Haberler

AK Parti'nin Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinlikleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nda Karşı Karşıya Olan Milletlerin Çocuklarının, Bugün Barış Mesajları Vermek İçin Bir Arada Olmasının Büyük Bahtiyarlık Olduğunu Söyledi. Erdoğan, Çanakkale'de Askerlerin Günlük Öğünü Olan Bir Tas Üzüm Hoşafı ve Bir Parça Ekmeği Yedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nda karşı karşıya olan milletlerin çocuklarının, bugün barış mesajları vermek için bir arada olmasının büyük bahtiyarlık olduğunu söyledi. Erdoğan, Çanakkale'de askerlerin günlük öğünü olan bir tas üzüm hoşafı ve bir parça ekmeği yedi.

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından düzenlenen 2 günlük 'Barış Elçileri' programının ilk gününde AK Parti Genel Merkezi'nde bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Emine Erdoğan'ın yanı sıra bazı bakan ve milletvekili eşleri ile Çanakkale'de şehit düşen Türk ve İngiliz, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin yakınları katıldı. Çanakkale şehitleri için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Emine Erdoğan, "Ne büyük bahtiyarlık ki hem ecdadımızın izini sürüyoruz hem de yaşanmış destandan ilham alarak bugünkü dünyaya barış mesajı veriyoruz" dedi. En büyük dileklerinin şehitlerin hatıralarına layık bir hayat sürmek olduğunu ifade eden Erdoğan, "Acılarla yaşanan bu tarihten ders aldık. Yüreğimiz belki buruk ama alnımız açık. Çanakkale isminin anıldığı her yerde hem ruhlarımız titrer hem kalbimiz kabarır. O gün karşı karşıya olan milletlerin çocuklarının, bugün barış mesajları vermek için bir arada olması büyük bahtiyarlık" dedi. Barış elçilerinin tüm dünya için büyük bir ümit ve ilham kaynağı olacağını ifade eden Emine Erdoğan, insanlığın bugün bu mesaja her zamankinden çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Erdoğan, dünyanın her yerinde savaşlar ve çatışmalar yaşandığını ve buralarda acılar yaşayan annelerin ve tüm kadınların acılarını paylaştığını söyledi. Çanakkale'de şahadet mertebesine yükselmiş nice kınalı kuzunun, aynı zamanda hayalleri ile birlikte ebediyete göçtüklerini belirten Emine Erdoğan, "Bugün insanlığa, barışa hizmet etmek, ecdadımızın hatırasını sadakatle korumayı gerektiriyor" dedi.

Çanakkale Savaşı'nda müttefik ülkelerin de 250 bin kayıp verdiğini belirten Emine Erdoğan, onların da arkalarında gözü yaşlı anne-babalar bıraktıklarını belirtti. Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu savaşta sadece 500 bin insan ölmedi, 500 bin hayal, umut da söndü. Bugün burada savaşı değil barışı ve milletlerin kardeşliğini konuşmak için toplandık. Barışı korumak savaştan zordur ve çok daha büyük emek ister. Bugün hem geçmişe hem geleceğe bakıyoruz. Herkesin kendi vatanında kendi hayallerini gerçekleştirmeleri için barış elçileri olarak buradayız. Herkesin doğduğu, büyüdüğü topraklarda hayallerinin peşinden koşmasını istiyoruz. Tüm dünyaya sevgi içinde yaşama mesajı vermek istiyoruz. Kadınlar, anneler olarak güvenli yarınlara evlatlarımızı emanet etmek istiyoruz. Milletlerin barış ve dayanışmasına yürekten inandığımızı beyan ediyoruz." HEM ŞEHİT TORUNU, HEM ŞEHİT ANNESİ OLAN SEVİM GÖMÜK DUYGULANDIRDI Emine Erdoğan'ın konuşmasının ardından, Çanakkale'de şehit olan Türkler'le, İngiliz, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin yakınları, dedelerinin kendilerine anlattığı anıları aktardı. Avustralya Gaziler Bakanlığı Tarih ve Araştırma Bölümü Uzmanı Cherly Ann Mongan, "Barış ruhu ile geleceğe adım atalım" diye konuştu. Konuşmasının bir bölümünü Türkçe yapan ve İngilizler'in dost ateşi sonucu Çanakkale'de hayatını kaybeden Yeni Zelandalı Komutan Yarbay William Malone'nin torunu ve Yeni Zelanda Sivil Savunma Bakanlığı Danışmanı olan Jane Pierard ise, "Bu dostluğun temeli Gelibolu'da birlikte yatan Mehmetçiğe ve Coni'lere dayanmaktadır. İki ülke arasındaki dostluk, şehitlerimizi andıkça daha da büyüyecektir" dedi.

Programda son Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz, Çanakkale'de şehit olan Isparta eşrafından Mehmet Ali Bey'in büyük torunu Sevim Gömük de birer konuşma yaptı. Gömük'ün, hem şehit torunu olduğunu hem de 2000 yılında oğlunu şehit verdiğini söylemesi, salondakileri duygulandırdı.

Konuşmaların ardından Çanakkale Savaşı'nı konu alan Kınalı Kuzular adlı dizinin oyuncularından Ahmet Yenilmez, tarihi asker kıyafetleri ile Çanakkale Destanı'nı anlattığı bir sunum yaptı. 'Dur Yolcu' isimli dizinin 9 yaşındaki oyuncusu Zeynep Bilgili de Mehmet Akif Ersoy'a ait Çanakkale Şehitleri'ne isimli şiiri okudu. Küçük Zeynep, Emine Erdoğan ve salondakiler tarafından ayakta alkışlandı. Gazetecilerin de büyük ilgi gösterdiği Zeynep Bilgili, şiiri kendisine annesinin öğrettiğini ve bir haftada ezberlediğini söyledi. Bilgili, Emine Erdoğan'ın kendisini ayakta alkışladığının hatırlatılması üzerine, "Demek ki güzel bir şiir okumuşum" dedi.

Emine Erdoğan, daha sonra barış elçilerine plaket verdi ve Çanakkale Şehitleri ile ilgili serginin açılışını yaptı. Erdoğan, AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen ile birlikte, kendisine ikram edilen ve Çanakkale'de askerlerin bir günlük öğünü olan bir tas üzüm hoşafı ile bir parça ekmeği yedi. Emine Erdoğan'ın sergiyi incelemesinin ardından etkinlik sora erdi. Emine Erdoğan yarın da Çanakkale'ye gidecek.

(MÜG-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

title