Haberler

Kimyasal Depolama Tesisine Çevreci Tepkisi

Yalova'nın Taşköprü Beldesi'ne, Royal Vopak firması tarafından yapılacak kimyasal depolama tesisinin sürecindeki halkın katılım toplantısında, bir grup çevreci kürsüyü işgal etti

Yalova'nın Taşköprü Beldesi'ne, Royal Vopak firması tarafından yapılacak kimyasal depolama tesisinin ÇED sürecindeki halkın katılım toplantısında, bir grup çevreci kürsüyü işgal etti.

Bilgilendirme toplantısına katılan siyasiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de tesisin Yalova'ya yapılmasını istemediklerini söylediler.

Eski Elyaf Akrilik İplik fabrikasının bulunduğu 26 hektarlık alanda inşa edilecek kimyasal depolama ve iskele genişletme çalışmasının ÇED süreci halkın katılım toplantısı yapıldı.

Büyük tepkilerin olduğu ve Taşköprü Belediye Düğün Salonu'nda yapılan toplantıya Yalova Belediye Başkan Vekili Cemil Aydın, Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ, Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, CHP İl Başkanı Ertan Şener, Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder ile çeşitli esnaf odası temsilcileriyle sivil toplum örgütü üyeleri katıldı.

Yalova Çevre ve Orman İl Müdürü Vedat Altınel'in yönetiminde yapılan toplantıya ayrıca Hollandalı Proje Müdürü Carrie Heijnen de katıldı. Toplantıda projenin ÇED raporunu hazırlayan Encon Danışmanlık firmasının yetkilileri, Burcu Yazgan ve Tuğrul Cem İçten, Vopak Terminal Marmara Kimyasal Depolama Tesisi hakkında bilgi verdi.

'KİMYASALLARI İŞLEMEYECEK, SADECE DEPOLAYACAK'

'Encon Danışmanlık' firmasının yetkilisi Burcu Yazgan, proje hakkında detaylı bilgiler verdi. Tesiste kimyasalların işlenmeyeceğini söyleyen Yazgan, "Vopak'ın, dünyanın 32 ülkesinde 80 terminali bulunuyor. Vopak, petrol ürünleri, sıvı kimyasalları ve bitkisel yağları işleyip üretmiyor, sadece depolamasını yapıyor.

30 yıl boyunca Elyaf fabrikasının bulunduğu 26 hektarlık alanda kimyasal depolama tesisi kurulacak. Vopak, Türkiye'yi hızlı büyüyen, kalifiye ve genç bir işgücüne sahip olduğu için seçti.

Ayrıca bölgedeki terminal yetersizliği ile Vopak'ın müşterisi durumundaki petrol ürünleri üreticilerinin talepleri nedeniyle Türkiye'ye yatırım kararı alındı" dedi.

Yalova'da kurulacak olan tesiste, 80 kişinin istihdam edileceğini ve tesisin 300 milyon Euro'luk bir proje olduğunu söyleyen Yazgan, "Marmara'nın kuzeyindeki deniz kıyılarında ciddi bir konut baskısı var. Ayrıca Yalova, İzmit-Bursa ve İzmir gibi bölgelere yakınlığı, Körfez Geçiş Köprüsü'ne yakınlığı ve deniz taşımacılığına uygunluğu nedeniyle tercih sebebi oldu.

Yapılacak iskele 750 metre uzunluğunda olacak ve tesiste 150 depolama alanı bulunacak. İnşaatının 72 ayda tamamlanması bekleniyor. İşletme süresi ise en az 40 yıl olarak hesaplandı. Toplam yatırım miktarı ise 300 Milyon Avro olarak hesaplandı. Depremsellik konusunda Norveç Jeoteknik Enstitüsü'nden danışmanlık alınacak.

Tesis, Yalova'da 80 kişiye iş olanağı sağlayacak. Olası bir deprem durumunda ise tanklar bütünlüğünü koruyacak ve sızıntı olmayacak. Olası bir durumda depolama tanklarına derin temeller atılarak acil durum kapama sisteminin devreye girecek. İskele de hiçbir şekilde yıkılmayacak şekilde tasarlandı" diye konuştu. Yazgan'ın yaptığı sunumun ardından soru-cevap kısmına geçildi.

'DEPREMDE TEHLİKEYİ ÇAĞRIŞTIRACAK TESİS İSTEMİYORUZ'

Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, ÇED sürecine kendi belediyelerinin müdahil edilmemesine tepki gösterirken, Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder ise hazırlanan ÇED raporunun çok yüzeysel kaldığını söyledi.

1/25 binlik planda sanayi alanlarının iptal edildiğini, 1/50 Binlik plana ise yürütmeyi durdurma kararı verildiğini hatırlatan Önder, "Bu ÇED sürecini hangi yasaya dayanarak geçireceksiniz, çok merak ediyorum. Depremsellikle ilgili bölümleri direkt MTA'nın sitesinden kopyalayıp buraya koymuşsunuz. Depremin ardından tanklara ne olacağı belirtilmemiş.

Ayrıca olası bir uçak düşme ya da yıldırım düşmesi gibi durumlarda ne olacak? Böyle tesislerin 1200 metrelik sağlık koruma bandı olması gerekirken sizin arazinizin en geniş noktası 700 metre. Koruma bandını nasıl sağlayacaklar? Biz sanayi düşmanı değiliz ancak böyle yüzeysel bir ÇED raporuna güvenip bu tesise onay vermemiz mümkün değil" dedi.

CHP İl Genel Meclis Üyesi Bahar Doğan ise depremde tehlikeyi çağrıştıracak bir yatırım istemediklerini belirterek, "99 depreminde 1 tank yüzünden 8 gün dağlara kaçtık. Şimdi 150 tank bizim canımıza okumaz mı? İmar planlarını ele aldığımızda böyle bir tesisin yapılması mümkün değil.

Size uygun projenin yapılacağını nerden biliyorsunuz da ÇED raporuna Yalova İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi onaylayacak diyorsunuz. Önce iş yapılıyor sonra buna uygun karar alınsın isteniyor. Böyle bir anlayış olmaz. Bu tesis çok önemliyse Taşköprü'yü, Çiftlikköy'ü, yetmediyse Yalova'yı kaldıralım" diye konuştu.

Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ ise bu tarz tesislerin yapılmasında neden hep Yalova'nın seçildiğini anlayamadığını söyledi. Dağ, "Bu tesiste 80 kişi çalışacak. Bin 800 kişi çalışsa ne olur? Sunumlara da inanmamak lazım. ÇED'i aldıkları zaman çok şeyin değişeceğine inanıyorum. Bu tesisin denetlenmesi nasıl olacak?

Ben bile kendilerinden bir hafta önce randevu istersem ancak beni içeri sokarlar. Bölgede bu tarz yatırımlar nedeniyle halkın önemli bir kısmı göç ediyor" dedi.

ÇEVRECİLER KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİ

Toplantının son bölümleri ise hareketli geçti. Çevreci örgütler adına konuşma yapan Avukat Ayşe Aydemir Çevre ve Orman Müdürü Vedat Osman Altınel ile Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan'ı suçlayıcı konuşmalar yaptı.

Sık sık alkışlar ve sloganlarla kesilen toplantının son bölümünde bir grup çevreci, firma ve bakanlık yetkililerinin bulunduğu masanın arkasına geçerek ellerinde tuttukları pankartları açtı.

'Geldikleri gibi giderler', 'Vopak'ı istemiyoruz', 'Go Home Vopak' yazılı pankartları taşıyan grup, bir süre masanın arkasında bekledi. Toplantının yönetimini üstlenen Vedat Osman Altınel, 'Kürsü işgal edildi' diyerek ÇED toplantısını bitirdiğini açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title