Haberler

Yemen'de Halk Devriminin 2. Yıl Dönümü

Yemen Başbakanı Muhammed Salem Basendva, halk devriminin 2.yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde başkent Sana'daki devrim şehitliğini ziyaret etti.

Yemen Başbakanı Muhammed Salem Basendva, halk devriminin 2. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde başkent Sana'daki devrim şehitliğini ziyaret etti.

Basendva, burada yaptığı açıklamada, devrimin fitilinin ateşlendiği gün olan 11 Şubat'ın, Yemen için tarihi bir gün olduğunu söyledi. Mezarlığa çiçek bırakan Başbakan, şehitler için dua etti. Başbakan Basendva, "Şehitlerin kanı ile gerçekleştirilen bu devrimin tam anlamıyla değişim sağlanana kadar devam edecek" dedi.

Basendva, Yemen halkı için hayırlı ve faydalı olacak bu değişimler tamamlanana kadar devrimci olmayı sürdürme sorumlulukları olduğunu belirtti.

Devrimin demokratik ve özgür bir ülke hayaliyle yapıldığına işaret eden Yemen Başbakanı, "Bu hayalin gerçekleşeceği konusunda güvenimiz tam. Ulusal diyalog konferansı, demokrasiyi, ülke birliğini, istikrarı ve ülkedeki güvenlik ve istikrarı güçlendirecek. Ülkemizin önünde zorluklar var ancak bu zorlukları hep birlikte aşacağız" ifadesini kullandı.

Öte yandan, halk devrimi hareketinin 2. yıl dönümü başkent Sana ve ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Bu arada, Yemen Pres haber ajansı, Aden'de şehir meydanında gerçekleştirilen kutlamada güneydeki ayrılıkçı gruplarla göstericiler arasında çatışma yaşandığını, çatışmada biri kadın iki kişinin öldüğünü aktardı.

Yemen makamlarından olayla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

2011 yılında "Arap uyanışı" etkisinde, bir yıl siyasi ve ekonomik krizlerle boğuşan Yemen, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ara buluculuğunda geçiş sürecine girdi. 33 yıllık Ali Abdullah Salih yönetiminin sona ermesini isteyen muhaliflerle Salih iktidarı arasında bir uzlaşı formülü bulan KİK planı 2 yıllık geçiş sürecine dayanıyor. Şubat 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden Yemen'de, Salih'in yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi, tek adaylı seçimlerde yeni cumhurbaşkanı olurken, kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) hükümeti ile yeni anayasa ve diyalog çalışmaları başlamış oldu.

Özellikle kuzeydeki Şii Huti gruplar ile güneydeki ayrılıkçıların diyalog toplantılarını boykot etmesi üzerine, konferans daha önce planlanan tarih olan kasım ayında yapılamamış ve ertelenmişti. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, siyasi geçiş sürecinin işlemesinde hayati önem taşıyan Ulusal Diyalog Konferansı'nın 18 Mart'ta başlatılacağını açıklamıştı.

Muhabir: SANA/ Meryem Kasım - Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir - SANA

Kaynak: AA / Güncel

Körfez İşbirliği Konseyi Salem Yemen Politika Güncel Haberler

title