Haberler

ABD Savunma Bakanı Robert Gates:

Irak'ın Başkenti Bağdat'a Yaptığı Sürpriz Ziyaret Sırasında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri El Maliki'yle Bir Araya Gelen ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Mevkidaşı Abdülkadir Muhammed Casim ile Düzenlediği Ortak Basın Toplantısında, Irak Askerlerinin ABD Askerlerinden Daha Fazla Sorumluluk Alması Gerektiğini Söyledi.

Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı sürpriz ziyaret sırasında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri El Maliki'yle bir araya gelen ABD Savunma Bakanı Robert Gates, mevkidaşı Abdülkadir Muhammed Casim ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Irak askerlerinin ABD askerlerinden daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Gates, Iraklı meslektaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Irak'ın gelecek yıllarda daha güvenli ve istikrarlı olacağına inanıyorum. Güvenliğin kalıcı olması için, Irak güçlerinin Amerikan güçlerinden daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. Bunun için çalışmalar başlayacak. Irak genelinde istikrarın ve demokrasinin tam anlamıyla sağlanması için zamana ihtiyaç vardır ve bu gerçekten bir gün gerçekleşecektir. Ancak güven ortamına kavuşmayı ortak çalışmalarımız çerçevesinde

sabırla beklemeliyiz" dedi.

Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim ise, "ABD'nin Irak'tan şu an için çekilmesini biz de istemiyoruz. Ama askerlerimizin askeri yeterliliği ve mühimmatlarımız her an operasyon yapmaya olanak sağlarsa, Irak'ta hakimiyeti sağlamak kolay olur. Aksi takdirde ABD askerlerinin çekilmesi durumunda bu mümkün olmayabilir" diye konuştu. PKK ve Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası operasyonu konusuna da değinen Casim, "Biz Irak hükümeti olarak Türkiye ile gerek siyasi gerekse askeri görüşmelerde bulunduk. Türk

askeri gücü Irak sınırlarında nokta operasyonları yapıyor ve bu bizim için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Ancak Türkiye Irak sınırları içerisinde büyük bir operasyona kalkışırsa tavrımız değişecektir" dedi.

Irak'taki genel güvenlik durumunu değerlendiren Casim, "Şu anda ülke genelinde güvenlik iyi. 2003 savaşından bu yana her yıl güvenlik planı çıkarılıyor ve her yılın güvenlik oranları inceleniyor. 2007 tarihine bakıldığında savaşın başlangıcından bu yana güvenlik konusunda ilerleme kaydedildiği ve çok iyi olduğu görülüyor. Ancak teröristlere güven olmaz, zamanla kendilerini yenileyebilir ve istikrar ortamını bozmak için çaba sarf ederler. Buna izin vermeyeceğiz. Ancak bir gerçek var ki, güvenin sağlanması

için yapılması gereken operasyonlarda hava desteğine, askerlerin eğitimli olması ve yeni mühimmatlara ihtiyaç var. Irak askeri gücünün şu anda hava destekli operasyonlar yapacak olanakları yoktur ve gerekli durumlarda ABD desteği ile bunu gerçekleştirmektedir" diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'e Irak ziyaretinde 35 araçlık koruma eskortunun eşlik etmesi dikkat çekti.

(AR-EA-OYK-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title