Haberler

AB Bakanı Çelik: Atatürk ile İlgili Söylemleri Kınıyoruz Savcılık Gereken Çalışmayı Yapacaktır (2)

Brüksel'de bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, bir TV kanalında Atatürk'e hakaret edilmesine ilişkin, "Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak tarihsel, bilimsel çalışmaların dışına çıkacak şekilde bir zihinsel tahrifatın ürünü...

Brüksel'de bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, bir TV kanalında Atatürk'e hakaret edilmesine ilişkin, "Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak tarihsel, bilimsel çalışmaların dışına çıkacak şekilde bir zihinsel tahrifatın ürünü olan özellikle de annesi ile ilgili, manevi kızı ile ilgili söylemleri kınıyoruz. Bu saygısızlığı tabi ki elimizin tersi ile itiyor, kınıyoruz. Zaten savcılık kendi görev alanı içerisinde gereken çalışmayı yapacaktır" dedi.

"BU SAYGISIZLIĞI ELİMİZİN TERSİYEL İTİP, KINIYORUZ"

Ömer Çelik"Bazı şahısların televizyonlarda söylediği bazı çirkin sözler söz konusu. Bu temelde bir tartışma yapılıyor. Bu söylenen çirkin sözleri özellikle de cumhuriyetimizin kurucusu, ilk cumhurbaşkanımız, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili olarak tarihsel tartışmaların, bilimsel tartışmaların dışına çıkacak şekilde bir zihinsel tahrifatın ürünü olan, özellikle de annesiyle ilgili, manevi kızıyla ilgili söylemleri kınıyoruz."

BU SAYGISIZLIĞI TABİKİ ELİMİZİN TERSİ İLE İTİYOR, KINIYORUZ

Herkes, herkese saygı göstermek durumundadır. Ama devletimizin kurucusuna, ilk cumhurbaşkanımıza karşı bu saygının gösterilmesi mecburidir. Bunlar, entelektüel egzersiz konusu, tarih tartışmasında magazin konusu olamayacak kadar önemli işlerdir, ciddi meselelerdir. Dolayısıyla bu saygısızlığı tabii ki elimizin tersiyle itiyoruz ve kınıyoruz. Zaten savcılık kendi görev alanı içerisinde gereken çalışmayı yapacaktır." dedi.

"MÜZAKERELERİ NOT EDELİM, SONRA BAŞKA NOKTALARA ODAKLANALIMI KABUL ETMİYORUZ"

Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen AB Bakanı Ömer Çelik "Bizim Avrupa Birliğine verdiğimiz mesajlar,  Türkiye AB'nin tam üyesi olma yolundaki iradesini sürdürmektedir. Türkiye ile müzakereleri not edelim ondan sonraki başka noktalara odaklanalım diye bir görüşü kabul etmiyoruz. Bunun söz konusu olamayacağını, ilişkinin temelini katılım müzakereleri oluşturduğunu belirttik. Katılım müzakereleri ile birlikte tabi ki, gümrük birliğinin güncellenmesi, terörle mücadele, göçmen iş birliği konuları, onlar kendi hayatiyeti içinde ekonomik konuları özellikle yürüyecektir. Fakat biz bunu not edelim, unutalım, askıda tutalım, bir kenarda tutalım, ondan sonra diğer konuları konuşalım, gibi bir yaklaşım Türkiye tarafından asla kabul edilemez. Doğru bir yaklaşımda olmaz, vizyonel bir yaklaşımda olmaz. Bu noktada tamda Türkiye, AB ilişkilerinin daha sıkı hala gelmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Birde bu fasıl açma meselelerinde zaman, zaman, bazı ön şartlar öne sürülüyor, politik olarak ortam durum müsait değil, gibi cümleler kullanılıyor. Burada teknik olarak büyük bir hata yapılıyor. Biz fasıl kapatmaktan bahsetmiyoruz fasıl açmaktan bahsediyoruz. Bir takım konuları çalışmak için üretilmiş resmi mekanizma fasılların açılmasıdır. Açarsınız oturursunuz konuşursunuz, konuşarak sorunları çözersiniz, gereken ilerleme sağlandığında fasılların kapatılması aşaması meydana gelir. Bunun yerine siyasi münazaralarla fasılların bloke edilmiş olması, aslında AB üyesi bazı ülkeler tarafından, AB'nin en verimli resmi mekanizmalarının işletilmesi engellenmesidir. Nasıl ki bu gün AB'nin bizzat üyesi olan Ülkelerle bile problemleri var, özellikle de bu Ülkelerle olan problemlerini konuşarak çözmeye çalışıyorlar. Türkiye gibi büyük bir stratejik güç olan bir aday Ülkeyle de aynı yöntemi devam ettirmeleri gerekir. Türkiye gibi büyük bir stratejik güçle sadece basın üzerinden konuşulmaz, bu mesele ciddi bir meseledir, bunun ciddi bir şekilde ele alınıp öyle ilerlemesi gerekir" dedi.

AB Bakanı Ömer Çelik Brüksel'de Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federic Mongherini Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile görüştü. Basın toplantısından sonra da, Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu AB Komiseri Dimitris Avramopoulos ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile görüşmelerde bulundu. Bakan Ömer Çelik, Brüksel temaslarının ardından Strazburg'a geçecek ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

Görüntü:

-    Basın toplantısından detay görüntü.

(Görüntüler Geçildi) - Duruel

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Avrupa Birliği Ömer Çelik Brüksel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title