Haberler

Antalya Serbest Bölgesi Geleneksel 2012 Ödül Töreni

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Serbest Bölgesi'nden 2012 yılında Çin'e yüzde 128, Irak'a ise yüzde 109 artışla ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Serbest Bölgesi'nden 2012 yılında Çin'e yüzde 128, Irak'a ise yüzde 109 artışla ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Antalya Serbest Bölgesi (ASBAŞ) geleneksel 2012 yılı ödül töreni yapıldı. Rixos Downtown Hotel'de düzenlenen törene Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Enç, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya'nın Türkiye'de ve dünyada itibarını artıran önemli alanlardan birinin Antalya Serbest Bölgesi olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinin kriz yaşadığı bir dönemde krizin etkilerinin Türkiye'de hissedilmediğini özellikle Antalya'da hiçbir belirti görülmediğini ifade eden Altıparmak, Türkiye'de ihracatını en fazla artıran illerin başında yüzde 17.37 oranıyla Antalya'nın geldiğini belirtti.

"2012 yılı ihracat rakamlarına göre Antalya'dan Çin'e yüzde 128, Irak'a ise yüzde 109 oranında artışla ihracatın yapılmıştır" diyen Altıparmak, Antalya'da kapanan işyerleri sayısında artış olduğu yönündeki duyumları üzerine yaptırdığı bir incelemede, kapanmalar bir yana, 2012 yılında Antalya'da yeni kayıt yaptırarak iş yeri açan kişi sayısının 11 bin 614 olarak artış gösterdiğinin ortaya çıktığını ifade etti.

Antalya'nın iş dünyası başta olmak üzere birçok kesim tarafından tercih edilen kent olduğunu da vurgulayan Altıparmak, tarımda iki hafta öncesine kadar yaşanan küçük sıkıntıların havaların değişmesiyle üretici lehine gelişme gösterdiğini belirtti. Altıparmak, yaşam kalitesi açısından iş dünyasının ikinci tercihi olarak Antalya'yı seçtiği de belirterek, yatırım yapan il hacmi bakımından da 4. sırada yer aldıklarını vurguladı. Antalya'da tarıma 60 milyon TL destek verildiğini de anlatan Altıparmak, Antalya Havalimanı'nda 2012 yılında yolcu sayısının 25 milyonu geçtiğini kaydetti. Toplam turist sayısı bakımından ise çok az bir azalma olduğunu söyleyen Altıparmak, "81 il içinde en şanslı iller sıralamasında Antalya ilk sıralarda. Bu yatırımcı açısından şans, yaşayan açısından şans. İyi değerlendirerek 2013 hedeflerimizi buna göre yapmak lazım" diye konuştu.

Antalya Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Berberoğlu da yaptığı konuşmada, Türkiye genelindeki 19 serbest bölge arasında Antalya'nın önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi. 25. yılını kutlayan Antalya Serbest Bölgesi'nin 23 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Berberoğlu, buradan yapılan ihracatın yüzde 37'sinin Avrupa Birliği ülkelerine olduğunu kaydetti. 60'ı yatırımcı ve 52'si kiracı, makine, medikal, tarım sektörleri başta olmak üzere 112 firmanın faaliyet gösterdiğini anlatan Berberoğlu, 2012'de yapılan yatırımın geçen yıla oranla yüzde 2,6 artış göstererek 750 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. 4 bin kişinin istihdam edildiği ASB'de bölgeye yapılan yatırımlar toplamının 125 milyon dolara ulaştığını da kaydeden Berberoğlu, Antalya Serbest Bölgesi'nin 2015 yılı hedefinin 5 bin kişi istihdam ve 1 milyar dolar ticaret hacmi olduğuna dikkati çekti.

Avrupa ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapılan Antalya Serbest Bölgesi'nin yat üretiminde de oldukça iddialı bir merkez olduğunu belirten Berberoğlu, 2008 yılında 47 yat siparişinin alınmasına karşın 2012 yılında 13 yatın yapıldığını ifade etti. Berberoğlu, bu sayısının yatların üretim sürecinin uzaması nedeniyle düştüğünü ancak önümüzdeki yıllarda artışın giderek yükselmesinin beklendiğini vurguladı.

Berberoğlu, "Geçtiğimiz yıllarda küçük boyutlu yat siparişleri alırken, son yıllarda 30-40 metrelik mega yat talebi gelmeye başladı. Dolayısıyla bunların yapım süreleri uzayınca matematiksel olarak sayının az görülmesine neden oldu" diye konuştu. ASB'de 2 adet 63 metre, 1 adet 60 metre ve 1 adet de 54 metrelik çelik gövdeli yat üretimine başladıklarını da anlatan Berberoğlu, önümüzdeki günlerde büyük yat siparişlerinin artmasını beklediklerini kaydetti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Antalya Serbest Bölgesi alanın genişletilebilmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Antalya Serbest Bölgesi'nde 25 yıl üzeri çalışanlara, 20 yıl ve üzerinde faaliyette bulunan firmalar ile yurt dışında ödül kazanmış firmalar, 2012 yılında kendini en çok geliştiren ve yatırım yapan firmalar en yüksek ticaret hacmi yapan firma, en çevreci firma ve en yüksek istihdam yapan firma temsilcilerine ödülleri verildi.

Muhabir: Hüseyin Kanber

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Ahmet Altıparmak Antalya Irak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title