Haberler

Küçükkendirci'den Akılcı İlaç Kullanımı Açıklaması

Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” hakkında basın bülteni yayınladı.

Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, "Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)" hakkında basın bülteni yayınladı.

İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, tüm dünyada yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının çeşitli boyutlarda sorunlara neden olduğunu belirttiği açıklamasında, "Bu sorunlar; hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bundan dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılarak Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde "Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)" çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalarla öncelikli olarak halkın sağlığı ve toplumun çıkarı göz önünde bulundurulmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Küçükkendirci, açıklamasında enfeksiyon hastalıklarının tedavileri hakkında, "Halk sağlığı açısından önemli ve uygun antimikrobik tedaviyle başarının sağlandığı bir alandır. Bununla birlikte gerek toplumda, gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları da akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte ve belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi; sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir. Bu sebeple "Akılcı İlaç Kullanımı" çerçevesinde antibiyotik tüketimi büyük önem taşımaktadır. Sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olan antibiyotikler; yaygın olarak yanlış kullanımın gözlendiği soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için çözüm değildirler ve virüsün diğer insanlara bulaşmasını önlemezler. Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişir ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "İlaç Kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalar sonucu, Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50'sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalarda elde edilen verilere göre, "Reçete Bilgi Sitemi (RBS)"nden yararlanılarak, birinci basamakta 2011 yılında düzenlenmiş reçeteler değerlendirildiğinde; toplam 439 milyon 539 bin 673 kutu ilacın reçete edildiği ve bunun yüzde 12,71 oranıyla 55 milyon 878 bin 010 kutusunun antibiyotiklerden oluştuğu, düzenlenmiş reçetelerin maliyet analizleri yapıldığında ise genel maliyetin yüzde 14,14'ünü antibiyotiklerin oluşturduğu, 2011 yılında Türkiye'de "İlaç Takip Sistemi (ITS)'nden alınan verilere göre eczanelerden reçeteli ve reçetesiz satışı yapılan toplam 1 milyar 277milyon 367 bin 512 kutu ilacın yüzde 16,11'inin Sistemik Antibiyotik ilaçlardan oluştuğu ifade edilmiştir. Yine 2011 yılında birinci basamaktaki aile hekimlerinin düzenlemiş oldukları 129 milyon 953 bin 746 reçetenin yüzde 34,94'ünün antibiyotik içerdiği tespit edilmiştir" denildi.

İlaçların kullanımı hakkında Küçükkendirci, "Hasta ve yakınları bakterilerin yok edildiğine emin olabilmek ve bakteriyel direnç gelişiminin önüne geçebilmek için hekim tarafından verilen tedavi talimatları ve/veya ilaç prospektüsünü dikkatli bir şekilde takip etmelidirler. Antibiyotik kullanımında, doz ve zaman talimatlarına uyulması, tedavinin yarıda kesilmemesi, arta kalan ilacın saklanmaması, antibiyotiklerden kalanların kullanılmaması dikkat edilmesi gereken temel kurallardandır. Bunun yanında antidepresan, analjezik(ağrı kesici) ve antiromatizmal ilaçların uygun kullanılmadığı takdirde karaciğer ve böbrek yetmezliğine davetiye çıkardığı unutulmamalıdır" şeklinde açıklamada bulundu.

Açıklamasında sahte ilaçlara dikkat edilmesi ve ilaçların eczanelerden temin edilmesi gerektiğinin altını çizen Küçükkendirci, "Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, İl Sağlık Müdürlükleri vasıtasıyla sahte ilaçla mücadele etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı formülasyonundan farklı bir terkibe sahip olarak üretilmiş/ithal edilmiş ürünler sahte ilaç olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca miadı dolduğu halde ambalajı ve /veya miad etiketi değiştirilmek suretiyle yeniden kullanılmak üzere piyasaya verilen ürünlere de dikkat etmek gerekir. Sağlık Bakanlığının belirlediği fiyattan daha ucuza satılan ilaçlarda, kutunun üzerinde ve etiketinde silinti/kazıntı olup olmadığına ve son kullanım tarihlerinin değiştirilip değiştirilmediğine dikkat edilmeli, önceden satın alınan ilaç varsa karşılaştırma yapılarak dış ambalaj üzerindeki bilgiler kontrol edilmelidir. Sağlık Bakanlığı tarafından dünyada ilk defa İlaç Takip Sistemi uygulanarak, ilaçların üretimden tüketim aşamasına kadar tüm süreçlerde takibi yapılabilmektedir. Sistemde yapılan sorgulama sonucu kayıtlı olmayan veya sahte olduğundan şüphelenilen ilaçlar hakkında İl Sağlık Müdürlüğüne bilgi verilmelidir" dedi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Küçükkendirci Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Bakanlığı Konya Yerel Haberler

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları! Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 1 Haziran Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title