Haberler

Ankara: Bakan Yıldırım'dan Fransız Firmalara İşbirliği Çağrısı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile Fransa arasında zaman zaman iş kazaları olsa da 2 ülke arasındaki ilişkilerin gelişerek devam ettiğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile Fransa arasında zaman zaman iş kazaları olsa da 2 ülke arasındaki ilişkilerin gelişerek devam ettiğini söyledi.

Yıldırım, özellikle demiryolu sektöründe Fransız ve Türk firmaların çok ciddi işbirliği imkanlarının olduğunu bildirdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Fransa Dış Ticaret Bakanı Christine Lagarde ile birlikte Fransa Ulaştırma, Ekipman, Turizm ve Denizl Bakanlığı, Fransa Büyükelçiliği ve Fransız firmalarının uluslararası alanda tanıtma ve geliştirme ajansı UBİGFRANCE'nın katkılarıyla gerçekleşen Şehir İçi ve Demiryolu Alaşımı ve Karayolu Altyapısı konulu Türk-Fransız Kolokyumu'nun açılışına katıldı. Sheraton Otel'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Bakan Yıldırım, ulaştırma sektörünün ülkelerin rekabet gücünü artırmada en önemli sektörlerin başında geldiğini belirterek, ulaşımı tek başına ticaret olarak değil, ticaretin önündeki engelleri kaldıran bir araç olarak gördüklerini ifade etti.

"Eğer ulaşım yolları olmasaydı, insanların yarısı açlıktan yarısı da soğuktan ölürdü. Onun için ulaşım ülkeler için vazgeçilmezdir. Ulaşamadığınız yer sizin değildir" diyen Yıldırım, bu nedenle Türkiye'de ulaşım alt yapısına çok önem verdiklerini kaydetti.

Fransa'nın özellikle demiryolu sektöründe çok geliştiğini vurgulayan Yıldırım, Türkiye ile bu konuda ciddi işbirliği yapılabileceğini söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin toplu raylı ulaşım konusunda Fransız firmalarla 10 yıldır işbirliği içinde olduğunu dile getirerek, bu işbirliğinin gelecekte artarak devam edeceğini kaydetti.

Büyükşehirlerin trafik sorunun tüm düzenlemelere ve teknolojik gelişmelere rağmen son bulmayacağını ancak katlanabilir duruma gelebileceğini ifade eden Yıldırım, bunun hem İstanbul hem de Paris için geçerli olduğunu söyledi. Türkiye'nin başlattığı Marmaray Projesi'ne de değinen Yıldırım, projenin hem tarihi İpek Yolu'nda 2 kıtayı denizaltında birleştirmesi hem de İstanbul'un şehiriçi toplu ulaşımına nefes aldıracak olması bakımından önemine işaret etti. Ulaşım sektörleri arasında dengenin önemine dikkat çeken Yıldırım, Türkiye'de bu dengenin yüzde 90 oranında karayolu lehine olduğunu, bunun da başta kazalar olmak üzere birçok ağır yükümlülük getirdiğini anlattı. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı olarak önümüzdeki 10 yıl içinde Ulaşım Ana Planı hazırladıklarını belirten Yıldırım, ulaşım türlerinin birbirine entegrasyonunu sağlayacaklarını ifade etti.

Hükümetin başlattığı bölünmüş yol projesinin de kazaları yüzde 60 oranında azalttığına dikkat çeken Yıldırım, ancak AB direktifleri doğrultusunda Türkiye'nin demiryolu ağının geliştirmesinin öncelikli olduğunu vurguladı. Bu aşamada Marmaray ve Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesinin 2009 yılında sona ereceğini, bunun akabinde Ankara-Konya-Bursa-Bilecek, Ankara-Yozgat-Kayseri-Erzincan-Kars hatlarının da Hızlı Tren seviyesine çıkartılmasının planlandığını anlattı.

Bakan Yıldırım, Türkiye Fransa arasındaki ilişkilerin zaman zaman iş kazasına uğrasa da gelişerek ilerlediğini ifade ederek, özellikle ulaşım ve altyapı konusunda çok ciddi işbirliği olanaklarına sahip olunduğunu söyledi. "Bu imkanlar daha uzun vadeli kalıcı işbirliğine dönüştürülmeli" diyen Yıldırım, ticaret başta olmak üzere Türkiye-Fransa arasıdaki kalıcı yatırımların yapılmasını hedeflediklerini ve Türkiye'de yıllardır yatırım yapan köklü Fransız firmaların olduğunu hatırlattı.

Fransa Dış Ticaret Bakanı Christine Lagarde ise Fransız şirketlerin uluslararası piyasada çok tecrübeli olduklarını, Türkiye'de yatırım yapmak istediklerini belirterek, Fransız firmalarla Türk firmalar arasında işbirliği imkanlarının artırılmasını istedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title