Haberler

Gümüşhane'de €˜silahını Bırak Oyuncağını Al' Projesi

Gümüşhane'de 03-13 Yaş Grubundaki Çocuklar İçin Rehberlik Araştırma Merkezi, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün Ortaklaşa Hazırladığı "Silahını Bırak Oyuncağını Al" Projesi Tanıtıldı.

Gümüşhane'de 03-13 yaş grubundaki çocuklar için Rehberlik Araştırma Merkezi, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı "Silahını Bırak Oyuncağını Al" projesi tanıtıldı.

Rehberlik Araştırma Merkezi salonunda gerçekleştirilen konferansa Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Milli Eğitim Müdürü Ferda Yıldırım, Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Onur Aydın, Ankara Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Pişkin, Ortaöğretim ve Okul Öncesi Eğitim Kurumu Müdürleri, İl Merkezindeki Bütün Anaokulu öğretmen ve usta öğreticileri, öğretmenler ve psikolojik danışmanlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Onur Aydın, oyunun çocuğun doğal olarak güdülendiği ve belirli amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil, çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğinden gelişen ve zevk unsuru taşıyan, davranışlarından oluşan bir etkinlik olduğunu vurguladı.

Aydın, çocukların izlemesine izin verilen aksiyon ve şiddet içerikli dizi ve filmlerin çocukların şiddet olgusunu tanıması ve uygulamasına neden olduğu ve çocukların bu tür dizi ve filmlerde rol alan karakterleri model alarak öğrenilmiş davranışlar sergiledikleri gözlendiğini belirterek: "Bu nedenle çocuklarımızın kendilerini ve çevresini daha iyi tanıyabileceği, iletişim becerilerini ve yaratıcılıklarını artıracağı, bilişsel, duyuşsal ve psikolojik yönden olumlu katkılar sağlayacağı oyuncaklarla oynaması toplumsal bir görevimiz olmalıdır" dedi.

Vali Salihoğlu, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım, Yrd.Doç.Dr. Pişkin ve RAM Müdürü Aydın, toplantıya silahlarıyla gelen çocuklara zihinlerini geliştirici ve öğretici oyuncaklar verdiler.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Pişkin, "Nasıl bir insan yetiştirmek istiyoruz? Neden oyuncak silahlara ve şiddete hayır?" konulu konferans verdi.

Pişkin konuşmasında şiddetin sadece fiziksel olmadığını, toplumlarda sözel şiddet, dışlama, dedikodu yayma, eşyalara zarar verme, başkasının parasını alma, cinsel şiddet, elektronik şiddet ve sanal şiddetinde tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Şiddet ve zorbalık olgusunun önemli bir sorun olduğuna da değinen Pişkin, şiddet ve zorbalığın sayısal olarak küçümsenemeyecek oranda olduğunu ve bu durumun öğrencinin eğitim ve öğretim etkinliklerini olumsuz etkilemediğini belirtti. Pişkin kendisi tarafından 2003 yılında yapılan bir araştırmada ilköğretim öğrencilerinin yüzde 79'unun zorba öğrenciler yüzünden bazı günler okula gelmekten korktukları, yüzde 36'sının bu yüzden okul sevgilerinin azaldığını tespit ettiklerini söyledi.

Pişkin, şiddet karşısında çocuklara nasıl yardım edebiliriz sorusunun cevabını şu şekilde açıkladı: "Okuldaki şiddet ve zorbalık olaylarının önlenmesinde okul ile işbirliği yapmak, karakter eğitimine önem vermek, olumlu değerler kazandırmak, şiddet riski taşıyan çocukların özelliklerini bilmek, öfkelerini kontrol etmelerine yardım etmek, okulda sosyal etkinliklere katılmaya teşvik etmek, aile içi huzuru sağlamak, evde şiddete başvurmamak, sosyalleşmelerine destek olmak, karar alma sürecine çocukları dahil etmek, onları dışlamamak, şiddeti yazı ve resimlerle dışa vuruyorsa bunu ciddiye almak ve kendini yaralayacağına ya da intihara baş vuracağına ilişkin tehditlerde bulunuyorsa bunu önemsemek." (RE-ST-Y) 02.06.2008 17:46 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title