Haberler

Antalya: Caretta-caretta'ları Koruma Çalışmaları Sürüyor

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağaları Caretta-Caretta'ları koruma çalışmaları, Antalya'nın Alanya İlçesi Demirtaş Beldesi'nde de devam ediyor. Belirlenen 80 yuva kontrol altına alınırken, 1 Ağustos tarihinde yuvalardan çıkacak yavru Caretta-Caretta'ların güvenle denize ulaşması sağlanacak.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağaları Caretta-Caretta'ları koruma çalışmaları, Antalya'nın Alanya İlçesi Demirtaş Beldesi'nde de devam ediyor. Belirlenen 80 yuva kontrol altına alınırken, 1 Ağustos tarihinde yuvalardan çıkacak yavru Caretta-Caretta'ların güvenle denize ulaşması sağlanacak.

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Eko Turizm Koordinatörü Hasan Ali Yılmaz, Akdeniz Bölgesi'nde Fethiye, Dalaman, Patara, Dalyan, Belek, Kumluca, Kızılot, Gazipaşa, Göksu Deltası, Yumurtalık ve Samandağ'ın ardından Antalya'nın Alanya İlçesi'ne bağlı Demirtaş Beldesi'nde de Caretta-Caretta'ları koruma çalışmalarının başladığını söyledi. Demirtaş'ta 15 Mayıs 2006 tarihinden bu yana 80 Caretta-Caretta yuvası belirlendiğini ifade eden Yılmaz, "3. derece sit alanı olan 8 kilometrelik alanda, 100 civarında yuva olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar 80 yuvayı belirledik. Çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Her yuvadan yaklaşık 80 yavru çıktığını ifade eden Yılmaz, yavruların yaşama şansının ise çok düşük olduğunu söyledi. Yılmaz, "Yuvalardan çıkan yavruların denize ulaşma, yaşama şansları binde 2 ila binde 1 arasında değişiyor" şeklinde konuştu. Bölgede bugüne kadar Caretta-Caretta'larla ilgili çalışma yapılmadığını da belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Demirtaş, Caretta-Caretta'ların yuvalanması açısından önemli bir bölge. Çünkü burası turizm baskısının çok yoğun yaşanmadığı bakir bir bölge. Belek bölgesi gibi turizm baskısının yaşandığı bir yer değil. Bu nedenle Mayıs ayından bu yana yuvaların bulunması, korunması, yavruların güvenli şekilde denize ulaşması için nasıl bir politika izlenmesi gerektiğini araştırıyoruz. Bu ön çalışma sonunda, bölgedeki yuvaları kontrol altına aldıktan sonra, çeşitli poster ve broşürlerle bilgilendirme çalışması da yapacağız. Çünkü bazı alanlarda, insanların sahilde gördüğü yuvaları koruma amaçlı koyulan tel kafesleri kaldırdığına tanık olduk. Bu nedenle konunun önemini halka anlatacağız. EKAD üyesi 6 kişilik ekip, Demirtaş'taki çalışmalarını yaz sonuna kadar devam ettirecek. Demirtaş'ta Caretta-Caretta yuvalarının olduğu biliniyordu, ancak bu yıla kadar bu konuda bir çalışma yapılmamıştı. Bu yıl ilk kez ciddi anlamda bir çalışma yapılıyor."

Caretta-Caretta'ların Türkiye'de 19 noktada yuvalama alanı bulunduğunu belirten Yılmaz, Antalya'nın Belek turizm bölgesinde yurtdışı ve yurtiçinden 30, Dalyan'da 15, Fethiye'de 4, Patara'da 4 ve Göksu Deltası'nda 6 EKAD üyesi gönüllünün, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta-Caretta'larla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi. Yılmaz, "Caretta-Caretta'ların yuva çıkışları 1 Ağustos'tan itibaren başlayacak. O zamana kadar yuvaları her gün kontrol ederek, bozulmamasını sağlamaya çalışacağız" şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title