Haberler

Ankara: İçişleri Bakanlığı'ndan Mernis ile İlgili Açıklama

İçişleri Bakanlığı, Mernis Projesi ile İlgili Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın Talebi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde Herhangi Bir Komisyon ve Çalışma Grubu Oluşturulmadığı Belirtilerek, Bu İddianın Doğru Olmadığı Bildirildi.

İçişleri Bakanlığı, Mernis Projesi ile ilgili Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın talebi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde herhangi bir komisyon ve çalışma grubu oluşturulmadığı belirtilerek, bu iddianın doğru olmadığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan, bir haber ajansı tarafından "İşte Mernis Skandalını Belgeleyen Rapor" başlığıyla servise konulan haberle ilgili olarak bir açıklama yapılmasına gerek duyulduğu kaydedildi. Yapılan açıklamada, haberde ileri sürüldüğü şekilde, ne Mernis sistemiyle ilgili olarak müfettişlerin devreye girmesi ve ne de 1 Kasım 2004 tarihli sistemin düzeltilmesi için yapılması gerekenler hususunu kapsayan bir Teftiş Kurulu Raporu bulunmadığı belirtilerek, "Bu iddialar tamamen hayal mahsulüdür, gerçeklerle bağdaşmamaktadır. İddia edildiği gibi, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın talebiyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde herhangi bir komisyon ve çalışma grubu oluşturulmamıştır. Bu iddia da doğru değildir" denildi.

İş ve işlemlerin daha sağlıklı yürütülmesi, hizmet sunumunda hız ve kaliteyi artırmak, vatandaş memnuniyetini sağlamak ve bürokratik süreçleri kısaltmak amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün devamlı olarak çalışmakta ve sorumlu bulunduğu alanlar hakkında birçok çalışma grubu oluşturduğu kaydedilerek, "Dinamik bir yapı içerisinde her zaman hizmet sunumunun iyileştirilmesine yönelik bu tür çalışmaları çağdaş yönetim anlayışının gereği olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edecektir" ifadesi kaydedildi.

Mernis veri tabanıyla ilgili olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde 27 Eylül 2004 tarihinde rutin olarak bir çalışma grubu oluşturulduğu belirtildi. Açıklamada, "Bu grup Genel Müdürlük'te bir Şube Müdürü Başkanlığı'nda yine şube müdürlerinden oluşan bir çalışma grubudur. Bu grubun hazırladığı rapor kurum içinde değerlendirilerek içerdiği hususların da gereği yapılmıştır. Görüldüğü üzere habere konu olan rapor yaklaşık 2 yıl önce bir çalışma grubunun hazırladığı ve gereğinin de yapıldığı bu rapordur. Rapor haberde ileri sürüldüğü gibi ne korkunç sonuçlara varan ve ne de bir skandal belgeleyen bir rapor değildir. Basına düşen araştırma ve inceleme görevini yerine getirmeden bu şekilde 2 yıl önceki eski bir çalışma raporunu güncel bir rapormuş gibi sunmak sorumlu ve araştırmacı gazetecilik anlayışıyla bağdaşmaz. Mernis gibi yaşayan ve teknolojik olarak kendini sürekli yenileyen bir projeyi bu şekilde karalamaya çalışmak hiçbir kimseye hiçbir kuruma bir yarar sağlamaz. Bu habercilik anlayışı hayret ve esefle karşılanmaktadır" ifadeleri aktarıldı.

Mernis veri tabanında yer alan bilgiler, 2005 yılında hizmete sunulan Kimlik Paylaşımı Sistemi (KPS) üzerinden Emekli Sandığı, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu gibi birçok kurumlarla bankalar tarafından yoğun olarak kullanıldığına dikkat çekilerek, "Bugün, TUİK ve Gelir İdaresi Başkanlığı KPS ile ilgili olarak hiçbir sorun yaşamadıklarını kamuoyuna açıklamışlardır. KPS ile kurumların ve vatandaşların iş ve işlemlerinde önemli kolaylıklar sağlanmıştır. Vatandaşla ilgili iş ve işlem süreçleri kısalmış, bürokrasi ve kırtasiyecilik asgari seviyeye indirilmiştir. Şu an itibariyle 53 kamu kurum ve kuruluşuyla Mernis verileri KPS yolu ile paylaşılmakta olup hazırlıklarını tamamlayan yaklaşık 50 kurum ve kuruluşla da paylaşım maksatlı protokol çalışmaları devam etmektedir. Bu arada kamu kurum ve kuruluşlarının elinde bulunan 220 milyon civarındaki veri Mernis veri tabanındaki bilgilerle eşleştirilmiş ve güncellenmiştir. Kuruma iletilen münferit hatalar da anında düzeltilmektedir" denildi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, kayıtlarına güvendiği ve birçok kurumla bu kayıtlarını rahatlıkla paylaşabildiği vurgulanan açıklamada, kurumun kendi dışındaki kurum ve kuruluşlarla çalışabilme kültürüne ve cesaretine sahip olduğu ifade edilerek, vatandaşların kurumun 'www.nvi.gov.tr' internet adresi üzerinden kendilerine ait bilgilerle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası sorgulamasını her zaman yapabildiği kaydedildi. Açıklamada son olarak ise, "Ülkemiz için hayati önem taşıyan, birçok bilişim projesinin temel dayanağı olan ve uzun yıllar büyük emek sarf edilerek oluşturulan bu projenin başarılı bir şekilde uygulanıp kamunun istifadesine sunulmasına rağmen, bu projenin haksız ve dayanaksız bir şekilde karalanmasının hiç kimseye ve kuruma bir yararı yoktur" ifadeleri kaydedildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title