Haberler

Antalya Gazipaşa'da Serada Zencefil Üretimi Yapıldı

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 10 dekarlık serada zencefil üretimi yapıldı.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 10 dekarlık serada zencefil üretimi yapıldı. Üretici Süleyman Tuncer, yerli zencefili üretmeyi başardıklarını belirterek, Türkiye'de ilk üretimi biz yapıyoruz dedi. İthal zencefilin kilosu 25- 40 lira arasında değiştiğini anlatan Tuncer, yerli zencefili 10- 15 liraya piyasaya sunmayı planladıklarını aktardı.

Gazipaşa'da örtü altında sebze ve meyve üretimi yapan Süleyman Tuncer, geçen yıl deneme ekimini yaptığı zencefilden başarılı sonuç elde edince 10 dekar serada zencefil üretmeye başladı. Olgunlaşma süresi 8- 10 ay arasında değişen zencefilleri yetiştiren Tuncer, hasadına da başladı. Kök başına 3- 5 kilo arasında verim alınan ve yeşil kısımları da çay olarak değerlendirilen yerli zencefilin kilosu 10- 15 lira arasında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

İLK DEFA GAZİPAŞA'DA ÜRETİLDİ

Türkiye'de ilk kez zencefil fidesi ekerek üretim yaptığını söyleyen Süleyman Tuncer, Açık veya kapalı alanda, nem ve sıcaklık arayan tropik bir bitki olan zencefil, Türkiye koşullarında ilk defa burada, yani Gazipaşa'da üretimine başlanmıştır. Bundan sonra resmi kumlarımızca belli desteklemeleri de yapılırsa, üründen de verim alırsak, Antalya bölgesinde kapalı alanda alternatif bir üretim yapabileceğiz dedi.

GEÇEN YIL DENEME EKİMİ YAPTIK

Zencefil tohumlarını mart ve nisan aylarında diktiklerini anlatan Süleyman Tuncer, Olgunlaşma süresi 8 ile 10 ay arasında, bulunduğu konum ve hava şartlarına göre çeşitlilik gösteriyor. Bu bitki dünyanın tanıdığı en eski baharatlardan. Değerli ve insan sağlığı için bir o kadar da yararlı bir ürün. Resmi rakamlara göre Türkiye bu ürünü 1500 ton civarında ithal ediyor. Biz kendi koşullarımızda, Gazipaşa'da seramızda üretmeyi denedik. Geçen yıl küçük bir alanda deneme ekimi yaptık. Kök başına 3 ile 5 kilo arasında bir verim aldık. Bu yıl da 10 dekar üzerine kurulu seramızda üretime başladık. Mart- nisan gibi ekimini yaptığımız ürünlerin hasadına başladık. Şubat ayı içinde de hasadını tamamlayıp piyasaya sunacağız diye konuştu.

TÜRKİYEDE'DE İLK ÜRETİMİ BİZ YAPIYORUZ

Ürünlerin tamamen yerli ve aromasının çok yüksek olduğunu kaydeden Tuncer, şöyle dedi

Türkiye'de ilk üretimi biz yapıyoruz. Açıkta üretimi yapılmıyor. Tropik bir bitki olan zencefili, Türkiye'de açıkta üretmek çok zor. Sıcaklık ve nem isteyen bir ürün. Bilimsel çalışmaları yapılıp, adaptasyonu sağlanırsa, nem oranı Gazipaşa gibi yüksek yerlerde, açık alanda da üretiminin yapılabileceğini düşünüyorum. Ancak bunun resmi kurumlarımızca ve üniversitelerimizce gerekli bilimsel çalışmasının yapılması gerekiyor. Çalışmalar yapılır ve olumlu bir sonuç alınırsa, üreticimiz alternatif bir ürüne sahip olur.

10 İLE 15 LİRA ARASINDA PİYASAYA VERECEĞİZ

Ürettikleri zencefillerin Çin ve Güney Asya'dan ithal edilen ürünlere göre aromasının daha yüksek olduğunu ve buna ilişkin analizlerin de Akdeniz Üniversitesi'nde yapıldığını anlatan Süleyman Tuncer, Ülkemizde taze zencefil 20 ile 40 lira arasında tüketiciye pazarlanıyor. Biz çok daha yararlı olduğuna inadımız kendi ürünümüzü 10 ile 15 lira arasında piyasaya vereceğiz. Benim isteğim Türkiye'nin zencefili hiç ithal etmeden vatandaşla buluşturması. İlerleyen zamanlarda zencefilde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak istiyoruz. Toplumumuza inşallah hayırlı olur dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gazipaşa Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title