Haberler

Yeni Anayasa Yazımı

Meltem Yılmaz - Melda Çetiner - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan, çalışmaların yasama yılı tamamlanıncaya kadar sürmesi kararı çıktı ancak taslağın kamuoyuna sunulmasına ilişkin tartışma yaşandı.

Meltem Yılmaz - Melda Çetiner - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan, çalışmaların yasama yılı tamamlanıncaya kadar sürmesi kararı çıktı ancak taslağın kamuoyuna sunulmasına ilişkin tartışma yaşandı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan Uzlaşma Komisyonu, yaklaşık 6 saat süreyle, en uzun toplantılarından birini yaptı. Gerginlikler nedeniyle toplantıya bir kaç kez ara verildi.

Alınan bilgiye göre, Çiçek, zamanın iyi kullanılamadığını ifade ederek, kamuoyuna umut vermek zorunda olduklarını belirtti. Çiçek, verimli, şimdiye kadar yapılan hataları tekrarlamayacak bir çalışma içinde olunmasını isteyerek, bu kadar çabanın heba edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Komisyonun AK Parti'li üyeleri, ucu açık çalışmaya karşı çıkarak, çalışmaların mutlaka takvime bağlanmasını istedi. Bunun çalışma usul ve esaslarında da yer aldığını ifade eden AK Parti'li üyeler, Meclis tatile girinceye kadar çalışmaların sürebileceğini vurguladı.

Diğer partiler, önce buna karşı çıktı daha sonra yasama yılının sonuna kadar çalışmaların sürebileceği konusunda mutabakat sağlandı.

AK Parti'li üyelerin, ortaya tam bir metin çıkmadığı takdirde bunun, kamuoyunun tartışmasına sunulamayacağına, böyle bir usul olmadığını belirtmesine, komisyondan itiraz geldi.

CHP ve MHP, taslağın kamuoyuna açıklanmasını istedi. CHP'li üyeler, "Çok iyimser olsak bile vatandaşlık, laiklik gibi 8-10 maddede mutabakat sağlanamayacağı belli. 10 yıldır müzakere ortamı yakalayamadık. İlk kez yakaladık. Bunun sürmesini istiyoruz. 10 yılın acı uygulamaları ortada. Anayasa çalışmalarında, torba anayasa uygulaması yapacağınız endişesi duyuyoruz" dedi.

CHP'nin AK Parti'ye, "Siz komisyonun bitmesini istiyorsunuz" sözlerine AK Parti'li üyeler, "Çalışma takvimi vermemek, sizin samimi olmadığınızı gösterir" diye karşılık verdi.

AK Parti, kamuoyuna sunulabilineceğini, buna karşı olmadıklarını ancak bunun bir ölçüt de olmayacağını belirtti. AK Parti'li üyeler, "Tamam kamuoyuna sunalım, kaçtığımız yok. Ancak bu ölçülebilir değil. 29-30 maddenin neyini sunacaksınız- Bunu sunmak ayıp değil mi- Eğer kamuoyuna birşey sunulacaksa her partinin kendi önerisi sunulsun. Ancak o ölçü olabilir. Metin kamuoyuna sunulması, üçüncü aşamaya geçildiği anlamına gelmez" dedi.

CHP'li üyeler, samimi ve iyi niyetli bir müzakereyle çalışmaların Mayıs sonunda bitebilecek bir duruma geldiğini belirterek, "Haziran sonunu beklemeye bile gerek kalmaz. Yeter ki yapıcı ve iyi niyetli bir yaklaşım içinde olunsun. Takvimi öne çekmek de mümkün olur" diye konuştu.

CHP'li üyeler, 174 maddenin ancak 40 maddesinin kabul edildiğine yönelik açıklamaların yanlış olduğunu savundu. CHP, AK Parti'nin 113, CHP'nin 171, MHP'nin 132 ve BDP'nin 168 madde önerisi bulunduğunu, bunun ortalamasının, taslağın yaklaşık 135 madde olacağı anlamına geldiğine işaret ederek, "Temel hak ve özgürlüklerde 40 maddede mutabakat sağlamışız. Neresinden bakarsanız 14-15 maddede daha mutabakat sağlanacak. Kalan 80 küsur maddenin 40 maddesi doğrudan başkanlıkla ilgili. Şu anda tartışmamız gereken madde sayısı yaklaşık 40" diye konuştu.

MHP de başkanlık sistemiyle ilgili 41 maddenin bulunduğu tespitini yaptı.

Komisyonun CHP'li üyesi, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un toplantıda yer almaması da eleştiri konusu oldu. AK Parti'li üyeler, "Hangi CHP'ye güveneceğiz, üçüncü arkadaşınız nerede-" diye sordu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın "Siz dün televizyona çıktınız. Siz başka şey söylediniz, Komisyonun diğer üyesi AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başka söylüyor" sözlerine, "Biz farklı şeyler söylemiyoruz, görüş ayrılığımız yok. 2007'de referandumda cumhurbaşkanını halkın seçmesine evet dendi, bundan asla geriye gidişi kabul etmeyiz. Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Anlaşırsak, başkanlık sistemi konusunu revize ederiz, daha önce de söyledik" karşılığını verdi.

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Tbmm Anayasa Uzlaşma Komisyonu Cemil Çiçek Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title