirliğini önler, ayrılıklara, dinsel inanç ve görüşler nedeniyle çatışmalara yol açar."

Askerler ayrıca bu tür yasal düzenlemelerin Anayasa'nın 174. maddesinde yazılı olan Devrim Yasaları'na aykırı olduğunu da dile getirecekler.

-"ASKER ELBİSESİ GİYMEYECEĞİM" ÖRNEĞİ-

Askerlerin, Silahlı Kuvvetlerin bazı çalışmalarında kaynakça olarak kullanılan Prof. Dr. Cahit Tanyol'un 1989 yılı basımlı 'Laiklik ve İrtica' adlı kitabına da atıfta bulunarak, kitaptan şu bölümü de MGK üyelerinin dikkatine sunmaları bekleniyor:

"Sorun türban örtmek, çarşaf giymek değil, 2,5 yüzyıldan beri Türkleşen Batı uygarlığına yönelik planlı bir tertiple bizi karşı karşıya bırakmaktır. Önemli olan Türk devrimleri değil, Tanzimat'tan beri doğu – batı diyalektiği içinde oluşan birikimin yol sayılmasıdır.

Son zamanlarda ortaya çıkan türban olayı irticanın en belirgin örneğidir. Örtünmeden (tesettür) söz eden Nur ve Vakıa surelerinde ayetler ne inanç, ne de ibadet ile ilgilidir. Türban olayının hukuki bir tarafı da yok. Bu konu moda ile ilgilidir. Yaptırım gülünç olmaktır. Müeyyideli adetler içinde en zor karşı konan, ama en çabuk geçen bir değerdir. Onun geçerliliğini ya da geçersizliğini ne din, ne kanun, ne örf ve adet belirler. Ama bir genç kız, hem de üniversiteli çıkar da 'ben Kur'an'daki Nur ve Vakıa surelerindeki ayetlere uyarak başımı örteceğim' derse ve bu bireysel olmaktan çıkarsa, açık seçik bir irtica olayı ile karşı karşıyayız demektir. Buna kanunlar, yönetmelikler karşı çıkar. Bu tıpkı erlerin kışlada 'ben asker elbisesi giymeyeceğim' demesine benzer. Sorun modayla ilgili olmaktan çıkmış, dinsel nitelik kazanmıştır."

-PKK TERÖRÜ-

Toplantıda ayrıca, PKK terörü de masaya yatırılacak. Askerler kurul üyelerine, Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına yönelik hava operasyonları konusunda detaylı bilgi verecek. Askerlerin ayrıca ABD ile işbirliği ve yaklaşan baharla birlikte bölgeye yönelik olası kara harekatı konusunda da kurulu bilgilendirmeleri bekleniyor. Askerlerin yapılan operasyonların terör örgütünün inancını kırdığını, ancak bunun yeterli olmadığını, bölgeye yönelik ekonomik ve sosyal imkanların bir an önce seferber edilmesini gündeme getirmeleri de bekleniyor. (ANKA)

(HF/ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title