Haberler

'Yeni normal'in ilk 15 günü

Güncelleme:

İTO kayıtlarına göre normalleşmenin ilk 15 gününde İstanbul'da kurulan firma sayısı, Mayıs ayının son iki haftasına göre yüzde 54 artarak 2 bin 416'ya ulaştı.

İTO kayıtlarına göre normalleşmenin ilk 15 gününde İstanbul'da kurulan firma sayısı, Mayıs ayının son iki haftasına göre yüzde 54 artarak 2 bin 416'ya ulaştı. Kapasite raporu talebi iki katının da üzerine çıkarak 286 olurken, dış ticaret belge talebi de 100 bine yaklaştı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Firmalarımız pandeminin esiri olmadan, Kovid-19 sanki kalıcıymışcasına tüm ayarlarını güncelleyip yoluna devam etme kararlılığını ortaya koyuyor" dedi.

İstanbul'da kurulan firma sayısı, 1 Haziran'da başlayan normalleşmenin ilk 15 gününde, normalleşme öncesindeki iki haftaya göre yüzde 54 arttı.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İTO'da 1-15 Haziran 2020 tarihleri arasındaki 11 iş gününde 2 bin 416 yeni firma kuruldu. 12-31 Mayıs tarihleri arasındaki 11 iş gününde ise kurulan firma sayısı 1 bin 563 olarak gerçekleşmişti. Böylece normalleşme sonrası artış yüzde 54 oldu.

Firmaların imalata ilişkin kapasite raporu talebi, bu dönemde yüzde 120 artışla 286'ya yükseldi. Dış ticaret belgelerinde ise artış trendi devam ederek, verilen belge sayısı 100 bine yaklaştı. Faaliyet belgesi talebi de 26 bini geçti.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, bu rakamların, iş dünyasının 'yeni normal'de sarf ettiği büyük gayreti gösterdiğini kaydetti. Avdagiç, "Firmalarımız pandeminin esiri olmadan, sanki kalıcıymışcasına tüm ayarlarını güncelleyip yoluna devam etme kararlılığını ortaya koyuyor" ifadesini kullandı.

"Kontrollü hayatta kontrollü yükseliş devam ediyor"

Avdagiç, "Sağlıklı bir karşılaştırma için yeni normalin 11 iş gününe denk gelen ilk 2 haftası ile bayram tatilleri çıkarıldıktan sonra 12-31 Mayıs günleri arasında kalan 11 iş günü mukayese edilerek bu rakamlara ulaşıldı. Kontrollü hayatta kontrollü yükseliş devam ediyor. Ekonominin can damarı olarak nitelenen birçok küçük işletme faaliyetine tekrar başladı. Tüm bu veriler Kovid-19'un ekonomi üzerindeki etkilerini hafta hafta geride bıraktığımızı ortaya koyuyor" diye konuştu.

İTO Başkanı Avdagiç, "Yeni normal adı üstünde geçici değil, bundan sonra sürekli devam edecek bir hayat biçimimiz olacak. Pandemiden geri kalan süreçte maske, mesafe ve temizlik üçlüsüyle mücadele ederek daha çok üreteceğiz" dedi.

"Kredi tarafında önemli bir canlanma oluştu"

Avdagiç, iş dünyasının ortaya koyduğu çalışmayı yansıtan İTO verilerini BDDK verilerinin de desteklediğini belirterek, şunları söyledi:

"Tüketici kredileri 5 Haziran ile biten haftada 3.8 milyar lira arttı. Bir haftada 685 milyon liralık konut kredisi, 108 milyon liralık taşıt kredisi, 3 milyar liralık da tüketici kredisi kullanıldı. Bu da hükümetimizin ortaya koyduğu desteklerin özellikle kredi tarafında önemli bir canlanma oluşturduğunu gösteriyor. Bunun konut ve taşıt başta olmak üzere talepteki artırıcı etkisi memnuniyet verici." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title