Haberler

Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi Hizmete Girdi

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi Hizmete Girdi. Bilgisayarlarla Donatılan, 100 Sığır, 34 Buzağının Bulunduğu Tesis, Öğrenciler İçin Araştırma ve Uygulama Merkezi Olacak.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi hizmete girdi. Bilgisayarlarla donatılan, 100 sığır, 34 buzağının bulunduğu tesis, öğrenciler için araştırma ve uygulama merkezi olacak.

Atatürk Üniversitesi kampusu içerisinde Yarımca Köyü yolu üzerinde yaptırılan Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi'nin açılış törenine Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Kızılay Başkanı Mithat Turgutcan, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Hizmete giren hayvancılık araştırma ve uygulama biriminin veteriner ve ziraat fakültesinde okuyan öğrenciler için eğitim merkezi olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, tesisin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteğiyle yapıldığını ifade etti. DPT ile birlikte çiftçilere yönelik bir eğitim merkezi kurma çalışmalarına da başladıklarını kaydeden Sütbeyaz, "DPT ve Ziraat Fakültesi ile ortaklaşa bir çiftçi eğitim merkezi kurma çalışması var. Bu işletmede çiftçiler, bilimsel yöntemlerle tarım ve hayvancılığı öğrenecekler. Bu merkezde yatılı olarak eğitim görecek çiftçiler, sonra da kendi işletmelerini kuracak, gördükleri modern üretim ve yetiştirme tekniklerini uygulayacaklar.

Atatürk Üniversitesinin en önemli misyonu yöresel kalkınmada birlikteliği sağlamaktır. Burada verilecek eğitimle yetişecek öğrenciler ile çiftçilerimiz, ülkemizin büyük baş hayvancılık sektörüne katkıda bulunacaklardır." dedi.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin bir ilke imza attığını belirten Dekan Prof. Dr. Leyla Yıldız, Türkiye genelinde veteriner fakülteleri arasında ilk modern tesisin Erzurum'da hizmete girdiğini söyledi.

DPT Projesi ile yaptıkları hayvancılık araştırma ve uygulama biriminde amaçlarının fakülte öğrencilerine uygulama alanı oluşturmak olduğunu anlatan Prof. Dr. Leyla Yıldız, ayrıca geleneksel yöntemlerle hayvan yetiştiriciliği yapan bölge insanına da destek olmayı planladıklarını belirtti.

Toplam 2 bin 200 metrekare kapalı alanı bulunan hayvancılık araştırma ve uygulama biriminde 4 adet silaj çukuru, 3 adet ot sundurması bulunduğunu ifade eden Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Yıldız, şöyle dedi: "200 sığır, 48 buzağı kapasiteli uygulama biriminde, 2 tonluk süt tankı bulunmakta. Beslenme, su ve temizlik gereksinimleri otomatik yöntemlerle sağlanmaktadır. Aynı anda 14 hayvanın sağımı gerçekleştirilirken, sürü yönetim sistemiyle her bir hayvana ait bilgi bilgisayarda toplanmaktadır." Tesiste halen 100 sığır ve 34 buzağı bulunduğunu ifade eden Dekan Yıldız, 134 hayvanın bakımının 15 personel ile sağlandığını bildirdi. Bilimsel yöntemlerle beslenen diğer yaşamsal ihtiyaçları karşılanan sığırların ortalama süt veriminin 18 litre olduğunu kaydeden Yıldız, hedeflerinin bunu 30 litreye çıkarmak olduğunu ifade etti. Kurulan tesisle, bölge halkına örnek olmayı da hedeflediklerini anlatan Yıldız, Türkiye'nin ekonomik anlamda da gelişmesine katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz ile beraberindeki davetliler, hayvancılık araştırma ve uygulama birimini gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

(ST-ST-Y) 25.06.2008 17:41 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title