Haberler

Yemen'de 2014'den Beri 3 Milyon Kişi Evlerini Terke Zorlandı

Yemen İnsan Hakları İhlalleri Gözetleme Koalisyonu, 3 yıldır süren iç savaş sebebiyle Yemen’de 3 milyon kişinin yaşadıkları bölgelerden çıkarıldığını açıkladı.

Yemen İnsan Hakları İhlalleri Gözetleme Koalisyonu, 3 yıldır süren iç savaş sebebiyle Yemen'de 3 milyon kişinin yaşadıkları bölgelerden çıkarıldığını açıkladı.

Yemen İnsan Hakları İhlalleri Gözetleme Koalisyonu'nun yayınladığı raporda, Yemen'in başkenti Sana ve büyük şehirlerinden Taiz başta olmak üzere 345 bin aileden oluşan 3 milyon Yemenlinin hemen hemen bütün yerleşim bölgelerinde evlerini terk etmek zorunda bırakıldığı belirtildi. Raporda, bazı ailelerin birkaç kere yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığı, Husi milislerin göçe zorlamak için bazı ailelerin evlerini bombaladığı kaydedildi. Evlerinden sürülen Yemenlilerin çadır kamplarda çok zor şartlarda yaşadığı, özellikle su ve elektrik olmaması sebebiyle sıkıntı çektikleri ifade edildi.

Yemen'in başkenti Sana'nın doğusunda Kuveyt'in inşa ettiği Nihm kasabasındaki El Hanik kampında bir aktivist, "Gördüğünüz gibi Marib'deki Hanik kampında zor şartlar altında yaşıyoruz. Sağlık hizmeti yok, okul yok. Bu hizmetlerin sağlanması durumu biraz değiştirebilir" dedi.

İnsani yardım kuruluşlarına da çağrıda bulunan aktivist, "Husiler tarafından evlerini terke zorlanan insanların yaşadığı bu kamplara yapılacak gıda yardımı ve benzer hizmetler, buradaki insanların acılarını bir nebze olsun azaltabilir" diye konuştu.

El Hanik kampında kalan bir kız çocuğu ise, yaşadığı zor hayat şatlarını söylediği hüzünlü bir şarkı ile ifade etmeye çalıştı.

Yemen İnsan Hakları İhlalleri Gözetleme Koalisyonu Mülteciler Bölümü Müdürü Necip el Saadi, Marib'in en çok mülteci alan kamp olduğunu, daha sonra en çok mülteci barındıran kampların Aden, Taiz, Mahra, Shabwa, Abyan ve Hadramout olduğunu söyledi. El Saadi, 2018'de göç ettirilen Yemenlilerin sayısının geçen yıla göre yüzde 25 arttığını söyledi.

Yemen İnsan Hakları İhlalleri Gözetleme Koalisyonu, hazırladığı raporu Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'nin 37. oturumunda sundu. Yemen İnsan Hakları İhlalleri Gözetleme Koalisyonu Mülteciler Bölümü Müdürü Nebil El Saadi, Yemen'de evlerini terk etmek zorunda bırakılan insanların bir felaketle karşı karşıya kaldığını, tarlalarını, hayvanlarını ve bütün geçim kaynaklarını kaybetmek zorunda kaldıklarını söyledi. - ADEN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Yemen Marib Taiz Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title