Haberler

Zeytinyağı Sektörünü Tuquality'e Alınıyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Kendi Markasıyla Dünyaya Zeytinyağı İhraç Edemediğini, İtalyan ve İspanyol Markalarının Türk Zeytinyağını Kendi Markaları Altında Pazara Sunduğunu Belirterek, "Markalaşmak İçin Zeytinyağı Sektörümüzü Turquality Destek Programına Alacağız" Dedi.

Türkiye'nin kendi markasıyla dünyaya zeytinyağı ihraç edemediğini, İtalyan ve İspanyol markalarının Türk zeytinyağını kendi markaları altında Pazara sunduğunu belirterek, "Markalaşmak için zeytinyağı sektörümüzü Turquality destek programına alacağız" dedi.

Zeytindostu Derneği tarafından organize edilen ve Ezgi Ajans tarafından düzenlenen Anatolive Fuarı'ndaki kongerinin açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kendisinin de çok iyi bir zeytinyağı tüketicisi olduğunu belirterek, "Türkiye'de kişi başı yılda 1 kilogram zeytinyağı tüketiyorsak, burada çok büyük bir eksiklik var" diye konuştu. Türkiye'de fındık, deri gibi tanıtım grupları bulunduğunu, bu gruplara zeytinyağı tanıtım grubunu da eklediklerini belirten Tüzmen, "Ancak ihracatçıların alacağı kararı bekliyoruz. Top ihracatçılarda, Biz devlet olarak bazı konularda işadamlarının, ihracatçıların önüne geçtik. Bize yetişmeniz lazım. Zeytinyağı sektörü ihracatta 2006'yı bir önceki yıla göre çok ciddi oranda düşüşle kapattı. Bu, her ne kadar yok yılı olmasından kaynaklansa da bizim ihracatçımıza yakışmaz. İstikrarlı bir ihracat rakamını sağlamalı ve sürdürebilmeliyiz" dedi.

SEKTÖR MARKALAŞMALI

Türkiye'nin zeytinyağı sektöründe de markalaşması gerektiğini kaydeden Tüzmen, "İspanya ve İtalya'ya dökme zeytinyağı gönderince, onlar bizim zeytinyağımıza kendi formalarını giydirip, öyle sahaya çıkıyorlar" diye konuytu. Tüzmen, Türkiye'nin bu sektörde, dinamik ve kaliteli çalışmalarla global ölçekte avantaj sağlanması gerektiğini dile getirerek, bunun için de, markalaşma yolunda zeytinyağı sektörünü Turquality kapsamına alacaklarını söyledi. Tüzmen, Türkiye'nin dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminde zirvede olacağını belirtti.

"ÜRETİYORUZ, TÜKETMİYORUZ"

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün sivil bir hareketle yeniden yapılandığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye'nin büyük bir üretici olmasına karşın, zeytinyağı tüketmediğini kaydetti. "Hedef pazarlarda kişi başı tüketim 15-20 kilogramlarda olmasına karşın Türkiye'de 1 kilogramda kalıyor" diyen Satıcı, önce iç tüketimin artırılması ve tüm kanalların Türk zeytinyağı sektörünü tanıtmak adına devreye konulması gerektiğini söyledi. Satıcı, "Hem kendi vatandaşımıza, hem dünyaya tanıtmalıyız. Ayvalık'ı da, Edremit'i de, Gaziantep'i de, Çeşme'yi de dünyaya zeytin ve zeytinyağı ile tanıtmalıyız. Otellerde, lokantalarda gelen müşteriye önce Türk zeytinyağını ikram etmeliyiz. Dünyada rakiplerimiz bizden çok ileride, elimizdeki tüm imkanları seferber etmeliyiz" dedi.

Satıcı, AB ülkelerinin Türkiye'ye gümrüksüz bitkisel yağ ihrac edebilmelerine karşın, Türkiye'nin AB'ye ancak malın bedeli kadar gümrük ödeyerek girmeye çalıştığını ifade ederek, bunun adil olmadığını ve bu konuda da Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nden de destek beklediklerini kaydetti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title