Haberler

Viyana Üniversitesi Likya'nın İzini Sürüyor

Muğla'nın Fethiye İlçesinde Bulunan Likya Yazıtlarını İncelemek Üzere Avusturya'dan Gelen Akademik Araştırma Grubu, Fethiye Müzesi'nde Tarihi Eserleri İnceliyor.

Muğla'nın Fethiye İlçesinde bulunan Likya yazıtlarını incelemek üzere Avusturya'dan gelen akademik araştırma grubu, Fethiye Müzesi'nde tarihi eserleri inceliyor.

Antik Likya'nın medeniyet merkezlerinden biri olması nedeniyle çok sayıda araştırmacıyı bölgeye çeken yazıtlar, 100 yıldan fazla zamandır okunabiliyor ancak tam olarak anlaşılmaları son yıllarda oldu. Bu anlaşılmada azımsanamayacak bir payı ise Viyana Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar oluşturuyor. 1999 yılında Viyana Üniversitesi tarafından Likya yazıtlarıyla ilgili başlatılan araştırma, 2003 yılında ekonomik sıkıntılar nedeniyle sekteye uğramış ve bu yıl yeniden başlamıştı. Çalışmalar kapsamında

Türkiye'ye gelen araştırmacılar Ludwing Fliesse ile Heıner Eıchner, Fethiye Müzesi'ndeki yazıtları inceliyor. Yazıtlarda yüzey araştırması yaparak resimlerini çeken araştırmacılar bu resimlerin stenograflar tarafından çözümlenerek tercüme edileceğini belirtti.

Toplam 200 civarında Likya yazıtı bulunduğunu belirten araştırmacı Heıner Eıchner, Avusturya Devleti'nin finanse ettiği bu araştırmalarla yazıtların bir yıl içinde tamamen çözümlenebileceğini söyledi. Çalışmaların Hititoloji içinde oldukça yararlı olduğunu anlatan Heıner Eıchner, Likya dili ile Hititçe'nin kardeş dil olduğunu, şekil ve grafik benzerliklerinin çok fazla olduğunu belirtti.

Heıner Eıchner, çizimleri yapılan ve resimleri çekilen yazıtların günümüz dillerine tercüme edilerek hem arşiv çalışması yapıldığını hem de bu alanda araştırmacılara kaynak olduğunu söyledi.

Kültür Bakanlığı'ndan aldıkları yazılı izinle Fethiye Müzesi'nde çalışmalara devam ettiklerini anlatan Heıner Eıchner, şöyle konuştu: "Bu çalışmalar sırasında ilgimizi çeken eşsiz yazıtlar var. Her bir cephesinde bir dil bulunan Grekçe, Aramice ve Likya dilinde yazılmış "Letoon'un üç dili Steli" böyle bir eser. Dönemin Santos Şehir Devleti ve Karya Valisi ile yapılan bir anlaşmanın metni olan yazıtta, bugün Dalyan'da bulunan Kavnos Kenti Kral Tanrısı adına bir kilise kurulması ve bu kilisenin

masraflarının nasıl giderileceği maddelere bağlanıyor. Her yıl birkaç ay sürdürebildiğimiz bu çalışmalar kış aylarında üniversite alanlarındaki akademik çalışmalarla devam ediyor. Bir yıl içinde bu çalışmayı ve projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Bir yıl içinde tamamlanması planlanan araştırma projesi sonrası elde edilen bilgilerin çeviri ve derlenmesi 4 yılı bulabilir. Bu sürenin ardından bu çalışma katalog olarak yayınlanacak."

(FD-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title