Haberler

Çimento Fabrikası Aleyhindeki İmza Kampanyasına Köylülerden Tepki

Bursa'nın Yenişehir İlçesine Bağlı Burcun Köyü'ne Yapılması Planlanan Çimento Fabrikası Aleyhinde İmza Kampanyası Başlatan Gruba Köylülerden Tepki Geldi.

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Burcun Köyü'ne yapılması planlanan çimento fabrikası aleyhinde imza kampanyası başlatan gruba köylülerden tepki geldi.

Merkezi Bursa'da bulunan Yenişehirliler Derneği, Burcun Köyü'ne giderek, köylülerin konu ile ilgili görüşlerini dinledi. Yenişehirliler Derneği yöneticileri, çimento fabrikasının yapılacağı bölgede bulunan Burcun, Fetiye, Paşayayla, Yeniköy, Toprakocak ve Selimiye köylerinin muhtarları ile yemekte bir araya geldi. Yenişehirliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Harun Sak, amaçlarının çimento fabrikasının yapılacağı bölgedeki köy halkının ne düşündüğünü öğrenmek olduğunu belirterek, “Belli bir araştırma yapmadan biz bunu istemiyoruz mantığını kabul etmiyoruz. Bu nedenle köy muhtarlarımız ve köy halklarımız ile bir toplantı yapıp köylülerin fabrikayı isteyip istemediğini öğrenmekti. Bu gün bunun için buradayız" dedi.

Ekip ardından çimento fabrikasının yapılacağı alana giderek burada incelemelerde bulundu. Daha sonra Burcun Köyü'ne giden dernek yöneticileri, burada köy halkı ile sohbet etti. Burcun doğumlu ve Yenişehirliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Çetin, bu konuda önemli olanın çevre köylerde yaşayan halkın görüşlerinin olduğunu belirterek, “Eğer köy halkı bunu istemiyorsa biz bunun mücadelesini vermeye hazırız. Ancak eğer bu fabrika buraya isteniyorsa, yine biz bunun olması için çaba harcayacağız. Şimdi sizi dinlemek istiyoruz" dedi.

Yenişehirliler Derneği Başkanı İsmail Eroğlu da konuşmasında, Burcun Köyü sınırlarında yapılmak istenen çimento fabrikası ile ilgili prosüdürlerin tamamlanması için büyük mesafe kat edildiğini duyduklarını belirterek, “İlçemize yapılacak böyle bir yatırım karşısında bizim kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Bu nedenle çevre ve inşaat mühendisleri ile bir dizi görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerimizde günümüz teknolojisi ile yapılan bir çimento fabrikasının çevreye ve insana zararlı olmadığını tespit ettik. Özellikle çimentonun katkı maddelerinden biri olan trast taşının Burcun Köyü civarında olması ve yaklaşık 30 yıldan bu yana Bursa Çimento, Eskişehir Çimento, Balıkesir Çimento ve Çanakkale Çimento fabrikalarının buradan hammadde aldıklarını biliyoruz. Bölge yatırım için cazip bir bölge. Yine yaptığımız görüşmelerde yapılacak olan çimento fabrikasının yapılabilmesi için 14 bakanlıktan çeşitli izinler alınması gerektiğini öğrendik. Kurallara uygun yapılması halinde çevre ve insana zarar vermeyecek olması açıkça ortadadır. Bunun da en büyük örneği ilimizde Bursa Çimento ile Çanakkale, Balıkesir, Ankara ve hatta Almanya ve Danimarka'da bulunan çimento fabrikalarının yerleşim birimleri ile iç içe olmasını gösterebiliriz" dedi.

Eroğlu, “Geçtiğimiz hafta TBMM'de bulunan bölge milletvekillerimizi ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimizde gündemimizde bu konuda vardı. Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, söz konusu firmanın gerekli prosüdürü tamamlaması ve çevre köy halklarının bunu istemesi halinde, halkımızın yararına olacak her çalışmada destek vereceklerini söyledi. Çimento fabrikasının Burcun Köyü'ne yapılacak olması, Burcun, Bayırköy, Fetiye, Yeniköy, Paşayayla, Kıblepınar, Selimiye, Kavaklı, Marmaracık, Koyunhisar, Toprakocak ve diğer civar köylere, kısacası Yenişehir ilçemizde istihdam sağlayacaktır. Bu da ilçemiz ekonomisi açısından önemli bir olaydır. Ayrıca ihracata yönelik çalışacak bir fabrika olacağından ülke ekonomimize de ciddi katkılar sağlayacaktır. Bundan dolayı Yenişehirliler Derneği olarak biz çimento fabrikasının Yenişehir'e kazandırılmasını istiyor ve destekliyoruz" dedi.

Burcun Köyü sakinlerinden 75 yaşındaki Ali Osman Çetin isimli vatandaş, “Biz bu fabrikyı yüzde yüz istiyoruz. Bunu engellemek için çaba harcayanlar gelecek nesillerin günahlarını çekerler" dedi.

Köy halkından Şükrü Vizirhan da, "Bu fabrikayı istemeyenler varmış. Çevreye zara verecekmiş. Bursa Çimento'ya hiç gitmemiş mi bunlar? Bizim köyümüz ve çevre köylerimiz Yenişehir'in en çok göç veren köyleri. Bu fabrikanın yapılması ile tersine bir göç başlayacak ve insanlar daha mutlu olacak. Burasının birinci sınıf tarım arazisi olduğunu söylüyorlar. Burası altıncı sınıf arazi ve burada bulunan tarlalarımızı biz verim olmadığı için yıllardır ekmiyoruz. Burasının mevkii Karadikendir. İmza kampanyası düzenleyenleri şiddetle kınıyoruz" dedi.

(HS-MŞ) 25.02.2008 13:05 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Euroleague dörtlü finalde (Final Four) finale çıktı mı, elendi mi? TV8.5 canlı izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) 8 Mayıs TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! Real Madrid Bayern Münih maçını şifresiz veren kanallar! Real Madrid Bayern Münih maçı nereden izlenir, hangi kanal veriyor? Fenerbaçe Monaco Eurolig serisi kaç kaç, kim önde? Monaco Fenerbahçe Beko maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Monaco Fenerbahçe Beko Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Real Madrid Bayern Münih maçı CANLI izle! 8 Mayıs R. Madrid B.Münih maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Karagümrük Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Karagümrük TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Dzeko sakatlandı mı, derbi oynamayacak mı 2024? Karagümrük Trabzonspor maçı CANLI izle! 8 Mayıs Karagümrük TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Fatih Karagümrük Trabzonspor ilk maç kaç kaç bitmişti? Trabzonspor Karagümrük ZTK yarı final ilk maç sonucu! 10 Mayıs'ta okullar tatil mi, Cuma günü okul yok mu? 19 MAYIS RESMİ TATİL Mİ? 19 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? 19 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Süper Lig şampiyonu ne kadar kazanacak 2024? New York Knicks Indiana Pacers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 9 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! EXXEN canlı maç izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 8 Mayıs EXXEN spor canlı izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title