Haberler

Antik Iasos Kentinden İstanbul'a

Güncelleme:

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesinde Bulunan Ve Uzun Yıllar Koruma Çalışmalarına İhtiyaç Gösteren Iasos Mermerlerinin Konservasyon Süreçleri Tamamlandı.

1887 yılında henüz inşaat halindeki Müze-i Hümayun'a, yani bugünkü adıyla İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne, Milas ve Bodrum arası Karia sahillerindeki antik Iasos kentinden çeşitli eserler getirildi. Bebek iskelesi inşaatında kullanılması düşünülen bu mermer eserler, onları toplayan ve adını bilemediğimiz deniz subayının azmi ve dönemin Müze Müdürü Osman Hamdi Bey'in dikkati sayesinde hazin bir sondan kurtuldu.

Söz konusu eserler, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü projeleri kapsamında, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve bu yıl Iasos antik kentinde 50 yılı geride bırakan İtalyan Kazı Heyeti'nin işbirliğiyle, "Gezgin Taşlar: İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ndeki Iasos Mermerleri" başlıklı sergiyle müze bahçesinde İstanbullularla buluşuyor.

"Gezgin Taşlar: İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ndeki Iasos Mermerleri" sergisinin açılışı, 6 Aralık Pazartesi günü İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan'ın ev sahipliğinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante ve Iasos İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Fede Berti'in katılımıyla gerçekleşti.

Açılıştaki konuşmasında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak uzun süredir koruma çalışmalarına ihtiyaç gösteren Iasos mermerleri eser grubunun konservasyon süreçlerini tamamlamış bulunmaktan ve bu eserleri yeni bir sergileme düzeniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri ziyaretçileriyle buluşturmaktan büyük bir kıvanç duyduğunu belirten İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç "Bu çalışmanın, bugün koleksiyonunda çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eser bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin fevkalade değerini teslim etmemize vesile olacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title