Haberler

Abdal Musa Ceminde Canlar Bir Oldu

Köln ve Çevresi Hacı Bektaş-i Veli Alevi Cem Evi, Bergisch Gladbach'da Abdal Musa Cemi düzenledi.

Köln ve Çevresi Hacı Bektaş-i Veli Alevi Cem Evi, Bergisch Gladbach'da Abdal Musa Cemi düzenledi.

Almanya'nın Bergisch Gladbach kentinde, Köln ve Çevresi Hacı Bektaş-i Veli Alevi Cem Evi tarafından Abdal Musa Cemi düzenlendi. Salon 2000'deki ceme 500 kişi katıldı. Duaz-ı imamlar, gülbenkler okunan ve deyişler söylenen cemde semah dönüldü. Post dedeliğini Niyazi Bozdoğan'ın yaptığı cemin sonunda, kurban etleriyle hazırlanan yemekler yendi.

ABDAL MUSA CEMİ HERKES İÇİN BİR FIRSATTIR

Alevi Dedesi Niyazi Bozdoğan Abdal Musa Cemi'ni şöyle anlattı:

'Abdal Musa bizim için çok önemli bir şahsiyettir. Çünkü Hacı Bektaş-i Veli'den sonra dergahı o yürütmüştür. Halen türbesi Antalya'nın Elmalı Kasabası'nın Tekke Köyü'ndedir. Abdal Musa'nın bir veli olduğuna inanılır ve çok büyük kerametleri vardır. Barış ve sevgi dini olan İslam için hizmet vermiştir. Abdal Musa Sultan Hazretleri'ne karşı Alevilerde büyük bir saygı vardır. Abdal Musa Cemi'nde küsler barışır, insanlar arasındaki alacak-verecek meseleleri halledilir. Kul kuldan razı olursa, Allah kuldan ancak razı olur. Abdal Musa Cemi bir ön cemdir. Diğer cemlere bir hazırlıktır. Bu ceme, ahlak kurallarına uymadığı için düşkün addedilen kişiler de katılabilir. Oysa düşkünler diğer cemlere katılamazlar. Dolayısıyla Abdal Musa Cemi insanların kabahatlerinden kurtulmaları için bir fırsattır.'

MUHARREM ORUCU BAŞLIYOR

Muharrem orucunun da 26 Kasım'da başlayacağını hatırlatan Dede Niyazi Bozdoğan, 'Muharrem ayı kurban bayramından 20 gün sonra başlar. Oruç 12 gün tutulur. Oruç bizden öncekilere olduğu gibi bize de farz kılınmıştır. Muharrem ayında tüm dualar kabul olur. Muharrem ayında 12 İmamlar'ın yasını tutarız. Oruç sadece aç kalmak demek değildir. Aynı zamanda kötülüklerden uzak durmak demektir. Oruç tutarken kimseye fenalık yapılmaz, can yakılmaz, yalan söylenmez, insan nefsine sahip olur. Emevi Halifesi Yezid orduları, Hazreti Hüseyin'e bir yudum su vermedikleri için oruç tutulurken su içilmez. Ayrıca et yenilmez. Muharrem Orucu'nun sonunda ise, İmam Zeynel Abidin sağ kurtulduğu ve Peygamber soyu devam ettiği için aşure yaparız. Buna 12 İmam lokması da denir. Muharrem Orucu tüm Alevi camiasına şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Cenab-ı Allah bu orucun yüzü suyu hürmetine toplumumuza birlik, beraberlik ve barış nasip eylesin' diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title