Haberler

Ankara: Devlet Tiyatroları'nın Acı Günü

Yakalandığı kanser hastalığı sonucu 69 yaşında hayata gözlerini kapayan sanatçı Baykal Saran için Ankara Büyük Tiyatrosu'nda bir tören düzenlendi.

Yakalandığı kanser hastalığı sonucu 69 yaşında hayata gözlerini kapayan sanatçı Baykal Saran için Ankara Büyük Tiyatrosu'nda bir tören düzenlendi.

Törene başta eşi ve rol arkadaşı Beyhan Saran, kızı Çağla Saran, ağabeyi Erkan Saran olmak üzere yakın arkadaşları Güven Hokna, Melek Baykal, Rüştü Asyalı, Turgut Özakman, Selçuk Yöntem ile çok sayıda Devlet Tiyatrosu Sanatçısı katıldı. Eşi Beyhan Saran ve arkadaşlarının ayakta durmakta zorlandığı törende Baykal Saran'ın naşı son kez sahneye çıkartıldı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Özyurt, naşın yanına gelerek, "Baykal ağabey, sen Türk tiyatro tarihinin en önemli isimlerinden birisisin. Seni çok özleyeceğiz. Çok üzgünüm. Senin gibi olmaya, senin gibi ayakta durmaya sonuna kadar tiyatro içinde varolmaya çalışacağız. Başımız sağolsun. Çok üzgünüm" diye konuştu.

Rejisör Mehmet Ege ise, "Sen sadece bir sanatçı bir oyuncu değil, bir dosttun. Bizim Baykal ağabeyimizdin. Yanlışlıklar karşısında en çok direnen en çok kavga veren ağabeyimiz olmuştun. Sadece Devlet Tiyatroları'nın, seyircilerin değil, Türkiye'nin dünyanın tanıdığı bir sanatçıydın. Başsağlığı diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından başta eşi Beyhan Saran olmak üzere, tüm akrabaları, dostları ve arkadaşları sahneye çıkarak Baykal Saran ile vedalaştı. Vedalaşma sırasında Beyhan Saran, eşinin naşına son kez sarılarak gözyaşlarına boğuldu.

Törenin ardından Baykal Saran'ın naşı arkadaşlarının omzunda ambulansa konularak kılınacak cenaze namazı için Kocatepe Camii'ne gönderildi. Saran'ın naşı, cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilecek.

Tören sonrasında, rol arkadaşı ve dostu Melek Baykal çok üzgün olduğunu ve hala inanmakta zorluk çektiğini belirterek, Baykal Saran'ın ilk rolünde kocasını oynadığını, meslek hayatında ise babası gibi olduğunu söyledi. Baykal, tiyatro dünyasında yetişecek yeni nesle Baykal Saran'ı örnek almalarını tavsiye etti.

Sanatçı Selçuk Yöntem de çok üzgün olduğunu, kendisinin tiyatro dünyası için çok büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

1937 yılında Kütahya'da doğan sanatçı, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden 1960 yılında mezun oldu. 1958-1960 yılları arasında Adana Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sanatçı olarak görev aldıktan sonra, 1961 yılında Devlet Tiyatroları ailesine katıldı. 49 oyunda oyunculuk ve 6 oyunda rejisörlük görevi üstlenen Baykal Saran'ın oynayıp yönettiği oyların arasında Kuvay-i Milliye Kurtuluş Savaşı Destanı, Acılı Toprak, Yunus Emre, Bir Tavsiye Mektubu yer alıyor. Saran, TRT 1'de uzun yıllar gösterilen Ferhunda Hanımlar Dizisi'nde ve Kurtlar Vadisi Dizileri'nde de rol almıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title