Haberler

Akıncı'dan Doğal Gaz Anlaşması Tepkisi: Barış Rotası Bu Değil

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Akdeniz'deki doğal gazın Avrupa'ya taşınmasına yönelik İsrail, Yunanistan ve Rum Yönetimi arasında varılan mutabakata tepki gösterdi.

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Akdeniz'deki doğal gazın Avrupa'ya taşınmasına yönelik İsrail, Yunanistan ve Rum Yönetimi arasında varılan mutabakata tepki gösterdi. Bunun bir barış rotası olmadığını söyleyen Akıncı, "Doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak, en makul olandır. Ekonomik akla uygun, barış ve istikrara hizmet edecek, Kıbrıs'ta çözüme katkı sağlayacak yol budur" dedi.

Güney Kıbrıs'ta dün bir araya gelen Rum Yönetimi, İsrail ve Yunanistan'ın; 2018 yılı içerisinde 'İsrail, Kıbrıs, Yunanistan, İtalya ve Avrupa'yı birleştiren doğal gaz boru hattı (EastMed boru hattı)' inşasıyla ilgili anlaşmaya varmasına KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tepki gösterdi. "Bu bir barış rotası değildir. Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları konusunda Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye'yi dışlayarak barışa ve bölge istikrarına katkı yapmak mümkün değildir" uyarısı yapan Akıncı, şunları söyledi:

"Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz kaynaklarında Kıbrıs Türklerinin de hakkı vardır. Bunu ortak yarar temelinde yönetmek ve bölgedeki en kısa, en ucuz ve en hızlı inşa edilebilecek güzergah olarak Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak, en makul olandır. Ekonomik akla uygun, barış ve istikrara hizmet edecek, Kıbrıs'ta çözüme katkı sağlayacak yol budur."

AB'YE 'VAHİM HATA' UYARISI

Avrupa Birliği'nin de hata yaptığını belirten KKTC Lideri, "14 yıl önce Güney Kıbrıs'ı AB'ye tek başına almakla işlenen vahim hataya, bir yenisi daha eklenmek üzeredir. AB'ye üyelikten sonra çözümden daha da uzaklaşan Rum tarafı, doğal gaz zenginliklerini de tek başlarına sahiplenip, Kıbrıs Türk tarafını ve Türkiye'yi dışlayarak Avrupa'ya ulaştırmayı sağlarsa, çözüm için zaten çok az olan motivasyonları hiç kalmayacaktır. Bu gelişme, Kıbrıs'ta bölünmüşlüğe hizmet etmekten başka bir işe yaramayacaktır" diye konuştu.

- Lefkoşa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akıncı Yunanistan Türkiye İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title