Haberler

Felç ve Kalp Krizinden Korunmak İçin Grip ve Zatürre Aşısı Olun" - Mardin

Sağlık Bakanlığı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği işbirliği ile bu yıl 5. gerçekleştirilen "Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" Mardin'de yapıldı.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği işbirliği ile bu yıl 5. gerçekleştirilen "Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" Mardin'de yapıldı.

Mardin'de bir otelde 2 gün boyunca gerçekleştirilen "5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" onlarca alanında uzman hekimin katılımı ile tamamlandı.

Sempozyumda yetişkin aşılanması ve ölümlerin azaltılması için uzmanlar yetişkinlere ve hekimlere uyarıda bulundu.

Sempozyum ardından Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, Sempozyum Genel Sekreteri Uzm. Dr Yeşim Yıldız, Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz ve Mardin İl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hidayet Bakaç'ın katılımıyla basın toplantısı yapıldı.

"Aşı yapmak yolda yürümekten daha az risklidir"

Toplantıda, erişkinlerin aşı olmaya çekindiğini belirten Prof. Dr. Alpay Azap, "Oysa aşıların gösterilmiş ciddi yan etkileri yok tam tersi çok sayıda fazla faydaları var. Elbette ki gerçekleştirilen her uygulamanın, riskleri olabilir aşılarda tamamen risksiz değildir. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, aşı uygulamaları yolda yürümekten daha az risklidir." ifadelerini kullandı.

Aşıların ölümleri azalttığını ve aşıdan ölme riskinin yolda yürümekten daha az riskli olduğunu kaydeden Azap, "Yapılan çalışmalar şunu gösteriyor, sadece Amerika Birleşik Devletlerinde bir yılda 20 kişiye yıldırım çarpıyor. Oysa aşıya bağlı ciddi bir alerji nedeni, yan etki nedeni ile ölen kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Dolayısıyla aşılardan bu kadar korkmaya kesinlikle gerek yok."

İnsanların doğru kaynaklardan bilgilenmediğini ve internet çağında yaşadığımızı vurgulayan Azap, "Çağımız internet çağı, internette dolaşan bilgilere çok fazla itibar ediliyor. Bu noktada biz özellikle şu tavsiyede bulunuyoruz lütfen herhangi bir sağlıkla ilgili konuda doğru bilgiye ulaşmak istiyorlarsa, o konuda uzmanlık derneklerinin ne dediklerine baksınlar." dedi.

Grip ve Zatürre aşısı, felç ve kalp krizini de önlüyor

Kış ayların başladığını ve önümüzdeki günlerde grip sezonunun başlayacağını ifade ederek, herkesin özellikle bu dönemde grip aşısını mutlaka yapması gerektiğini belirten Azap, şöyle dedi:

"Grip aşısı, sadece gripten korumuyor. Yine yapılan bilimsel çalışmalarda çok net bir şekilde biliyoruz ki grip aşısı, özellikle yaşlı kişilerde felç ve kalp krizi geçirmesini de engelliyor. Avrupa'da eğer aşı yapılma oranı yüzde 75'e çıkartılacak olunursa, sadece Avrupa'da yılda 40 bin kalp krizi sonucu ölüm engellenir. O yüzden aşılar gerçekten faydaları saymakla bitmeyecek ürünlerdir ve ciddi yan etkileri son derece nadirdir. Halkımızı biz aşı olmaya davet ediyoruz. Grip sezonu için mutlaka grip aşılarını olsunlar. Yine erişkinlerin olması gereken aşılardan bir tanesi Zatürre Aşısı ve yine onunda sadece Zatürre'den değil, felç ve kalp krizinden koruduğunu gösteren çalışmalarımız var o yüzden bu iki aşıyı ben özellikle vurgulamak istiyorum"

"Önümüzde bir grip sezonu var"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Şenol ise, erişkin aşılanmasının tüm yaşam boyunca ihmal edilen bir konu olduğunu düşündüğünü ve bu yüzden çok sayıda erişkin ölümünün gerçekleştiğini vurguladı.

Bazı erişkin gruplarının aşı olmaları durumunda ölme risklerinin çok ciddi sayıda azalttığını ifade eden Şenol, şöyle konuştu.

"Önümüzde bir grip sezonu var ve grip aşılaması çok önemli. Bazı erişkin grupları var, eğer grip aşısı olsalardı ölümleri önlenebilecek erişkinler var. Bunların başında da gebeler, yaşlılar ve özel hastalığı olanlar geliyor bunun gibi erişkin aşılarının aşılanmasında çok önemli hedefinde çok önemli aşılarımız var. Bunu hem uygulayıcı hekim arkadaşlarımızla, hem de önerici hekim arkadaşlarımızla paylaşmak üzere bilimsel verilerini izini sürmek üzere ve en büyük muradımız olan insanı sağlıklı ve uzun yaşatmak misyonuna hizmet etmek üzere buradaydık." dedi.

"Bakanlık kendi aşımızı üretmek için çalışmalar yapıyor"

Mardin İl Sağlık Müdürü Yavuz'da, Mardin'de aşılama oranın yüksek olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

"Aşı en temel sağlık hizmetlerinden biri, ilimizde bölgemizde geçmişe nazaran aşılama oranı son derece yüksek, okul aşılama çalışmalarımız devam etmekte. İlimizde göçmen vatandaşlara yönelik aşılama çalışmalarımız, tıpkı kendi ülkemizdeki vatandaşlarımıza yönelik sunduğumuz hizmetlerle aynı. Bakanlığımız kendi aşımızı üretim konusunda, çalışmalarına devam etmekte bu anlamda tüm katılımcılara böylesine değerli böylesine önemli bir konuyu Mardin'den Türkiye'ye mesajı verme şansını sağladıkları için teşekkür ediyoruz." dedi.

Toplantıda son olarak konuşan Sempozyum Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yıldız, aşıların her zaman kullanıldığını ve kullanılacağını vurgulayarak şöyle dedi.

"Çocuklukla ilgili aşılar programlar çok titizlikle yürütülmekte, ancak erişkin yaş grupları her zaman göz ardı edilmekte özellikle poliklinik hizmetlerinde biz risk grubu olan hastalarla, biz her gün karşılaşmaktayız. Fakat tedavi hizmeti vermek ve günlük işleyişi aksatmamak adına hastalara yeterli, bilgilendirme için zaman ayırmıyoruz. Yani kendimize de bu konuda özel işler yapmamız lazım, benim sahada çalışan arkadaşlara özellikle önereceğim bu bilgilerin bu salondan daha dışarıya taşması, bu konuyla ilgilenilmesi, aşıların öncelikle gerekliliğinin ve faydasının hekimler tarafından kabul edilmesi.

Kaynak: AA / Güncel

Mardin Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title