Haberler

AKP'li Fırat: "Savunma Verilip Verilmeyeceğine Myk Karar Verir"

AKP Genel Başkanı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin Üniversitelerde Türban Serbestisi Getirmesi Öngören Anayasa Değişikliğini İptal Etmesinin Ardından AKP Hakkındaki Kapatma Davasına Savunma Vermemek Gibi Bir Stratajilerinin Olup Olmadığı Sorusu Üzerine, "Myk Her Şeye Kadirdir, Neye Karar Verirse O Yapılır" Yanıtını Verdi.

AKP Genel Başkanı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban serbestisi getirmesi öngören Anayasa değişikliğini iptal etmesinin ardından AKP hakkındaki kapatma davasına savunma vermemek gibi bir stratajilerinin olup olmadığı sorusu üzerine, "MYK her şeye kadirdir, neye karar verirse o yapılır" yanıtını verdi.

Fırat, olağanüstü toplanan AKP MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Toplantıda erken seçimin konuşulup konuşulmadığı sorusu üzerine Fırat, "Tartışılan erken seçim değil. Tartışılan Anayasada belirtilmiş olan, devlet kurumlarına ve erklere verilmiş olan yetki sınırlarının aşılmasıyla ilgilidir" dedi.

Fırat, kararın ardından kapatma davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne sunulacak olan yazılı savunmayı etkileyip etkilemeyeceğinin sorusuna "Olabilir, sürece bakacağız. Daha yeni tebliğ edildi, daha süremiz var. MYK ayrıca bu konuda kararını verecektir" diye yanıt verdi.

-"İKİSİ AYRI DAVALAR"-

Dengir Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının ardından kapatma davasının temel argümanının da ortadan kalktığı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bu yönde açıklamalarının olduğunu anımsatan bir gazeteciye de şu yanıtı verdi:

"İkisi birbirinden ayrı ve bağımsız olan davalardır. Birisi anayasa değişikliğinin incelenmesiyle ilgilidir. Aslında anayasamız çok açık ve sarih olarak anayasa düzenlemelerinin TBMM tarafından yapılmış olan anayasa düzenlemelerinin ancak şekil bakımından Anayasa Mahkemesi tarafından incelenebileceği konusunda kesin hükme sahiptir. Dolayısıyla aslında bu madde aşılarak esasa girilmiş olmasını bir anayasanın ihlali olarak değerlendiriyoruz. Parti kapatma tamamen ayrı bir konudur, ayrı maddelerle ilgilidir."

"Savunma vermeme gibi bir strateji olabilir mi?" sorusu üzerine de Fırat, "MYK her şeye kadirdir, neye karar verirse o yapılır" yanıtını verdi.

-YENİ HUKUKİ TARTIŞMALARA GEREK YOK-

Fırat, kararın ardından Meclis'te bir genel görüşme açılmasının gündemlerinde olup olmadığının sorusuna yanıt olarak, "Anayasa mahkemesinin kararları üstünde Meclis'te görüşme açılamaz, açılmasına da gerek olmadığı kanısındayım" dedi. Bazı hukukçular tarafından Anayasa Mahkemesi kararının Anayasa'da belirtilen yetkiyi aştığı için yok hükmünde olduğu görüşlerini ortaya attığı anımsatılarak, "Siz bunlara katılıyor musunuz?" sorusuna da "Bu yeni hukuki sorunlara yol açar. Zaten hukuki yönden bir sorun açılmıştır. Hukuki sorunları çoğaltma yönünde bir gayretin içinde olunmaması gerektiğini kanısındayız" şeklinde yanıt verdi. (ANKA)

(EKİP)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title