Haberler

Tükenmişlik sendromunu yenmek için 9 ipucu

Reyhan Açıkelli

Reyhan Açıkelli

Ajans Başkanı / Survivor Dijital Medya Pazarlama Ajansı
17.09.2023 11:59

Türkiye'de 'tükenmişlik sendromu' terimi, oyuncu Meryem Uzerli'nin yaşadıklarıyla gündeme gelmişti. Günümüze geldiğimizde ise teknolojinin hızla ilerlemesi ve iş dünyasının sürekli değişen dinamikleriyle birlikte, birçok kişi bu psikolojik sorunla karşı karşıya. Ve ne yazık ki tükenmişlik, sadece yoğun bir iş haftasından sonra hissedilen geçici bir yorgunluk değil. Bu sendrom, sürekli stres ve duygusal tükenmişlik durumuyla hem kişinin hem de çevresinin genel refahını ciddi şekilde etkileyen büyük bir sorun.

Peki, bu modern çağın getirdiği bu büyük sorunla nasıl başa çıkabiliriz?

Bu sorunun cevabını başta kendim için ararken, tükenmişlik sendromunu yakından inceledim ve bulduğum cevapları sizinle paylaşmak istiyorum. Unutmayın, bu yolculukta yalnız değilsiniz. Hepimiz zaman zaman zorlanıyoruz ve bu konuda konuşmak, çözümün ilk adımı.

Tükenmişlik Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre tükenmişlik, "kronik işyeri stresinden kaynaklanan bir sendromdur." Ancak bu tanımı daha da açarsak; her iş belirli bir stres içerir ve bu, bizi daha iyi performans göstermeye teşvik edebilir. Ancak stres sürekli ve kontrolsüz hale geldiğinde, performansı olumsuz etkileyerek ve tükenmişliğe yol açabilir. Ve asıl sorun burada başlar.

Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri:

Birleşik Krallık'ta 2021'de yapılan bir ankette, çalışanların beşte biri işyerindeki stresi yönetemediğini belirtmiş. Sürekli stresin, aşağıdaki semptomlara yol açtığı bulunmuş:

Enerji Kaybı: Sürekli bir enerji eksikliği hissi.

Olumsuzluk: İşe karşı sürekli olumsuz ve alaycı duygular.

Kontrol Eksikliği: Çaresizlik ve kontrolsüzlük hissi.

Kendinden Şüphe: Özgüven kaybı ve performans düşüklüğü.

Kaçma Arzusu: Sorunlardan kaçma ve erteleme eğilimi.

Performansın Azalması: Düşen iş performansı.

Tükenmişlik Sendromunu Yenmek İçin 9 Strateji:

1. Erken uyarı işaretlerini belirleyin: İşe ilk gelen ve son ayrılan siz misiniz? Meslektaşlarınıza kıyasla çok fazla büyük iş yükü mü üstleniyorsunuz? Bu bir süre sonra tükenmişlik sendromuna neden olabilir. Dikkatli olun!

2. Tetikleyicileri tanımlayın: Hangi durumların strese neden olduğunu fark ederseniz daha erken önlem alabilirsiniz. Stres belirtilerinizin farkında mısınız? Kendinizde herhangi bir değişiklik fark ediyor musunuz?

3. İçsel stres etkenlerini azaltın: İnançlarınızı ve düşünme kalıplarınızı değerlendirin. Kendiniz için ekstra stres kaynakları mı yaratıyorsunuz? Olayları abartma eğiliminiz olduğu söyleniyor mu? Belki de mükemmeliyetçilik yerine kendinize karşı daha makul ve şefkatli olmalısınız.

4. Kaynakları artırın: İşinizi yapmak için gereken kaynaklara ve desteklere sahip misiniz? Belki ekstra desteğe ihtiyacınız vardır. Sadece iş gücü değil, yetersiz teknolojinin de bir stres kaynağı olabileceğini unutmayın.

5. Kişisel bakım: Kişisel bakımınıza odaklanın. Sağlıklı beslenmeye, yeterli uyku ve dinlenmeye, doğada vakit geçirmeye ve sadece bilinçli nefes almanın değerli anlarına kendinize yeterli zaman tanıyın.

6. İş-yaşam dengesi: İş-yaşam dengesini en üst düzeye çıkarmak için programınızın kontrolünü elinize alın . Gününüzü planlayın ve programınıza sadık kalın. İş hayatınız ile kişisel hayatınız arasında sınır oluşturan özel bir çalışma alanınız olsun.

7. Mola verin: Mola vermeyi unutmayın. Temiz hava alın ve doğaya çıkın. Hala çalışıyor olsanız bile, gün içinde ufak molalara zaman ayırın.

8. Farkındalık: Kendinizi ve vücudunuzun herhangi bir zamanda nasıl hissettiğini anlayın. Şimdiki anda kalın. Zihninizi sakinleştirin ve geçici olsa bile iç huzurun tadını çıkarın.

9. Biriyle konuşun: Sorunlarınızı kendinize saklamayın. Tükenmişlik sendromuyla mücadelede en önemli adımlardan biri de duygularınızı ve düşüncelerinizi paylaşmaktır. Kendinizi yalnız hissettiğinizde veya başa çıkamayacağınızı düşündüğünüzde, bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.

Tükenmişlik yaşamadığınız, sağlıklı ve keyifli günleriniz olsun.

Sevgiyle Kalın.

Reyhan Açıkelli.

title