Haberler

Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anıldı

Dışişleri Bakanlığı 27 Ocak, Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü Nedeniyle Yayınladığı Açıklamada, Altı Milyondan Fazla İnsanın Hayatını Kaybetmesine Yol Açan Bu Olayın, İnsanlık Tarihinin En Karanlık Sayfalarından Birini Oluşturduğunu Kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı 27 Ocak, Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü nedeniyle yayınladığı açıklamada, altı milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan bu olayın, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Daire Başkanlığından yapılan açıklamada, Yahudi Soykırımı'nın (Holokost), insanlığın ortak vicdanında silinmez izler bırakan emsalsiz ve yadsınamaz bir tarihi gerçek olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Altı milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan bu büyük trajedi insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturmaktadır" denildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1 Kasım 2005'de aldığı "Yahudi Soykırımı"nın (Holokost) Anılması" başlıklı karar uyarınca, 62 yıl önce Auschwitz toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak'ın "Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü" ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, "Bu karara ortak sunucu olan Türkiye, anti-semitizmin ve her türlü ırkçılığın insanlığa karşı suç olduğuna ve hepimizin ortak kaygısı olan bu sorunlara karşı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğine inanmaktadır. Türkiye, bu ilkeli tutumunun doğal sonucu olarak, Ocak 2007'de BM Genel Kuruluna sunulan 'Yahudi Soykırımının Reddedilmesi' başlıklı karar tasarısına da ortak sunucu olmuştur" ifadeleri yer aldı.

"TÜRKLER ZOR ANLARINDA YAHUDİLERİN YANINDA OLDU"

Açıklamada, tarih boyunca Türkler ve Yahudiler arasında dayanışma ve işbirliğine dayanan güçlü bağlar mevcut olduğu ve bu güçlü ilişkiler halen sürdüğü kaydedildi.

Türklerin zor anlarında Yahudilerin yanında yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Osmanlı Sultanı İkinci Beyazıd 1492 yılında yurtlarından sürülen Yahudilere Osmanlı İmparatorluğu'nun kapılarını açmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Soykırımdan kaçan Yahudilere ülkemizce sağlanan yardımların birçok örneği bulunmaktadır. Savaş sırasında Sabahattin Ülkümen, Necdet Kent ve Namık Kemal Yolga gibi diplomatlarımız görev yaptıkları, sırasıyla, Rodos, Marsilya ve Paris gibi şehirlerde işgal güçlerinin Yahudi kökenli Türk vatandaşlarını ölüm kamplarına göndermelerini kendi yaşamlarını da tehlikeye atarak engellemişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan binlerce Yahudiye de keza, yardımcı olunmuştur" denildi.

Yahudi soykırımı trajedisinden insanlığın gerekli dersleri çıkartılması ve benzer olayların bir daha tekrarlanmaması gerektiği kaydedilen açıklamada, bunun için tüm ülkelere sorumluluk düştüğü, Türkiye'nin de bu sorumluluğun bilinciyle üzerine düşeni yapmaya kararlılıkla devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada son olarak, "Bu anlamlı günde, İkinci Dünya Savaşı sırasında vuku bulan Soykırım sırasında yaşamını yitiren tüm insanları bir kez daha saygıyla anıyoruz" denildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title