Haberler

Yakakent'te İlköğretim Sonrası Okullaşma Oranı Düşük

İlköğretimden Sonra Okullaşma Oranı Türkiye Ortalamasının Oldukça Gerisinde Olan Samsun'un Yakakent İlçesindeki Kütüphanenin Personel Olmamasından Dolayı Kapalı Olduğu Öğrenildi.

İlköğretimden sonra okullaşma oranı Türkiye ortalamasının oldukça gerisinde olan Samsun'un Yakakent ilçesindeki kütüphanenin personel olmamasından dolayı kapalı olduğu öğrenildi.

Yakakent Kaymakamı Abdullah Çiftçi, 10 bin 632 nüfuslu ilçeye yeni atanmış bir mülki amir olarak öncelikle eğitim sorununu ele alırken, kütüphanenin personel sıkıntısının çözüme kavuşturulması ve Anadolu Lisesi'nin binasının yapılması için Vali Hasan Basri Güzeloğlu'ndan yardım istedi.

Kütüphaneye bir personel atanması talebinde bulunan Kaymakam Abdullah Çiftçi, Karadeniz sahilindeki 200 yıllık yerleşim yerinin eğitim durumunun içler acısı halini de ortaya koydu.

4 ay önce tayini çıktığında, "3 mavi bayraklı turistik ilçe" diye öğrendiği Yakakent'te kanalizasyon bile olmadığını gören Kaymakam Abdullah Çiftçi, öncelikli olarak eğitim konusunu ele aldı. Çiftçi, "İlçe merkezinde bir lise, binası olmayan bir Anadolu lisesi, iki yatılı ilköğretim bölge okulu, iki ilköğretim okulu, bir anaokulu ve 21 birleştirilmiş sınıf var. Okul öncesinde okullaşma oranı yüzde 40 seviyesinde ve 120 öğrencimiz bulunuyor. İlköğretimde 1615, ortaöğretimde 211 öğrenci var. İlçemiz dağınık bir yerleşime sahip olduğundan ilköğretimden sonra okullaşma düşük. Köylerde liseye devam oranı yüzde 60 ile Türkiye ortalamasının çok altında" dedi.

Anadolu Lisesi binasının Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ihalesinin yapıldığını ve 330 gün içinde faaliyete geçirileceğinin söylendiğini hatırlatan Kaymakam Çiftçi, henüz bununla ilgili bir çalışma olmamasına içerledi. Çiftçi, okullaşma oranının fiziki kapasite eksikliğinden kaynaklandığına işaret ederken, "İlçemizde köylerden okumaya gelecek ortaöğretim öğrencilerinin kalacağı bir pansiyon yok. Haliyle köylüler çocuklarını gönderemiyor" diye konuştu.

Şu anda bir halk kütüphaneleri olmasına rağmen onun da personel bulunmaması dolayısıyla kapalı olduğuna dikkat çeken Kaymakam Çiftçi, "Bu sene ilçemize Türk Telekom tarafından 10 bilgisayar hediye edilecek. Biz bir yer kiralayıp bilgisayarları kuracağız. Bu yeri internet evi ve kütüphane olarak kullanacağız. Bunun için Yakakent'te bir kütüphane görevlisinin gönderilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Balıkçı Barınağı olup liman başkanlığı bulunmadığından deniz ürünlerini Sinop'un Gerze ilçesine götürerek zarar eden balıkçılarıyla, turistik ilçe statüsünde bulunup kanalizasyon çalışmasını bile başlatmayan belediyesiyle, Anadolu Lisesi olup binası bulunmayan eğitimiyle, ÖSS ve OKS Hazırlık Kursu açmayı düşünüp ilçede yeterli öğretmen olmadığından İl Jandarma Komutanlığı'na ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na gelen öğretmen asteğmenlerden yararlanmak isteyen yönetimiyle, personelsiz kütüphanesiyle tam bir sorunlar yumağı olan Yakakent için biran önce ataletten kurtulunması tavsiyesinde bulundu.

Güzeloğlu, şunları söyledi:

"Yakakent bugüne kadar hep vekil kaymakamlarla yönetilmiş. O nedenle hiçbir sorunu çözülememiş. KÖYDES yatırımları hızla sürüyor. Eğitim ve turizmle ilgili diğer sorunları da en kısa sürede çözüme kavuşturulacak. İlçemizin artık asaleten atanmış bir kaymakamı var ve sorunlar en kısa sürede tek tek bitirilecek. Yönetimler sorunları çözmek için vardır. Yakakent'i olması gereken kimliğine kavuşması için gerekli adımları atacağız."

(AG-SA)

28.07.2007 12:35 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title