Haberler

Kırık Teşhisinde Ultrason Dönemi

Kırık şikayetiyle hastaneye gidenlerin röntgen yerine ultrasona gireceği belirtildi.

Kırık şikayetiyle hastaneye gidenlerin röntgen yerine ultrasona gireceği belirtildi. Ultrason yöntemi ile hastaları röntgenin zararlı etkilerinden koruduklarını belirten Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Önder Kalenderer, "Bu çalışmayla, gelecek nesilleri çağın hastalığı olan kanserden korumak adına bir katkımız olsun istedik" dedi.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde el, ayak, köprücük kemiği kırıkları röntgene gerek kalmaksızın ultrason ile teşhis edilebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Doç.Dr. Önder Kalenderer ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Murat Yeşilaras, American Journal of Emergency Medicine'de yayınlanan çalışmalarıyla ayak tarak kemiği kırıklarının teşhisinde ultrasonun güvenle kullanılabileceğini gösterdi. Buna göre hastalar röntgendeki zararlı etkilere maruz kalmayacak ve çağın hastalığı kanserden korunacaklar.

"RÖNTGENİN KANSEROJEN ETKİSİ VAR"

Doç.Dr. Önder Kalenderer, altı aydır üzerinde çalıştıkları yöntemle ilgili dünyada yapılan çalışmaların olduğunu ve popüler bir yöntem haline geldiğini belirtti. Yapılan ultrason sonuçlarını röntgen sonuçlarıyla karşılaştırdıklarında kırıkların ultrasonla da teşhis edilebildiği sonucuna vardıklarını söyleyen Kalender, şöyle konuştu: "Röntgenin kanserojen etkileri var, kısırlık yapıyor özellikle biriken etkileri dediğimiz etkileri çocuklar üzerinde yıllar içerisinde kanserojen etkilere sebep olabiliyor. Biz bu çalışma ile gelecek nesilleri çağın hastalığı olan kanserden korumak adına bir katkımız olsun istedik."

"YAN ETKİSİ YOK"

Acil Tıp Uzmanı Dr. Murat Yeşilaras da, kırıkların ultrasonla teşhisinin insan sağlığına bilinen bir yan etkisinin olmadığını, deneyimli ellerde hızlı ve güvenilir bir teşhis yöntemi olduğunu belirtti. Ayak burkulmasının acil servislere sık başvuru nedenlerinden olduğunu belirten Dr. Murat Yeşilaras, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu hastaların bir kısmı röntgen çekilmesine gerek görülmeden tedavi edilir. Röntgen çekilmesine gerek görülen hastaların yüzde 80'inde kırık olmadığı görülür. Bu hastalara ultrason yapılabilirse belki röntgene gerek kalmayabilir ve böylece hasta, röntgenin zararlı etkilerine daha az maruz kalmış olur." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Tepecik Yaşam Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title