Haberler

Aa'nın Büyük Afrika Projesi'ne Iş Dünyasından Destek

Türkiye'nin Afrika açılımında en önemli kaynaklarından biri olması ve Afrika'da yatırım yapacak iş adamları için de kıtanın tanıtımında önemli rol oynaması hedefleriyle Anadolu Ajansı (AA) tarafından başlatılan "Büyük Afrika Projesi", iş dünyasınca olumlu karşılandı.

Türkiye'nin Afrika açılımında en önemli kaynaklarından biri olması ve Afrika'da yatırım yapacak iş adamları için de kıtanın tanıtımında önemli rol oynaması hedefleriyle Anadolu Ajansı (AA) tarafından başlatılan "Büyük Afrika Projesi", iş dünyasınca olumlu karşılandı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansı'nın başlattığı proje sayesinde, Afrika ülkelerinden gelecek bilgi akışıyla iş adamlarının önünü açacağını ifade etti.

Seyyar, proje kapsamında yapılan haberlerle Afrika ülkeleri hakkında çok önemli bir bilgi havuzu oluşturulacağına dikkati çekerek, "Ancak Afrika'da bugünün değil geleceğin Afrika'sı olarak bakmak lazım. Nasıl ki 2000'li yıllara kadar Çin üretim üsüyse şimdi Vietnam, Kamboçya, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde çok ciddi üretim üssü haline geliyorlar. Ardında 2007'lere doğru özelikle Afrika'nın sahra Akdeniz bölgesinde başlayan çalışmalarla artık dünyanın üretim üssü olacak gibi gözüküyor. Dolayısıyla bu pencereden baktığımızda Türk iş adamların şimdiden Afrika'da konuşlanması ve bir takım köşe başlarında olması gerekiyor. Bu bağlamda son yıllarda zaten Türk iş adamları ciddi seyahatler yapıyorlar." dedi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sait Cemal Türek, de AA'nın projesiyle Türk iş adamların Afrika ülkelerine bakan penceresi olduğuna işaret ederek, "Anadolu Ajansın Afrika ile ilgili gerçekleştirdiği proje son derece yerinde bir iletişim programı, haberdar olma ve haber verme fırsatlarını ortaya koyma ve tanıtımın yapılması çok güzel. Afrika, Türkiye'nin uzun yıllar ihmal ettiği bölgelerdi." diye konuştu.

Türek,Türk yatırımcıların Afrika'ya yönelik çalışmalarına başladığını hatırlatarak, "Hep uzak durduğumuz bölgeler, bizde kısmen ufak ufak çalışmalara başladık, Ruanda'da 1-2 çalışmamız oldu. Etiyopya ve Libya'da çalışmalarımız var. Bu alanların genişlemesi ve Türk yatırımcılarına rehberlik yönünden doğru kişilerle doğru yerlerde tanıştırmak ve bunları desteklemek adına güzel bir program olmuş." ifadelerini kullandı.

Sipil Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bayraktar da, Anadolu Ajansı'nın Afrika ülkelerinde yaptığı anlamlı çalışmalarından dolayı kutladığını söyledi.

Türkiye'nin en büyük ekonomik sorunlarından biri işsizlik ve dış ticaret açığı olduğuna dikkat çeken Bayraktar şöyle konuştu:

"Bu aynı zamanda toplumsal sorun halinde, o nedenle bizim mutlak suretle, işsizliği minimize edilir ve cari açığı minimize edecek davranışlara girmek zorundayız. Bunun içeride yapacağımız çalışmalarla mutlaka bir yerlere getirilir ama bizim her şeyden önce ihracatımızı artırmak durumundayız. İhracatı artırmak sadece dışarıdan malı alıp üzerine çok küçük bir işçilik koyarak dışarı satmanın bize çok fazla bir anlamı yok. Mutlak şekilde katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız. Bu ürünleri üretmenin yolunda mutlaka, ARGE'den geçiyor ve proje yapaktan geçiyor. Bütün bunları Avrupa'daki müşterilere satmak zor olabilir ama Afrika'daki bizi bekleyen ve bizim ürünleri bekleyen bir çok insanımız var. Oralarda hangi ürünler, nerede ne kadar ve nasıl ihtiyaç var ve hangi üreticiye hangi tür müşavire ulaşacağımız konusunda Anadolu Ajansın yapmış olduğu çalışma bizi fikir oluşturma anlamında çok anlamlı buluyoruz."

Sipil Group olarak Cezayir'de bir çalışma başlattıklarını hatırlatan Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cezayir'deki çalışmaların sonunda şuanda Cezayir'de konut yapabilecek bir konuma geldik. Bir akreditasyon aldık ve bunu geliştirmek istiyoruz. Bunu endüstriyel yapıda, çelik konusunda ve aynı zamanda plastik sektörü konusunda da çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Bunu Cezayir'den başlayıp diğer Afrika ülkelere de aynı şekilde geçmek ve oralarda da farklı şubeler açmak istiyoruz. Bu çalışmaların her biri ülkemizin, ülkemiz insanının ülkemizin sanayinin vizyonunu açan davranışlardır. Bu nedenle bu yolun devam etmesini istiyoruz. Bu yolu farklı izlenimlerle devam ettirmek ve sürdürmek istiyoruz. Anadolu Ajansı'nın bu çalışmasını kutluyoruz. Daha iyi çalışmalarını da bekliyoruz."

Manisa OSB Müdürü Funda Karaboran ise, Türkiye'nin en köklü organize sanayi bölgelerinden biri olan Manisa OSB, özelikle son dönemde yaptığı çalışmalarla uluslararası arenada sanayicisinin rekabet edilebilir şartlarını desteklemeye çalıştığını ifade etti.

Bu kapsamda son dönemde kendi sanayisinin dış gücünü de artırmak ve Afrika'daki yatırımcıların kendi içerisindeki promosyonunu artırmak amacıyla bir çok çalışmaya imza attığını hatırlatan Karaboran, "Ben Anadolu Ajansının başlattığı Büyük Afrika Projesini çok verimli olacağına inanıyorum. Çünkü Avrupa ve Uzak Doğu'dan daha farklı bir pazar olarak Afrika artık gerçekten yıldızı parlayan bir kıta olarak artık önümüzde. Gerçekten oradaki sanayicinin yapmış olduğu yatırımların, ülkemize olan dönüşleri, bizdeki yatırımcıların orada yapacağı yatırımlarla ve kazanımlarla yapılacak olan ihracatlarla rekabet edilir şartların çok artacağına inanıyorum. Sektörel bazında yapılacak değerlendirme ve çalışmaların sanayicilerimizin elinde bir veri olarak bulunmasını çok önemsiyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title