Haberler

Antalya: Karayolu Taşımacılığı ve Denetimi Konferansı İl Valileri Toplantısı (2)

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Bu Yasanın Uygulanmasının En Önemli Ayağını Denetim Oluşturmaktadır. Denetlemenin de Birinci Dereceden Sorumlusu Valilerdir" Dedi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Bu yasanın uygulanmasının en önemli ayağını denetim oluşturmaktadır. Denetlemenin de birinci dereceden sorumlusu valilerdir" dedi.

Karayolu Taşımacılığı ve Denetimi Konferansı İl Valileri Toplantısı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun katılımıyla Kundu IC Green Palace Otel'de gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın konferansın açılış konuşmasını yapmasının ardından kürsüye gelen İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Karayolu Taşımacılığı Kanunu'nun çok önemli olduğunu ve Türkiye'de önemli bir boşluğu doldurduğunu söyledi. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin trafik olduğuna dikkat çeken Bakan Aksu, trafiğin en önemli unsurlarından birinin kara taşımacılığı olduğunu ve asıl amacın trafik kazalarını en az seviyeye indirmek olduğunu kaydetti. Bu yasanın uygulanmasının en önemli ayağını denetlemenin oluşturduğunu belirten Bakan Aksu, denetlemenin de birinci dereceden sorumlusunun valiler olduğunu ifade etti. Bakan Aksu, trafik kazalarında kaybedilen insan sayısı ve maddi zararların, savaşlar, terör ve tabi afetlerin bıraktığı tahribattan çok daha fazla bizleri etkilediğini belirtti. Karayolu trafik güvenliğinin ülke ekonomisinden ulaşım politikalarına, eğitimden teknik altyapıya, mevzuattan denetlemeye kadar geniş bir yelpazede yer aldığını ifade eden Bakan Aksu, bu çeşitliliğin, sorunu her yönüyle bir bütünlük içinde ele alınmasını da zorunlu kıldığını belirtti. Karayolu taşımacılığının yanında hava, deniz ve demiryolu taşımacılığından yeterli ölçüde yararlanılamadığının altını çizen Aksu, gelişmiş ülkelerde dengeli bir ulaşım sistemi benimsendiğini, bunun trafik kazalarında önemli derecede düşüşü sağladığını vurguladı.

Trafik kazalarının önlenmesi çalışmaları içinde hükümet olarak 15 bin kilometre bölünmüş yol hedefi belirlendiğini vurgulayan Bakan Aksu, "2002 yılı sonunu kadar karayolları tarihinde yapılan toplam bölünmüş yol miktarı 4 bin 326 kilometreyken, bizim iktidarımız döneminde uygulamaya koyduğumuz bu projeyle yapılan bölünmüş yol miktarı yaklaşık 7 bin kilometredir. 4 yıllık bir sürede 7 bin kilometreye ulaştık. Her yıl binlerce vatandaşın can kaybına ve sakat kalmasına yol açan, göz ardı edilemeyecek kadar milli servet kaybına neden olan trafik kazaları, duble hale gelen yollar sayesinde önemli oranda azalmıştır" dedi. Bakan Aksu, sadece altyapı çalışmalarıyla trafik kazalarının önlemeye yeterli olmayacağını, iyi bir trafik denetlemenin de yapılması gerektiğini söyledi. Köy-Des Projesi hakkında da konuşan Bakan Aksu, şunları söyledi:

"Hükümet olarak 2007 yılı sonuna kadar Türkiye'de sağlıklı içme suyu olmayan ve yolu bulunmayan köyü kalmayacak diye hedef belirledik. Bu hedef doğrultusunda 2005 yılında 200 trilyon ödenek ayrıldı. 2006 yılında bu projeye 2 milyon YTL ayrıldı. Bu projeyi uygularken şunu düşünüyoruz: 21. yüz yılda hala sağlıklı içme suyu bulunmayan köyün, mahallelerin, evlerin bulunması kabul edilemez bir gerçektir. Bunu çözmek adına bu projeyi hayata geçirdik. Bu proje için 2007 yılı bütçesinden 2 milyar YTL ödenek ayrıldı. Aynı sistemle Bel-Des projesi içinde nüfusu 10 binin altında olan belediyelerimizin temel altyapı ihtiyaçlarını karşılamak üzere Köy-Des projesinde olduğu gibi küçük ama imkanı olmayan belediyelere 2007 yılı bütçesinden 300 milyon YTL ödenek ayrıldı."

"KÖY-DES PROJESİ MÜLKİ İDARE AMİRLERİMİZİN PERFORMANS ÖLÇÜTÜ OLACAK"

Temel altyapı hizmetlerinin en kısa sürede ve en az maliyetle bir an önce tamamlanmasını isteyen Bakan Aksu, "Sayın valililerimizden Köy-Des Projesi içi şunları bekliyoruz, çalışmaları bizzat izleyerek, oluşabilecek aksaklıklara anında müdahale ediniz. Programlanan ve kaynak aktarılan işlerin tamamını ön görülün süre içinde tamamlanması için kaymakamlarımızın motive edin. Bu projenin seyri konusunda takipçisi olmanızı ve Bakanlığımıza da bilgi verilmesi çok önem arz etmektedir. Köy-Des Projesi mülki idare amirlerimizin performans ölçütü olacak" açıklamasında bulundu.

Kentlerdeki imarsız ve çarpık yapılaşma konusunda da uyarılarda bulunan Bakan Aksu, "Bazı kentlerde coğrafi yapının ve arazi şartlarının olumsuz olmasından kaynaklanan sorunlar olmasıyla birlikte, bu konuda duyarlılık eksikliğinden de söz etmek yanlış olmaz. her şeyi coğrafi yapıya bağlamak işi çözmüyor. Bizarda bizim duyarlık eksikliğimizden kaynaklanıyor. Hiçbir mimari özelliği olmayan son derece çirkin ve kimliksiz yapılar, köylerdeki ve yaylalardaki dahi boy gösteren apartmanlar bu eksikliğin bir sonucudur. Bu konuda denetimlerin artırılması gerekir. Köylerdeki ve yaylalardaki sağlıksız yapılaşmanın önüne geçmek için ciddi bir çalışmanın içinde olmak gerekir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title