Haberler

76. Madde Atamaları Yargıya Taşınıyor

Güncelleme:

Türk Eğitim -Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Hüseyin Çelik'in Bakanlığının Son Günlerinde 76. Maddeye Göre "Makam Onayı" ile Yaptığı Yüzlerce Atamanın Usulsüz Olduğunu Belirterek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun Söz Konusu Atamaları İptal Etmemesi Halinde Dava Açacaklarını Söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Hüseyin Çelik'in bakanlığının son günlerinde 76. maddeye göre "makam onayı" ile yaptığı yüzlerce atamanın usulsüz olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun söz konusu atamaları iptal etmemesi halinde dava açacaklarını söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaptığı açıklamada, aylardır sendika olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bizzat gerçekleştirdiği usulsüz atamaların iptal edilmesi amacıyla çalıştıklarını anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın cumhuriyet tarihinin en kötü yönetim örneklerinden birini göstererek tarihe geçtiğini ifade eden Koncuk, "Onlarca insan gerek okul-kurum müdürü, müdür yardımcısı, şube müdürü atamalarında duyuru, yargıdan dönmeyecek yönetmelik ve mevcut yönetmelik doğrultusunda atama beklerken, Bakanlık ve bizzat eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, istediği kişiyi istediği yere atamıştır" dedi. Bakanlığın, 657 sayılı yasanın 76. maddesinin "arkasına sığınarak" hukuk devleti olma gereklerini hiçe saydığını savunan Koncuk, "Gerçekleştirilen atamalar hukuk dışıdır ve eğitim çalışanlarının tamamına, eğitime saygısızlıktır. Anayasa, yasalar yok sayılmıştır. Resmen hukuk çiğnenmiştir" dedi.

-"550 KİŞİ 76. MADDEYE GÖRE USULSÜZ ATANDI"-

Yapılan tespitlere göre 76. maddeye göre ataması "usulsüz" yapılan şu ana kadar 474 kişinin bulunduğunu kaydeden Koncuk, bu kişilerin büyük çoğunluğunun son birkaç ayda atandığını söyledi. Yeni kabinenin açıklanmasının ardından Hüseyin Çelik'in yönetici kararnamelerine daha da hız verdiğinin altını çizen Koncuk, "76. maddeye göre atananların sayısının çok daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. 76. maddeye göre atananlar dışında ilk atamalarda 1, kurumlararası atamalar ve açıktan atamada 17, il/ilçe şube müdürü/ müdür yardımcısı ve ilçe milli eğitim müdürü atamalarında da 58 kişinin usulsüz atandığı tespit edilmiştir. Böylece sendikamızın tespitlerine göre usulsüz ataması yapılanların sayısı toplam 550 kişiyi bulmuştur" dedi.

-MEB'E YAZI YAZILDI-

Türk Eğitim-Sen olarak, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı yazdıklarını kaydeden Koncuk, söz konusu yazıda tüm atamaların iptal edilerek, atamaların mevcut mevzuat düzenlemelerine göre gerçekleştirilmesini istediklerini bildirdi.

Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu'ya büyük görev düştüğünü belirterek, "Türk Eğitim-Sen olarak haktan, hukuktan, liyakatten yoksun olan bu atamaların bir an önce iptal edilmesini talep ediyoruz" dedi.

-"MEB, YANDAŞ KAYIRMACILIĞININ ADRESİ OLMAYA DEVAM EDECEK"-

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun söz konusu atamaları iptal etmeye niyetli olmadığının göründüğünü kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zira Bakanlık, "Milli Eğitim Bakanlığı bütün yönetici atamalarını mevcut yasa ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirmektedir. Haberlerde geçen atamalar da 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76. Maddesine dayalı olarak yapılmıştır. Dolayısıyla atamalarda hukuka aykırı bir durum yoktur' şeklinde açıklama yapmıştır. Oysa Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun eğitim çalışanlarının güvenini kazanmak için icraatlarına bu atamaların iptal edileceğini açıklayarak başlaması gerekirdi. Eğitim çalışanları ancak bu şekilde Çubukçu'nun samimi olduğuna inanabilirlerdi. Anlaşılan o ki, eğitim camiasında kadrolaşma konusunda herhangi bir değişiklik olmayacak ve eğitim camiası yandaş kayırmacılığının adresi olmaya devam edecektir. Böyle bir yaklaşımın kabul edilmesi söz konusu bile olamaz. 76. maddeye göre yapılan atamaların hukuka uygunluğunu iddia eden Milli Eğitim Bakanlığı, 76. maddenin hangi yönüyle kendilerine bu atama yetkisini verdiğini kamuoyuna açıklamalıdır."

-"DAVA AÇACAĞIZ"-

Eğitim yöneticiliğinde kayırmacılığa karşı olduklarını belirten Koncuk, öğretmenlere çağrıda bulunarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Bakan Onaylı" 76. maddeye dayandırarak yaptığı atamalara herkesin karşı çıkması gerektiğini söyledi. 76. madde denilerek bakan oluruyla nereye atama yapılıyorsa bu yerlere dilekçe ile başvuruda bulunulmasını isteyen Koncuk, "Şayet dilekçe idare tarafından kabul görmediğinde hak arama yargıda sürdürülmelidir. Bu noktada sendikamız, 76. maddeye dayandırılarak yapılan atamalara dava açacaktır. Dava açmak isteyen öğretmenlere de sendikamız avukatlık hizmetinde bulunacaktır" dedi. (ANKA)

(ONR/BUN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title