Haberler

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla bu yıl içinde daha önce düzenlenen resmi törenlere katılamayan ve Çanakkale'ye gelmek isteyen Yeni Zelanda vatandaşları için "Conk Bayırı"nda anma töreni gerçekleştirildi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla bu yıl içinde daha önce düzenlenen resmi törenlere katılamayan ve Çanakkale'ye gelmek isteyen Yeni Zelanda vatandaşları için "Conk Bayırı"nda anma töreni gerçekleştirildi.

Törene Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, üst düzey temsilciler, askeri personel ve çok sayıda Yeni Zelanda vatandaşı katıldı.

Maori savaşçılarının dansıyla karşılanan Mateparae ve beraberindeki heyet, Yeni Zelanda askerleri için yapılan anıta karanfil bıraktı. Mateparae, daha sonra Maori savaşçıları eşliğinde tören alanına geçti.

Programın açılışında hayatını kaybeden askerler için dua edildi.

Burada bir konuşma yapan Mateparae, "Bugün, 8 Ağustos'ta, Yeni Zelandalılar yüz yıl önce Conk Bayırı Muharebesi'nde vatandaşlarımızın sergilediği tavrı hatırlıyorlar. Yeni Zelanda askeri tarihçisi Ian McGibson da bu savaşı 'cesaret ve azmin destanı' olarak tanımlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Mateparae, 9 Ağustosta ezici bir Osmanlı taarruzu başladığını anlatarak, "Bugün burada korkunç kayıplar yaşayan Osmanlı askerlerinin yiğitliğini de anıyoruz. Mustafa Kemal'in 'Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' emriyle, Osmanlı İmparatorluğunun savunmasında Gelibolu savaşında yaşamlarını yitiren on binlerce askeri saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

Conk Bayırı'nda bulunan ve Yeni Zelanda askerleri için yapılan anıtın "Türk insanının olağanüstü ruh cömertliği olmadan inşa edilemeyeceğini" vurgulayan Mateparae, "Bir sürü askerimizin kemiklerinin olduğu bu özel yerde bir araya gelmemizi sağladıkları için onlara minnettarız" dedi.

Törende konuşan Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Jonathan Curr da yüz yıl önce bu huzurlu toprakların "ölümcül" bir savaşa sahne olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün burada savaşan tüm askerleri anmak için bir araya geldik. Türk halkı için de bu savaşın ne anlama geldiğinin ve yaşadıkları kayıpların farkındayız. Her iki taraf için de Conk Bayırı savaşı dayanıklılık ve cesaretin destanıdır. Mustafa Kemal Atatürk burada, üstün bir savunma savaşı sergilemiştir. Atatürk, Yeni Zelanda'da üstün bir komutan ve savaştan sonra halkımıza dostluk elini uzatan insan olarak bilinmektedir"

Konuşmaların ardından iki ülke marşları okundu.

Maori Savaşçıları ve Yeni Zelanda askerlerinin sergiledikleri "Haka Dansı" gösterisinin ardından tören sona erdi.

Kaynak: AA / Yerel

Yeni Zelanda Ahmet Çınar Avustralya Çanakkale Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title