Haberler

Akfen Başkanı Akın'dan Girişimci Adayı Öğrencilere Taktikler

TOBB Üniversitesi'nde "Girişimcilik ve Liderlik Dersi" Veren Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Şirket Kurmak İsteyen Öğrencilere "Büyük Hedefler Koymamaları, Önlerine Gelen Her İşi Yapmaları ve Mutlaka Bir Finansman Ortağı Bulmaları"nı Öğütledi, Bankayı İş Ortağı Olarak Düşünmeleri Gerektiğini Söyledi.

-TOBB Üniversitesi'nde "Girişimcilik ve Liderlik Dersi" veren Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şirket kurmak isteyen öğrencilere "büyük hedefler koymamaları, önlerine gelen her işi yapmaları ve mutlaka bir finansman ortağı bulmaları"nı öğütledi, bankayı iş ortağı olarak düşünmeleri gerektiğini söyledi.

ANKARA (ANKA) – Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TOBB Üniversitesi'ndeki girişimcilik dersinde, şirket kurma hazırlığında olan öğrencilere, taktikler verdi. Akın, girişimci adayı öğrencilere büyük hedefler koymamaları, önlerine gelen her işi yapmaları ve mutlaka bir finansman ortağı bulmaları"nı öğütledi.

TOBB Üniversitesi'nde "Girişimcilik ve Liderlik Dersi" veren Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, iş hayatında yaşadığı deneyimleri öğrencilere aktardı. Akın, "Tecrübe, hayatta yediğiniz kazıkların ve elde ettiğiniz avantajların bileşkesidir. Tecrübeyi cesaretle birleştirirseniz iyi bir girişimci olursunuz. Hep kendimi cesaretlendirmek için 'kaybedecek bir şeyim yok' diyorum. Sıfırdan gelen insanın girişimci olması daha kolay çünkü kaybedeceği bir şey yok" diye konuştu.

İşe başlamada deneyimin de çok önemli olduğunun altını çizen Akın, havalimanı işine sokaktan geçerken "burada ihale varmış" diyerek girmediklerini belirtti. Havalimanı işine 1989 yılında başladıklarını ve bu konuda deneyimli olduklarını kaydeden Akın, "Şartname gereği işletmede de deneyimli bir ortak bulmamız gerekiyordu. Bizde Tepe-Akfen olarak Vienna Aiport ile ortaklık yaptık. Bence gerek yoktu. Vienna'nın yüzde 5 hissesi var ama yüzde 2'lik faydası olmadı" dedi.

-"ANTALYA HAVALİMANI İÇİN ÇOK EMEK HARCADIM"

Antalya Havalimanı yapımı sırasında yaşadığı bir anıyı öğrencilerle paylaşan Akın, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir arkadaşın nişanında Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile denk geldik. İşimiz büyüsün diye Antalya Havalimanı'nın genişletilmesi gerektiğini söyledik. Bana dönüp 'Antalya'ya o kadar hizmet verdik seçimlerini kaybettik' dedi. Özal, 10-15 dakika geçtikten sonra bana ellerini de açarak 'Antalya'ya Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile kocaman havalimanı yapar mısın?' dedi. Ulaştırma Bakanı Cengiz Tuncer ile görüşmemi söyledi. Onun yolladığını da söylememi istedi. Tuncer'in yanına gittim. Beni kovdu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü'ne gittim o da YİD modeli için gerekli altyapının olmadığını söyledi. Antalya Havalimanı için çok emek harcadım ama sonunda yaptık."

-50-60 BİN DOLAR SERMAYEYE ÖĞRENCİLERDEN TEPKİ

Bir öğrencinin "21 yaşında şirketin tutmasını nasıl sağladınız" sorusu üzerine Akın, bunun "tesadüfen" olduğunu söyledi. İlk işini kurarken sermayesi olmadığının altını çizen Akın, babasının desteği sayesinde ilerlediğini anlattı. Her girişimcinin babası olması gerektiğini kaydeden Akın, babasının çevresinin müşterisi olduğunu ifade etti. Akın'ın, bugünkü şartlarda şirket kurmak için 50-60 bin dolar gerektiğini söylemesi üzerine salonda bulanan öğrenciler gülerek tepki verdi.

Öğrencilere işten korkmamalarını öğütleyen Akın, "İş sizden korksun. Gelişmekte olan ülkelerde girişimci olmak daha kolaydır. Riski alan da hükümetlerdir. Hükümetin programını bilerek hareket etmek önemlidir. Hükümetin programı iyi olmalıdır" dedi.

-"İRAN'DA PARAMIZI BIRAKTIK"

Akın, İran'da yaşanan istikrarsızlık nedeniyle bu ülkede aldıkları işi yarım bırakıp dönmek zorunda kaldıklarını anımsatarak, "İran'da havalimanı yatırımı yaptık ama tanklarla girdiler ve bizi kovdular. Paramızı bırakıp geldik. Hukuk yok. Siyasi istikrar yoksa kimse yatırım yapmaz" diye konuştu.

-GİRİŞİMCİ ADAYI ÖĞRENCİLERE TAKTİK

Bir öğrencinin şirket kurmak üzere olduklarını ve bunun için neler yapılması gerektiğini sorması üzerine Akın, büyük hedefler koymamalarını tavsiye etti. Girişimci adayı öğrencilere önlerine gelen her işi yapmaları ve mutlaka bir finansman ortağı bulmalarını öğütleyen Akın, bankayı iş ortağı olarak düşünmeleri gerektiğini belirtti.

-MERSİN LİMANI'NDA YÜK ORANI YÜZDE 32 ARTTI

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title