Haberler

'Annesinin Kızı' Raflarda

40 anne ve kızın öykülerinin anlatıldığı 'Annesininkızı' adlı kitap tanıtıldı.

İzmir'de, Güler Sarıgöl Köymen'in kendi çocukluk hikayeleri ve anne tarifleriyle birlikte, 40 anne ve kızın öykülerinin anlatıldığı, geleneksel lezzet sırlarının paylaşıldığı 'Annesininkızı' adlı kitap, La Cigale Restaurant'ta tanıtıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı tanıtımda tasarımcı ve yazar Güler Sarıgöl Köymen, "Anne yemekleri, hepimizin çocukluğudur" dedi.

Hızlı ve sağlıksız beslenmeye karşı geleneksel mutfağın önemine dikkat çekmek için kolları sıvayan Güler Sarıgöl Köymen'in, 'Annesininkızı' adlı kitabı raflardaki yerini aldı.

İki kısımdan oluşan kitabın ilk bölümünde Yazar Güler Sarıgöl Köymen'in İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki çocukluk anılarına eşlik eden anne yemekleri ve yerel özdeyişler yer alırken ikinci bölümde ise 40 farklı anne-kızın sandıklarından çıkan nostaljik örtüler ve aksesuarlarla hazırlanan çarpıcı yemek fotoğrafları, tarifleri ve geçmişe dair hikayeler, zengin Türkiye mozaiğini gözler önüne seriyor.

16 aylık titiz bir çalışma sonrası çıkan kitapta Gazeteci-Yazar, Slowfood Türkiye Lideri Nedim Atilla'nın ve Kadıköy Çiya Restoranları Kurucusu, Yemek ve Kültür Dergisi Yazarı Musa Dağdeviren'in yazıları da yer alıyor.

"BAŞLANGICIM ANNEMİN SİNİ PİDESİ"

Kitabı yazmaya başladığında çok heyecanlandığını belirten Güler Sarıgül Köymen, "Annem Ocak ayında bir gün, uzun bir aradan sonra 'sini pidesi' pişirip gönderdiğinde, pidenin sıcaklığıyla birlikte bir özlem ısıttı içimi. Annemin lezzeti, anne eli lezzeti. Anneannem de çok güzel sini pidesi yapardı. Annem, anneannemden el almıştı. Bense çok sevdiğim sini pidesini yapmayı bir kere bile denememiştim. Bir anda, hiç kimsenin sini pidesini annem gibi yapamayacağını farkettim. Hüzne kapıldım. İşte, 'Annesininkızı' kitabını yazma fikri böyle doğdu. Annelerimiz yıllar yılı birikmiş mutfak deneyimlerini, lezzet sırlarını bizlerle paylaştı. Geleneksel yemek tarifleri anılarla birlikte kayıt altına alınmış oldu. Annelerimizin elindeki lezzet her daim yaşayacak" dedi.

Kitap satışından elde edilecek gelirin bir kısmını kadın kuruluşlarına bağışlayacağını belirten Güler Sarıgül Köymen, "Aslında bizim yaptığımız bir kadın hareketidir. Sosyal faydası olan bir hareket ve buna herkesin sahip çıkması lazım. Büyütmemiz gerekli. Kültürel süreklilik için hepimize bireysel görevler düşüyor. Kuşaklara devredilecek her türlü mirasımız, sağlıklı nesillere ışık tutacak. Bu kitapta özellikle genç annelere mesajlar var. Yemek kültürümüzdeki zenginlik görmezden gelinemez özellikler barındırıyor. Bu kitapta 40 arkadaşımla mutfak, yemek, gelenek, anne, dostluk diyerek, çocukluğumuzla buluştuk. Bu kitabın öyküsü, herkesin çocukluğudur" diye konuştu.

Yazarın annesi Perihan Sarıgöl ise "Bütün kız çocukları ve bayanlar için yapılanları destekliyorum" dedi.

Tanıtım sonrası anne ve kızları hep bir ağızdan şarkılar söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Sarıgöl İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title