Haberler

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

JOHANNESBURG/ Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Ülgen Çomoğlu, "15 Temmuz günü, Türk halkı, Türkiye'ye demokratik yoldan işbaşına gelen hükümetlerin ve milli iradenin hakim olacağını ortaya koydu.

JOHANNESBURG/ Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Ülgen Çomoğlu, "15 Temmuz günü, Türk halkı, Türkiye'ye demokratik yoldan işbaşına gelen hükümetlerin ve milli iradenin hakim olacağını ortaya koydu." dedi.

Türkiye'nin Güney Afrika'nın başkenti Pretorya'daki Büyükelçiliğinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle düzenlenen 15 Temmuz şehitlerini anma programına, ülkede yaşayan Türk vatandaşları ve büyükelçilik çalışanları, Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Gökhan Kahraman ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) temsilcisi Mehmet Akif Şekerci çevre illerden gelen davetliler katıldı.

Büyükelçi Çomoğlu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesinin Türk halkı ve Türkiye'nin darbecilere karşı direnci ile dayanıklılığının kanıtı olduğuna işaret ederek, "15 Temmuz günü, Türk halkı, Türkiye'ye demokratik yoldan işbaşına gelen hükümetlerin ve milli iradenin hakim olacağını ortaya koydu." ifadesini kullandı.

"O gece yaşananlar, Türk halkı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızmış, kendisini 'kainat imamı' olarak gören bir meczuba bağlı hainlerin, Türk Devletine ve milletine karşı bir saldırıdır." diye konuşan Çomoğlu, Türkiye tarihinde böyle bir vahşetin yaşanmadığını ve bu terör örgütünün 250 vatandaşı öldürdüğünü, 2 binden fazla vatandaşı da yaraladığını kaydetti.

Çomoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 Temmuz gecesinde, ulusal parlamentomuzu bombalayacak kadar alçak, polis özel harekat karargahımıza saldıran ve silahsız sivillerin üzerine tankları süren, savaş uçakları ve saldırı helikopterlerinden ateş açan canilerle karşı karşıya kaldık. O geceden bize kalan Türk halkının cesaret ve kararlılığıdır. O geceden bize kalan tüm dünyaya demokrasimize ölümüne sahip çıktığımızdır."

Johannesburg Üniversitesi öğrencisi Sandilo Moloi, anma töreninde AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Güney Afrikalılar olarak biz de Apartheid döneminde hukuksuzluklar ve antidemokratik muameleler ile karşı karşıya kaldık. Türkiye'de yaşanan ve 250 insanın şehit olduğu darbe teşebbüsüne karşı Türk halkı bize cesaretini ve ülkesine ne pahasına olursa olsun sahip çıktıklarını gösterdi." ifadelerini kullandı.

Sudan'daki Türk yatırımcılar, iş yerlerine 15 Temmuz'u anlatan afiş ve pankart astı

Sudan'da yaşayan Türkler, 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi gününde, işyerlerine hain kalkışmayı anlatan Türkçe ve Arapça afişler ile pankartlar astı.

Başkent Hartum'un en işlek caddelerinden Havaalanı Caddesinde bulunan Türk işletmeci Mustafa Şahin'e ait olan restorana asılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 15 Temmuz'un simge isimlerinden Ömer Halisdemir'in yer aldığı büyük pankart görenlerin dikkatini çekiyor.

Aslen Trabzonlu Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada bir daha o günleri yaşamak istemediklerini belirterek, "Devletimizin, bayrağımızın ve milletimizin yanındayız. 15 Temmuz kalkışmasını yapan FETÖ'ye lanet ediyoruz. Sudan'da yaşayan bizler, bugün yapmış olduğumuz bu afişle, şehitlerimizi ve gazilerimizi unutmadığımızı gösterdik." diye konuştu.

İşletmeci Ömer Şahin ise söz konusu memleket olduğunda akan suların durduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"15 Temmuz sadece Türkiye'dekileri değil, bizim gibi yurt dışında olanları da derinden yaraladı. Zor dönemeçten geçtik. Bu yapmış olduğumuz afişlerle vatanımızı her daim savunacağımızı göstermek istedik. Ömer Halisdemir'i seçmemizdeki neden, 'vatan uğrunda ölen varsa vatandır' şiarını Sudanlı kardeşlerimize anlatmaktır." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Gökhan Kahraman Güney Afrika Türkiye Sudan Politika Güncel Haberler

title