Haberler

AKP İddianamesi (2) "Laiklik Karşıtı Model Programda Değil Eylem ve Söylemde"

İddianameden: "Davalı Parti, Laiklik Karşıtı Eylem ve Söylemleriyle Yasalara ve Anayasa"ya Aykırı Olarak Tüzük ve Programının Ötesine Geçmiştir"

AKP iddianamesinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı döneminde Sabih Kanadoğlu tarafından 2002"de AKP hakkında açılan bir kapatma davasının sonucunun henüz açıklanmadığı, yasa değişikliği ile bu davaya konu SPY"nin 104"üncü maddesindeki yaptırımın devlet yardımından yoksunluğa dönüştürüldüğü belirtildi. İddianamede laikliğe karşı modelin partinin programında değil eylem ve söylemlerinde görüldüğü kaydedildi.

İddianamenin "Davalı siyasi Parti Hakkındaki İstemin İrdelenmesi" başlıklı bölümde AKP"nin kısa bir tarihçesi anlatıldı.

İddianamede, AKP"nin 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulduğu belirtilirken, "Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Refah Partisi"nde siyaset yaparken, bu parti listesinden beş yıl süre için 1994 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, ancak 06.12.1997 tarihinde Siirt"te yaptığı konuşma nedeniyle halkı din ayrımı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek suçundan on ay hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Bu mahkûmiyeti nedeniyle 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 11 nci maddesi gereğince siyasi parti kurucusu (veya üyesi) olmasına yasal engel bulunmasına rağmen, Adalet ve Kalkınma Partisi"nde kurucu üye olmuş ve bilahare partinin genel başkanı seçilmiştir" denildi.

Anayasa Mahkemesi"nin konuyla ilgili ihtarının gereğini yerine getirmemesi nedeniyle AKP hakkında Siyasi Partiler Yasası"nın 2003 değişikliğinden önceki 104"üncü maddesi uyarınca 23 Ekim 2002 tarihinde kapatma davası açıldığı hatırlatılan iddianamede şöyle denildi:

-AKP HAKKINDAKİ İLK KAPATMA DAVASININ SONUCU AÇIKLANMADI –

"Yasalardaki ve Anayasa"daki değişikliklerle Recep Tayyip Erdoğan hakkında söz konusu olan mevzuat engelleri ortadan kaldırılmıştır. Açılan kapatma davasında karar halen açıklanmamış ise de, yasa değişikliği ile bu davaya konu SPY"nin 104 ncü maddesindeki yaptırım devlet yardımından yoksunluğa dönüştürülmüştür."

İddianamede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Adalet ve Kalkınma Partisi kurulmadan önce, laikliğe aykırı eylemlerin odağı oldukları için Anayasa Mahkemesi"nce 1998 yılında kapatılan Refah Partisi ve 2001 yılında kapatılan Fazilet Partisi"nde siyaset yaptığı, 58"inci hükümette Başbakanlık görevini Abdullah Gül"ün, siyasi yasaklılığının mevzuat değişikliği ile kalkması sonrasında yapılan ara seçimde milletvekili seçilmesi üzerine 14.3.2003 tarihinde kurulan 59 ve 60"ıncı hükümetlerde ise Başbakanlık görevini Recep Tayyip Erdoğan üstlendiği belirtilirken diğer parti üyeleri hakkında şu ifadeler kullanıldı:

"Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin, Abdülkadir Aksu, Ali Coşkun ve Zeki Ergezen daha önce Refah Partisi ve Fazilet Partisi"nde siyaset yapmışlardır. Cemil Çiçek, Mehmet Vecdi Gönül ise Fazilet Partisi"nde siyaset yapmışlardır.

22. dönemde TBMM Başkanı olan Bülent Arınç daha önce Refah ve Fazilet Partisi"nde siyaset yapmıştır. TBMM Başkanvekillerinden İsmail Alptekin daha önce Fazilet Partisi kurucu genel başkanlığı görevinde bulunmuştur.

Laikliğe aykırı eylemleri nedeniyle 1997 yılında Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü görevinden alınan Beşir Atalay ise 58"inci ve 59"uncu hükümette Devlet Bakanı, 60"ıncı hükümette İçişleri Bakanı olarak görev almıştır.

Recep Tayyip Erdoğan"ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, aynı belediyenin şirketleri olan İDO Genel Müdürü Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı, İGDAŞ yönetim kurulu üyesi Mehmet Hilmi Güler ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, yine aynı belediyenin Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Mehdi Eker Tarım ve Köyişleri Bakanı olarak görev almışlardır.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Erdoğan"ın belediye başkanı olduğu dönemde belediyeye bağlı İETT Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuştur."

Milletvekilleri, örgütler, yerel yönetimler ve üyeler bağlamında, Adalet ve Kalkınma Partisi"nde halen siyaset yapanlardan, geçmişte başka bir siyasi parti ile bağlantısı olanlar esas alındığında; geçmişte siyaset yapılan partiler sıralamasında Refah Partisi - Fazilet Partisi"nin ilk sırada yer aldığı kaydedilirken şu ifade kullanıldı:

-LAİKLİK KARŞITI MODEL PROGRAMDA DEĞİL EYLEM VE SÖYLEMDE –

"Adalet ve Kalkınma Partisi"nin tüzük ve programı incelendiğinde, soyut metinlerde hedeflenen laiklik karşıtı modele yönelik hükümlerin yer almadığı görülmektedir. Ancak davalı parti, laiklik karşıtı eylem ve söylemleriyle yasalara ve Anayasa"ya aykırı olarak tüzük ve programının ötesine geçmiştir." (ANKA)

(ORH/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title